Camera bebeluşului

Când vine vorba despre camera bebelușului tău, trebuie să te asiguri că o organizezi cât mai atent, astfel încât să nu existe niciun risc de lovire sau de accidentare pentru micuț. De asemenea, dacă încăperea este de mici  dimensiuni, trebuie să folosești întregul spațiu la maximum. Nu uita, acolo își va petrece cel mai mult timp dintr-o zi, așa că trebuie să se simtă cât mai în largul său.

Distribuie fiecare zonă din camera de bebeluși pentru ca cel mic să o atribuie unei activități distincte.  De exemplu, creează o zonă specială pentru odihnă, o zonă în care să își depoziteze jucăriile, o zonă în care să se joace și o zonă special concepută pentru studiu, dacă este mai mare și învață să numere sau să citească.

Haine bebeluși

Camera copilului trebuie să includă și un spațiu, un dulăpior destinat hainelor de bebeluși, în care acestea să  fie ferite de praf și de agenții patogeni. De asemenea, asigură-te că organizezi în mod corespunzător toate articolele vestimentare ale copilașului, pentru a folosi dulăpiorul la capacitate maximă. Iată câteva sfaturi care de pot ajuta:

  • folosește separatoare special concepute pentru dulapuri – le poți utiliza pentru a delimita hăinutele în funcție de vârstă, stil vestimentar, tipuri, ocazii sau anotimpuri;
  • coșulețe pentru depozitarea jucăriilor – pentru a economisi spațiul în camera bebelușului, poți lua în considerare achiziționarea unor coșulete în care să depozitezi jucăriile. Cu timpul, îl poți învăța cum să fie organizat, astfel, după ce termină anumite jocuri, poate așeza jucăriile în coșulețele de plastic;
  • coșulețe suspendate – o altă variantă care te ajută să economisești spațiu sunt coșulețele suspendate, care pot fi achiziționate sau chiar realizate handmade.

Încălțăminte bebeluși

Încălțămintea bebelușilor este un alt aspect de care trebuie să ții cont, pentru a se bucura de un nivel ridicat de confort atunci când îl scoți la plimbare. Există câteva criterii de care trebuie să ții cont, pentru a te asigura că alegi perechea de încălțământe potrivită:

  • talpă flexibilă – talpa perechii de încălțăminte trebuie să fie flexibilă, pentru a-i permite bebelușului tău să meargă corect;
  • încălțăminte sub gleznă – copilașii trebuie să aibă piciorușele cât mai puțin încorsetate, ceea ce înseamnă că trebuie să renunți la ideea de a-i cumpăra ghetuțe lungi;
  • sandale cu vârful acoperit – există riscul ca la săndăluțele cu vârful acoperit să alunece piciorușul copilașului în față, existând riscul de deformare în timp. Astfel, este necesară varianta de sandale cu vârful acoperit.

Mobilă copii

Camera bebelușului trebuie să fie amenajată în mod adecvat, în culori cât mai variate, pentru ca micuțul să se simtă în largul său. De asemenea, este necesar să iei în considerare mobilierul de copii, care să fie ales în funcție de sexul bebelușului tău.

 

Una dintre cele mai importante elemente care fac parte din mobilierul copilului sunt chiar țarcurile de bebe, în care aceștia se pot juca liniștiți, fiind protejați constant. Cu toate acestea, este recomandat să  îl supraveghezi mereu pe micuț. Pentru camera copilului (băiat sau fetiță) este esențial să se țină cont de criteriile de siguranță, astfel încât să nu existe riscul ca cel mic să se accidenteze atunci când se joacă sau când merge de-a bușilea.

Nici pătuțurile de bebeluși din lemn nu trebuie să fie neglijate. Din acest motiv, specialiștii recomandă lemnul ca material predominant din care pătuțul să fie realizat, pentru că nu atrage bacterii și nici nu se degradează, mai ales dacă este menținut corespunzător. De asemenea, lemnul este elegant, integrându-se cu succes în orice tip de decorațiune a camerei, fiind adecvat atât pentru băieței, cât și pentru fetițe.

Accesorii bebeluși

În ceea ce privește accesoriile de bebeluși, trebuie să acorzi un nivel ridicat de importanță celor care fac parte din categoria igienei, pentru a evita riscul de contactare a bacteriilor periculoase. De asemenea, nu trebuie să lipsească nici lampa de veghe pentru bebeluși, care are un rol esențial în eliminarea sentimentului de frică și teamă experimentat de micuț în timpul nopții.

Când se află la o vârstă fragedă, copilașul tău este predispus la o mulțime de coșmaruri cu monștri și fantome. Din acest motiv, lampa de veghe este de un real folos în învingerea acestei temeri. Potrivit specialiștilor, mama trebuie să fie lângă copilul său și atunci când adoarme, dar și atunci când se trezește, pentru ca acesta să aibă certitudinea că nu este singur și că nu are de ce să se teamă.

Decorațiunile din camera copilului trebuie să fie alese cu bun gust și să se asorteze cu mobilierul, dar și să-i creeze bebelușului un sentiment de siguranță, de familiaritate. Astfel, este recomandat ca părinții să opteze pentru culori cât mai diverse și pentru modele cât mai prietenoase. Studiile arată că elementele colorate contribuie la o dezvoltare a acuității vizuale, stârnind amuzamentul copilașului. În cazul decorațiunilor se poate opta și pentru jucării; de preferat ar fi să alegi jucăriile de care bebelușul tău se simte atras din prima clipă, pentru că acelea sunt cele pe care le va prețui chiar și când o să crească.