Cele mai importante criterii pentru alegerea testului de sarcină

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 50

Cele mai importante criterii pentru alegerea testului de sarcină

Dacă menstruația întârzie să apară, ai o viață sexuală activă și ai sesizat anumite schimbări ieșite din comun la nivelul corpului tău, cel mai probabil ar trebui să faci un test de sarcină. Sensibilitatea sânilor, grețurile de dimineața și schimbările bruște de stări sunt printre cele mai comune simptome pe care o femeie le experimentează în faza incipientă a sarcinii. De cele mai multe ori, acestea pot trece neobservate, datorită faptului că intensitatea lor nu este tocmai ridicată, însă ar trebui să îți pui câteva semne de întrebare în momentul în care observi anumite dereglări menstruale. 

Un test de sarcină este o modalitate simplă și la îndemâna oricărei femei prin care poate afla într-un timp scurt (5-10 minute) dacă este însărcinată. Modul de funcționare a dispozitivului este simplu: acesta analizează cantitatea de gonadotropină corionică umană (hCG), cunoscut și sub numele de hormonul sarcinii, din corpul gravidei. Încă de la începutul sarcinii, organismul tău începe să treacă prin schimbări majore pentru a susține creșterea grupării de celule care se vor dezvolta în corpul copilașului, lucru care este urmat imediat de producția de hCG. Această substanță chimică se întâlnește doar în organismul femeilor însărcinate și începe să se acumuleze odată ce ovulul fertilizat se implantează în uter – la aproximativ 10 zile după concepție.

Există două tipuri principale de teste de sarcină – teste de urină și teste de sânge. În primă fază, este recomandat să faci testul de urină, care este simplu de realizat chiar în confortul casei tale. Îl poți cumpăra de la orice farmacie și poți cere indicații de folosire în cazul în care te afli la prima ta experiență de acest fel. Din fericire, fiecare dispozitiv cuprinde și instrucțiuni de folosire. Citește mai departe și află care sunt criteriile de care trebuie să ții cont în momentul alegerii testului de sarcină potrivit.

Nivelul de sensibilitate

Testele de sarcină sunt de mai multe tipuri în funcție de nivelul de sensibilitate. Unele dintre ele sunt capabile să identifice prezența unei sarcini când încă se află în faza incipientă, pe când altele nu reușesc să atingă această performanță, afișând un rezultat neclar sau fals negativ. Din acest motiv, dacă suspectezi că ești însărcinată, este recomandat să cumperi mai multe teste de sarcină pe care să le efectuezi în zile diferite. 

Hormonul hCG are ca unitate de măsură miile de unități internaționale, abreviat mUI. După ce au trecut 10 zile de la perioada ovulației, valoarea mUI ajunge la 10; aceasta nu este identificată de toate tipurile de teste de sarcină. În schimb, valoarea mUI reușește să crească la 50 după 12 zile de la ovulație, care poate să fie detectată mult mai ușor. Cu toate acestea, la unele teste de sarcină se recomandă să se aștepte chiar și 14-15 zile pentru un rezultat precis. 

Model

Dispozitivul de detectare a sarcinii poate să fie ales și în funcție de model. În prezent, există teste cu model de casetă, stilou, bandă. Există chiar și teste de sarcină digitale, care au un nivel mai ridicat de performanță spre deosebire de celelalte menționate anterior. Cu toate acestea, modalitatea lor de funcționare este simplă: trebuie doar să recoltezi urina într-un recipient care este bine sterilizat, să introduci testul de sarcină până la nivelul afișat și să aștepți câteva minute. 

Testele în formă de stilou permit recoltarea probei de urină chiar din jet. Este modelul cel mai potrivit în cazul în care nu știi care este locul în care îl vei face, pentru că nu ai nevoie de un recipient de colectare a urinei. 

Testele în formă de casetă au în cadrul pachetului o pipetă, prin care se extrag câteva picături de urină din recipient, urmând să fie aplicate în spațiul indicat din cadrul testului. Ulterior, tragi caseta înapoi și aștepți câteva minute (cât este indicat la instrucțiunile de folosire), iar apoi urmează ca rezultatul, pozitiv sau negativ, să fie afișat.

Mai există și testele digitale, care sunt cunoscute pentru nivelul mult mai ridicat de acuratețe pe care îl au spre deosebire de cele amintite anterior.

Nivelul de precizie

Vestea bună este că aproximativ toate testele de sarcină îți oferă un nivel de precizie de aproximativ 97% dacă sunt folosite în mod corect, conform instrucțiunilor produsului. De asemenea, și recipientul în care este colectată urina poate să influențeze rezultatul obținut, în cazul în care nu este sterilizat în mod corespunzător. 

Timpul de obținere a rezultatului

Știai că există teste de sarcină care îți pot afișa rezultatul în doar câteva minute? Dacă ești în grabă și vrei să știi cât mai rapid care este rezultatul, poți opta pentru un test care are un timp rapid de acționare. Poți menționa această informație și farmacistului, pentru a te asigura că achiziționezi un model potrivit. 

Costurile testului

Pe lângă toate criteriile menționate anterior, se amintește și de cel al prețului. Probabil că nu vrei să plătești o avere pentru testul de sarcină, dar recomandat este să nu faci nici rabat de la calitate, achiziționând un model care nu reușește să atingă un nivel ridicat de eficiență. Întotdeauna optează pentru modelele care se află la o variantă de mijloc în ceea ce privește costurile și asigură-te că achiziționezi încă alte două sau chiar trei modele, pentru a compara rezultatele. 

Trebuie să ții cont de criteriile amintite anterior în articol înainte de a cumpăra un test de sarcină pentru a te asigura că produsul este potrivit și pentru a te bucura de un rezultat cu un nivel înalt de precizie. Evită să cumperi produse slab calitativ și citește cu atenție toate indicațiile de folosire oferite în prospect, pentru a ști exact cum să-l folosești.

unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.