Trimestrul 2 de sarcină: somn, lucruri interzise, morfologia fetală, dureri de burtă, alte informații utile

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 7 minute Vizualizari: 3593

Trimestrul 2 de sarcină: somn, lucruri interzise, morfologia fetală, dureri de burtă, alte informații utile

Trimestrul 2 de sarcină începe cu luna a patra, în care simptomele încep să se reducă semnificativ față de cele manifestate în cadrul primului trimestru. De asemenea, încep să fie proeminente simptomele plăcute, cum ar fi pofta de mâncare, strălucirea feței, trăsătură distinctivă a femeilor gravide, dar și un libido crescut. Bineînțeles, tot în cadrul trimestrului al doilea scade semnificativ riscul de a experimenta avortul spontan.

În luna a cincea, fătul începe să-și dezvolte simțurile (auzul, văzul, mirosul, gustul), dezvoltându-se considerabil, însă într-un ritm lent.

În luna a șasea se observă o creștere accelerată a copilului, ceea ce contribuie automat și la creșterea burticii mamei, devenind din ce în ce mai vizibilă.

Dacă și tu te afli în trimestrul al doilea de sarcină și îți dorești să afli mai multe informații despre această perioadă importantă din viața ta, citește în continuare articolul și descoperă tot ce trebuie să știi, astfel încât să fii pregătită în mod corespunzător.

Somnul în trimestrul 2 de sarcină (lunile 4-6)

Trimestrul al doilea de sarcină este prielnic din toate punctele de vedere, mai ales în privința somnului, care este vizibil reglat. Pentru că stările de greață au început să se reducă semnificativ, vei vedea că nu te vei mai simți obosită tot timpul. De asemenea, te vei bucura de un nivel mai crescut de energie, fiind productivă.

Nu-ți va mai da bătăi de cap nici senzația neplăcută și intensă de a merge la toaletă, reușind să te bucuri de un somn neîntrerupt, liniștit și odihnitor. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că uterul și-a schimbat poziția către zona abdominală din cea pelviană. Multe femei constată că în cadrul trimestrului al doilea de sarcină reușesc să se simtă flexibile. Astfel, profită la maximum de lunile 4-6, care te vor alimenta cu energie și odihnă pentru lunile în care vei simți fiecare schimbare mult mai intens.

Analize în trimestrul 2 de sarcină (lunile 4-6)

Trimestrul al 2-lea vine la pachet cu o mulțime de schimbări, care trebuie să fie monitorizate în mod corespunzător de către medicul obstetrician ginecolog, astfel încât să se reducă semnificativ riscurile și complicațiile manifestate. Printre primele investigații care au loc în lunile 4-6 se numără și ecografia de morfologie fetală. Morfologia din săptămânile 22-24 în special este esențială, pentru că prin intermediul său sarcina este evaluată și urmărită constant.

Se examinează organele fătului, structura sa împreună cu dezvoltarea, mărimea placentei și locul în care este poziționată, lichidul amniotic, circulația cordonului ombilical, arterele uterine materne și colul uterin. Cu ajutorul unei astfel de metode de investigație, pacienții pot depista o serie generoasă de afecțiuni care pot pune în pericol viața copilașului, dar și anomalii fetale, având capacitatea de a detecta aproximativ 56% dintre acestea. Din fericire, dacă sunt depistate în faza incipientă, sunt mult mai ușor de tratat.

De asemenea, se mai efectuează și screening-ul pentru diabet gestațional, repetându-se multe dintre analizele efectuate în cadrul primului trimestrului, cum ar fi HLG (hemoleucograma), probele de urină, sumarul de urină etc.

Durerile de burtă în trimestrul 2 de sarcină (lunile 4-6)

Pentru că uterul este în plină expansiune, durerile abdominale își vor face apariția și în trimestrul al doilea, chiar dacă este vizibil mai liniștit decât cel anterior. Cu toate acestea, senzațiile neplăcute pe care le simți acum sunt localizate la ligamentele rotunde.

Ligamentele rotunde, cele menționate anterior, sunt structuri elastice care contribuie la susținerea uterului, conectându-l cu peretele pelvin. Pe măsură ce sarcina evoluează, și ligamentele rotunde încep să se întindă, fenomen care irită de cele mai multe ori fioletele nervoase. Din acest motiv, te confrunți cu durere la nivelul abdomenului. Din fericire, medicii îți pot recomanda medicamente antispastice, care să mai estompeze din durerile resimțite. De asemenea, este indicat și să consumi lichide frecvent.

Pentru că trimestrul al doilea este caracterizat, de regulă, de o perioadă relativ calmă și liniștită, simptomele și durerile pe care le poți simți sunt vizibil reduse. Cu toate acestea, constipația își va face simțită prezența, dar și agravarea hemoroizilor (venele mărite experimentate la nivelul rectului și anusului). Asigură-te că totul descurge în parametri optimi și discută cu medicul specialist pentru a aplica un tratament, dar și o rutină corespunzătoare. De exemplu, pentru ameliorarea hemoroizilor este indicat să faci băi de șezut.

Ecografia de morfologie fetală în trimestrul 2 de sarcină (lunile 4-6)

Trimestrul al doilea de sarcină este caracterizat de o creștere rapidă a copilului, situație în care burtica ta va deveni din ce în ce mai vizibilă. Necesitarea efectuării ecografiei de morfologie fetală crește semnificativ, pentru că metoda modernă și profesională de investigare are capacitatea de a depista diverse malformații, anomalii sau chiar afecțiuni care pot fi dobândite genetic.

Medicul obtetrician ginecolog te va îndruma corespunzător și îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie, pentru a înțelege importanța procedurii, dar și pentru a o realiza regulat. Printre aspectele pe care ecografia le îndeplinește cu succes se numără și:

  • analizarea morfologică adecvată a organelor fetale;
  • identificarea mărimii și a localizării placentei;
  • stabilirea sexului bebelușului, doar în cazul în care părinții solicită acest lucru;
  • vizualizarea lichidului amniotic, dar și a colului uterin, pentru a verifica dacă totul funcționează în parametri optimi;
  • vizualizarea fluxurilor sanguine;
  • depistarea posibilelor sindroame genetice cu care bebelușul se poate confrunta (sindromul Edwards, Down etc.);
  • examinarea ecografică poate să fie realizată 2D (bidimensional), dar și 3D, situație în care imaginea este îmbunătățită considerabil;
  • estimarea vârstei gestaționale, existând o eroare de aproximativ 7-14 zile;
  • identificarea greutății bebelușului cu o eroare de 10% în plus sau în minus;
  • depistarea anomaliilor fetale cu aproximativ 56%.

Lucruri interzise în trimestrul 2 de sarcină (lunile 4-6)

Odată ce o femeie rămâne însărcinată, nu poate să își mai continue stilul de viață pe care îl urma înainte în cazul în care era unul nesănătos sau neadecvat pentru copil. Din acest motiv, medicii recomandă ca anumite obiceriuri să fie eliminate, astfel încât să nu existe niciun risc în ceea ce privește dezvoltarea bebelușului. Trimestrul al doilea îți rezervă câteva schimbări pe care trebuie să le efectuezi. Iată ce ar trebui să eviți:

  • alimente nesănătoase pentru copil și neadecvate pentru procesul său de creștere, cum ar fi carnea în sânge, anumite tipuri de brânzeturi, anumite tipuri de pește (rechin, pește-sabie, macrou, fructe de mare), ouă crude, alimente nepasteurizate, fructe și legume nespălate, cantități uriașe de vitamina A, cafeină în exces;
  • renunță la alcool, pentru că poate să ducă la apariția anomaliilor fizice, convulsiilor, tulburărilor de comportament, dizabilităților intelectuale sau chiar a întârzierilor în dezvoltare;
  • evită băile fierbinți, pentru că temperatura ridicată a corpului poate să ajungă în stadiul de  hipertermie, ceea ce contribuie la apariția anomaliilor congenitale;
  • evită spoturile de contact precum fotbalul sau boxul, pentru că pot să ridice riscul de a te confrunta cu o abruție placentară, o problemă medicală caracterizată prin naștere prematură, moarte intrauterină sau pierderea sarcinii;
  • renunță la fumat, pentru că s-a dovedit științific că este atât de toxic pentru copil, încât poate să provoace apariția multor afecțiuni sau anomalii periculoase;
  • nici nu te gândi să consumi droguri, pentru că există riscul de apariție a morții intrauterine, pierderii sarcinii sau a patologiilor congenitale.

Prin urmare, dacă și tu ești însărcinată în lunile 4-6, respectiv trimestrul al doilea, ia în considerare informațiile menționate anterior în articol, pentru a te asigura că reușești să stăpânești cu încredere orice situație pe care o experimentezi. Lasă și tu un comentariu și povestește-ne despre cum a decurs acest trimestru, cum te simți, dar și ce planuri ai pentru ultimul trimestru.

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.