Săptămâna 28 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 7 minute Vizualizari: 1391

Săptămâna 28 de sarcină

 

Săptămâna 28 de sarcină îți aduce o veste bună. De acum, chiar și în cazul în care vei naște prematur, probabilitatea ca micuțul sau micuța ta să supraviețuiască este foarte mare.  În mod evident, va fi mult mai bine dacă bebelușul tău se va naște la termen, deoarece nu există un alt mediu în care să se poată dezvolta mai bine decât la mami în burtică.

Cât de mare e bebeluşul tău 

sarcina 28 saptamani

Imaginează-ți o tastatură de computer. Copilul tău măsoară cât lungimea unei tastaturi și cântărește aproximativ un kilogram – cât o vânătă mai mare, pentru a continua să facem comparații care îți pot smulge un zâmbet.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 28 de sarcina

Și în această săptămână vei continua să percepi schimbările absolut normale pe care sarcina le provoacă:

schimbările pe care le vei experimenta de-a lungul acestei săptămâni sunt de obicei legate de creșterea în greutate. Cel mai probabil te vei simți mai stângace și mai obosită;

uterul crește, partea sa superioară se află în această săptămână la 7 centimetri deasupra ombilicului.

Prin apăsarea vezicii urinare și a podelei pelvine, uterul poate provoca stimularea urinării mai frecvent și poate provoca incontinență urinară. Pe măsură ce sarcina progresează, creșterea uterului are tendința de a deplasa stomacul și intestinul. Această deplasare mică favorizează trecerea sucurilor gastrice de la stomac la esofag. Prin urmare, este foarte frecvent ca, în această etapă a sarcinii, să începi să experimentezi arsuri la stomac;

în ceea ce privește simptomele, te poți confrunta cu  constipație, pete pe față de culoare galben-brună-cenușie (cloasma gravidică), vergeturi, dureri de spate, retenție de fluide, sciatică, crampe la nivelul picioarelor, varice, hemoroizi.

Am amintit anterior ca te poti confrunta cu sciatică. Este o situație comună, provocată de faptul că în timp ce bebelușul se întoarce pentru a ajunge în poziția optimă la momentul nașterii, uterul coboară în același timp cu capul său, putând să se sprijine pe nervul sciatic din partea inferioară a coloanei vertebrale. Ori, când acest lucru se intâmplă, vei avea senzația unor furnicături care incep de la nivelul feselor și coboară pe picioare. Deși te poți confrunta și cu dureri intense, acestea se ameliorează atunci când bebelușul își schimbă poziția.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

sarcina pe saptamani poze

Micuțul bebeluș continuă să se dezvolte și este minunat să conștientizezi asta. Suprafața creierului său, care până acum era netedă, începe să aibă caneluri. Creierul îi crește într-un ritm foarte susținut, iar transmiterea impulsurilor nervoase este garantată de mielină, o substanță care aliniază nervii. La nivel cerebral, dezvoltarea este enormă.

Pielea se întinde și corpul devine mai moale și rotunjit, ca urmare a creșterii țesutului adipos situat sub piele. Este încă acoperit de un strat subțire de păr (denumit lanugo) care acoperă toată pielea, cu excepția palmelor, tălpilor picioarelor și a conturului buzelor. De astfel, în această perioadă perișorul de pe corp va începe să se dezlipească. Ultimele locuri în care rămâne și se va dezlipi mai greu sunt spatele și umerii. De astfel, unii copii nascuți prematur au aceste zone acoperite cu păr, pe care ulterior îl vor pierde.

Simțurile sale sunt din ce în ce mai prezente. Îți recunoaște deja vocea, nu este fabulos să știi că îi poți cânta sau că îi poți povesti? Pleoapele sale sunt partial deschise si i s-au format genele. Poate să orienteze capul spre o sursă de lumină strălucitoare pe care o poate percepe prin pielea burticii și peretele uterului.

Recomandări/Sfaturi

Se impune să vorbim despre câteva aspecte importante, de care va trebui să ții cont:

Inscrie-te la cursuri de pregătire pentru naștere. Începerea cursurilor de pregătire pentru naștere în această săptămână te va determina să conștientizezi mai bine că nașterea copilului este din ce în ce mai aproape, să nu te mai simți anxioasă și să nu-ți mai fie frică atunci când te gândești la momentul nașterii și responsabilitatea implicată.

Înscrierea la unul dintre aceste cursuri va fi o experiență unică, pentru că, între altele, vei  înțelege ce se va întâmpla în momentul dilatării și care sunt cele mai potrivite tehnici fizice și psihice care te vor ajuta să participi activ la diferitele faze care preced nașterea copilului tău. Astfel de cursuri se adresează, de asemenea, și tatălui care trebuie să știe să se implice și să ajute, atât psihologic, cât și practic, în sarcină, la momentul nașterii și în perioada postpartum.

Ai grijă să călătorești în siguranță. Pentru a fi în siguranță atunci când ești la volan sau când călătorești ca pasager, trebuie să porți centura de siguranță a mașinii. Asigură-te că centura este plasată în poziția corespunzătoare și ai în vedere că există adaptoare specifice care împiedică centura să afecteze dezvoltarea fătului în caz de accident.

Poți călători până la sfârșitul sarcinii cu orice mijloc de transport în comun sau cu autovehiculul, cu mențiunea că  la fiecare două ore trebuie să stai în picioare și să te plimbi câteva minute. Ai în vedere că unele companii aeriene nu permit femeilor însărcinate să călătorească începând cu săptămâna 28, din cauza riscului de a se declanșa travaliul în timpul zborului.

Alimentația este în continuare deosebit de importantă. Foarte probabil, ca în această perioadă a sarcinii stomacul să nu accepte prea multă mâncare. Prin urmare, este recomandat sa reduci porțiile mai ales înainte de a merge la somn, însă în continuare vei avea grijă să iei mese sănătoase și complete. La sfatul medicului care îți monitorizează sarcina pe săptămâni poate fi necesar să administrezi suplimente de vitamine, calciu pentru dezvoltarea oaselor, Omega-3 pentru creier.

Monitorizează mișcările copilului.  Activitatea fetală este mai intensă și mai frecventă, bebelușul manifestând din ce în ce mai multă putere în loviturile sale. Acest aspect este vizibil în mod clar de către mamă și chiar din exterior, de către cei care privesc burtica și văd umflături și mișcări. Există cercetări recente care sugerează că din săptămâna a 28-a de sarcină este recomandat ca mamele să verifice mișcările fetale de câteva ori pe zi, timp de aproximativ zece minute cu fiecare ocazie (sau până la numărarea a zece mișcări). Monitorizarea mișcărilor te va ajuta să știi dacă totul este în regulă cu bebelușul tău.

Nu neglija consultațiile medicale. Obstreticianul îți va recomanda să mergi mai des la control. Ascultă-i sfatul! Daca analizele au arătat că ești Rh negativă va trebui să faci un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh, care să prevină formarea de anticorpi in timpul sarcinii.

Nu e rău să te gândești serios la recoltarea celulelor stem și să acționezi. De ce să îți dorești să constitui un asemenea depozit?Poarta amprenta ADN a micutului și se poate dovedi extrem de prețios în situații pe care acum refuzi să le gândești.  La nevoie, celulele stem pot fi transplantate copilului sau unei rude de gradul intai. Recoltarea presupune să te adresezi unei firme specializate în  depozitarea și conservarea celulelor stem cu care va trebui să faci un contract. Kitul de recoltare pe care îl vei primi de la o astfel de firmă va fi utilizat de către medicul care asistă nasterea. Procedura nu implică riscuri. Documentează-te bine și ia cea mai bună decizie pentru copilul tău.

Pregătește-te pentru ziua în care bebelușul va veni pe lume. O sa-ți spui probabil că este mult prea devreme. Cu toate astea, n-ar fi mai bine să fii pregătită pentru orice eventualitate? Sigur că ești de acord cu noi și, în această idee, vei avea grijă să ai la îndemână toate numerele de telefon necesare (soț/iubit, medic, taxi etc) și îți vei pregăti un bagaj minim.

Sfaturi pentru tată

Tăticule și tu ai un rol deosebit de important în această perioadă. Ai în vedere ca mămica bebelușului tău să te poată contacta oricând are nevoie de tine. Nu ține telefonul descărcat, trebuie să răspunzi indiferent că te afli intr-un context important legat de job sau de o altă natură. Protejează cât de mult poți femeia care îți va oferi darul vieții tale! Copilul!

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 26 si 30

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.