Săptămâna 9 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 2530

Săptămâna 9 de sarcină

Este săptămâna 9 sarcină, iar în această săptămână se face trecerea de la embrion la fetus. Chiar meriți felicitată pentru că acum poți spune fără nici un dubiu că în burtica ta crește acum un bebeluș, iar înfățișarea sa este mult mai umană.

Cât de mare este bebelușul tău

Sarcina 9 saptamani

Fetusul are acum considerabila dimensiune de 2.5 cm adică, cam cât un bob de strugure. Greutatea este de aproximativ 2 grame, dar din acest moment, fetusul va câștiga rapid în greutate datorită faptului că structura lui fizică este stabilită.

Ce se întâmplă în corpul tău

Saptamana 9 de sarcina

Burtica încă nu este sesizabilă, dar tu vei observa în mod sigur schimbările. Pantaloni care se încheie mai greu, talia nu mai este ca acum câteva săptămâni și vei începe să apelezi tot mai des la pantaloni elastici. O nouă săptămână, noi simptome își fac apariția. Hormonii sunt la apogeu acum, așa că este foarte posibil ca unele simptome să aibă o intensitate mult mai ridicată comparativ cu săptămânile trecute.

  • grețuri – este foarte posibil ca în această săptămână, grețurile să fie mai accentuate, de aceea e momentul să apelezi la tot arsenalul de trucuri pentru a limita această senzație. Cuburi sau chipsuri de gheață, ceai de ghimbir, mese dese și în cantități mici, evitarea totală a grăsimilor, apelarea la fructe și legume.
  • oboseala – nu înțelegi cum poți fi atât de obosită, chiar dacă de-abia te-ai trezit? Nu-ți fă griji, e absolut normal. Corpul tău lucrează acum pentru doi, așa că nu e ieșit din comun faptul că te simți obosită practic în fiecare zi. Încearcă să iei pauze mai dese, îți mai poți lua zile libere de la serviciu, încearcă să dormi un pic la prânz, iar seara încearcă să te culci cât mai devreme!
  • schimbări de dispoziție – ți se pare că cei din jurul tău parcă merg pe pioneze când te zăresc? Cel mai probabil ai dreptate. Schimbările bruște de dispoziție îi debusolează, iar în această săptămână, trecerile de la o stare la alta sunt mult mai frecvente și mai bruște. Îți recomandăm să încerci să te relaxezi. Este în regulă să nu fii în “priză” tot timpul. Ia o pauză, uită-te la un film, meditează dacă poți!
  • migrene – dacă ținem cont de faptul că nu te odihnești cum trebuie, somnul nu este unul grozav, te încearcă tot felul de griji, este și normal ca durerile de cap să-și facă apariția. Dacă poți, evită medicamentele, dar dacă trebuie să iei o pastilă, discută întâi cu medicul pentru a te asigura că este în regulă. Compresele calde sau cele reci pot ajuta la atenuarea durerilor de cap, iar odihna poate ajuta chiar mai mult.
  • urinare frecventă – toaleta devine un spațiu extrem de bine cunoscut pentru tine. Urinările frecvente în mod sigur te enervează, dar trebuie să te relaxezi – rinichii tăi sunt extrem de ocupați, iar urinarea frecventă ajută la menținerea unei stări de sănătate cât mai bună pentru tine și pentru bebelușul tău.
  •   nas înfundat – la asta probabil nu te așteptai, dar în săptămâna a noua, producția de mucus este extrem de bogată așa că ar fi bine să ai la îndemână pachete cu șervețele nazale. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

Saptamana 9 de sarcina

Bebelușul tău nu mai arată ca un mormoloc (vezi toate fazele de dezvoltare in categoria completa – sarcina pe săptămâni), iar înfățișarea sa este mult mai umană, chiar dacă capul este încă destul de mare raportat la dimensiunea trunchiului. Fața capătă formă datorită ochilor, urechilor și nasului care evoluează spre forma finală. Pavilioanele urechii sunt deja formate, iar la finalul săptămânii va fi completă și structura internă a urechii. Buza superioară este acum complet dezvoltată. Se formează și pleopele ce acoperă complet ochii pentru multe săptămâni de aici înainte.

În ceea ce privește membrele, acum se pot observa vârfurile degetelor, în zona unde se vor dezvolta receptorii pentru sensibilitatea tactilă. Bebelușul poate îndoi brațul de la cot și poate strânge mână într-un pumn și începe să sugă degetul mare. Asta nu poate să nu-ți aducă un zâmbet pe buze.

Se creează picioarele și gleznele, iar articulațiile se dezvoltă îndeajuns de mult pentru a permite fătului să-ți miște toate membrele.

Intern are loc un mare eveniment… deși inima bebelușului bate de ceva timp, acum aceasta conține patru camere, iar valvele încep să se dezvolte și ele. Pancreasul, vezica biliară, ductele biliare și anusul sunt deja formate, iar intestinele cresc în lungime.

Încep să se dezvolte și organele genitale, dar acestea nu sunt încă vizibile la exterior, așa că încă nu poți afla dacă vei avea băiat sau fată. Cu un ecograf performant, poți afla sexul bebelușului în săptămâna 11 – 14 a sarcinii.

Un alt element pozitiv al sarcinii ajunse la săptămâna 9 e faptul că riscul de pierdere a acesteia a scăzut considerabil.

Recomandări/sfaturi

Nu este o săptămână ușoară a sarcinii, așa că îți vom da câteva sfaturi și câteva informații care să te ajute să treci cu brio peste ea.

În caz că te întrebi, este în regulă să faci sex în această perioadă, excepție face doar dacă medicul ți-a recomandat altceva. Atâta vreme cât sarcina decurge normal, sexul nu are nici o influență asupra ei.

Dacă nu ai anunțat încă sarcina celor din jurul tău, ar trebui să începi să te gândești la cum vei face asta. A sosit momentul să anunți și la serviciu faptul că ești însărcinată. Nu e nevoie să te grăbești, dar dacă simptomele ce țin de sarcină sunt puternice, sau dacă trebuie să mergi mai des la medic, cei cu care lucrezi ar trebui să știe care sunt motivele. Dacă consideri că șefii tăi nu sunt chiar atât de deschiși, ai putea să amâni anunțul până în săptămânile 15-20, moment în care sarcina nu va mai putea fi ascunsă.

Începând cu această săptămână, trebuie să vorbești cu medicul tău și să programați testele prenatale. Vorbește cu acesta dacă este nevoie să faci o biopsie a vilozității coriale de exemplu. Acesta este un test invaziv pentru a detecta anomaliile cromozomiale, cum este sindromul Down și în general este recomandat dacă ai peste 35 de ani.

Mulți medici îndeamnă în această perioadă, pe lângă analize obișnuite de sarcină, și determinarea anticorpilor pentru Toxoplasmă, Rubella, Virusul Herpetic și Virusul Citomegalic.

Un mod de a te conecta deja cu bebelușul tău, este ca timp de 5-10 minute zilnic să ai gânduri pozitive cu bebelușul tău, să porți practic o conversație cu el în gând. Poți face asta când te trezești sau înainte de culcare. Ține mâinile pe burtică, și spune-i bebelușului tău ce speri și visezi pentru el, ce vei face ca părinte. Psihologii spun că în acest fel se fa crea o legătură puternică și te va ajuta să te descoperi ca părinte.

Sfaturi pentru tată

Ajută la crearea unei atmosfere relaxate în casă. Poți trege draperiile la ferestre pentru a împiedica lumina puternică, montează becuri mai puțin puternice! Instalarea în dormitor a unui întrerupător ce reglează intensitatea luminii va face minuni.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 1 si 9

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.