Probabil te întrebai când va începe să se observe faptul că ești însărcinată. Este săptămâna 10 de sarcină, iar din acest moment, corpul tău va începe să se schimbe. Poți sărbători aceast fază făcând ceva cumpărături, preferabil haine mai largi și comode. Nu e nevoie să faci cumpărături pentru întreaga perioadă de sarcină. Corpul tău va fi în continuă schimbare și hainele cumpărate acum s-ar putea să nu se potrivească. În săptămâna cu numărul 10, trecerea de la embrion la fetus este completă.
Săptămâna 10 de sarcină înseamnă că ești în luna a treia de sarcină.
Cât de mare este bebelușul tău
Fetusul a ajuns la o mărime de aproximativ 3.1 cm, iar greutatea ajunge până la maxim cinci grame. Ca să-ți formezi o idee despre mărimea lui, apelăm din nou la lumea fructelor. Ca și dimensiuni, fetusul este comparabil cu o căpșună. În următoarele trei săptămâni, acesta își va dubla dimnesiunile.
Ce se întâmplă în corpul tău
În ultimele 10 săptămâni (vezi toata evolutia in categoria – sarcina pe saptamani), uterul tău și-a dublat volumul și chiar și în aceste condiții, sarcina nu este extrem de vizibilă la exterior. La interior însă, schimbările își fac de cap, iar simptomele sarcinii îți reamintesc în mod constant că un bebeluș crește în burtica ta. Iată la ce să te aștepți în săptămâna cu numărul 10:
- grețuri – da, din nefericire acestea sunt în continuare o constantă în viața ta. Partea bună? Acestea sunt pe terminate. Odată cu intrarea în trimestru doi, acestea vor dispare încet-încet. Încearcă să eviți mâncărurile grase și axează-te pe alimente proaspete și sănătoase, asigură-te că ai mereu disponibile cuburi de gheață! Toate aceste nu vor elimina simptomul, dar în mod sigur va ameliora senzația de greață.
- sâni măriți – probabil începi deja să observi că sutienul tău e tot mai strâmt. E absolut normal. Sânii tăi se pregătesc de câteva săptămâni pentru alăptare, iar asta duce și la creșterea lor în dimnesiuni. E timpul să achiziționezi sutiene cu mărimi mai mari.
- schimbări de dispoziție – hormonii își fac numărul cu dispoziția ta. Acum ești veselă, acum vrei să plângi, ca imediat să fii extrem de iritată. Încearcă să faci lucruri care te relaxează: citește o revistă, vezi ce mai este nou pe Netflix, mergi la o plimbare prin parc!
- oboseală – starea de oboseală continuă și va trebui să te obișnuești cu acest fapt. Corpul tău muncește pentru doi acum și cel mai probabil nici somnul nu e cel mai liniștit. E posibil să ai vise mai ciudate. Nu trebuie să-ți faci griji, e ceva normal.
- scurgeri vaginale – creșterea fluxului sangvin și a producției de estrogen duc către scurgeri vaginale transparente, fără miros, numită leucoree. Rolul acesteia este de eliminare a bacteriilor. Dacă observi totuși firicele de sânge, secreția este colorată sau are un miros puternic, cel mai bine ar fi să contactezi medicul.
Cum se dezvoltă bebelușul tău
Dacă ai face o ecografie în acestă săptămână, ai observa fetusul plutind în lichidul amniotic. Ai observa și faptul că acesta își mișcă constant mâinile și picioarele. Mișcările vin acum și din articulația coatelor și genunchilor, fetusul putând în acest moment să-și atingă unul de celălalt mâinile și picioarele. Diferența de mărime dintre cap și restul corpului începe să se diminueze, apropiindu-se tot mai mult de scara normală. Fruntea iese în evidență, fiind foarte bombată și supradimensionată. Totuși, trăsăturile devin tot mai normale, urechile ocupând acum poziția normală, iar ochii sunt în continuă dezvoltare.
În cutia craniană, schimbările sunt consistente. Creierul începe să se dezvolte accentuat, formându-se sute de mii de neuroni. Unele zone ale creierului se dezvoltă mai repede decât altele, dar acesta este un lucru normal.
Oasele sunt în plină dezvoltare, astfel încât scheletul este tot mai vizibil. Dacă ai putea să vezi bebelușul, ai observa că linia coloanei vertebrale este bine definită și vizibilă prin pielea foarte subție. Nervii spinali încep să se extindă către restul corpului.
Organele vitale cum sunt rinichii, ficatul, creierul, plămânii, intestinele încep să funcționeze, chiar dacă acestea vor fi în continuă dezvoltare până în momentul nașterii. Rinichii încep să producă urină în vezica urinară ce va fi eliminată în lichidul amniotic, plămânii își vor prelua funcția de organ respirator abia la naștere, dar asta nu înseamnă că nu sunt dezvoltați în acest moment, ficatul începe să producă celule sanguine, sacul vitelin ce ocupa această funcție anterior începând să dispară.
În săptămâna 10, inima este complet formată și are un ritm de circa 180 bătăi pe minut.
Dacă ai băiat, în această săptămână testiculele lui vor începe să producă hormonul testosteron, un hormon masculin.
Recomandări/sfaturi
Pentru săptămâna 10, așa cum îți spuneam și mai sus, e probabil timpul să mergi la cumpărături. Încearcă sutiene de maternitate și vezi dacă îți plac! Acestea oferă suport suplimentar, iar în general oferă un plus de confort, mai ales că în această perioadă sânii tăi sunt mai sensibili. Achiziționează unul-două sutiene din bumbac, rezistente. Deși nu pare, să utilizezi sutienul potrivit poate face diferența între o zi bună și una rea.
E bine ca în această perioadă faci și exerciții fizice, pentru a îmbunătăți tonusul muscular. Un tonus muscular sănătos te va ajuta să dezvolți putere și anduranță. Acestea vor fi binevenite să porți mai ușor greutatea acumulată în timpul sarcinii, vei fi mai pregătită de stresul fizic al travaliului și vei putea intra mai rapid în formă după naștere.
Ca și exerciții îți recomandăm înotul și plimbările. Înotul dezvoltă extraordinar de bine tonusul muscular, iar plimbările dezvoltă musculatura picioarelor. În plus, toate aceste exerciții te vor ajuta să ai un somn mai odihnitor.
Sfaturi pentru tată
Un masaj făcut viitoarei mămici poate face minuni stării ei de spirit. Acordă-i mai multă atenție, încearcă să îi faci mici surprize păcute. Cu cât este mai pozitivă, cu atât sarcina este mai ușoară.
Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 10 si 15
Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com