Există multe situații în care îți poți da singură seama că ești însărcinată în urma simptomelor pe care le experimentezi. Fie că este vorba despre o sensibilitate crescută la nivelul sânilor, pofte crescute pentru anumite alimente, un miros mult mai sensibil sau chiar lipsa menstruației, există o mulțime de indicii prin care poți suspecta că ești gravidă. Pentru a scăpa de orice dubiu, poți recurge la folosirea unui test de sarcină sau chiar la efectuarea unui test de sânge, care te ajută să afli concret dacă ești sau nu însărcinată.
Conform recomandărilor medicale, pentru obținerea unui rezultat cât mai precis la testul de sarcină efectuat, este important să aștepți aproximativ o săptămână după ce menstruația a întârziat. Multe femei aleg să facă acest test imediat după ce observă că se confruntă cu o menstruație întârziată, însă există riscul ca rezultatul obținut să fie ori invalid, ori fals negativ.
Teste de sarcină pentru acasă
Testele de sarcină pentru acasă au o precizie de aproximativ 97% atunci când sunt respectați toți pașii de folosire în mod corespunzător. Acestea sunt avantajoase, pentru că pot fi realizate chiar din confortul casei tale, fără să fii nevoită să mergi la un consult medical. De asemenea, sunt ușor de utilizat și pot oferi rezultatul într-un timp scurt. Cu toate acestea, dacă nu se respectă cu strictețe toate instrucțiunile și indicațiile menționate în cadrul prospectului, există riscul să te confrunți cu un rezultat invalid.
Test de sarcină tip bandă
Testele de sarcină tip bandă sunt rapide și reușesc să identifice într-un timp scurt prezența hormonului sarcinii hCG (gonadotropină corionică umană) chiar în urină. Unele dintre ele reușesc să înregistreze un rezultat exact chiar din prima zi în care ciclul menstrual ți-a întârziat.
Din fericire, pot fi utilizate fără nicio problemă în orice moment al zilei, fără ca rezultatul să fie afectat; cu toate acestea, conform studiilor efectuate, prima urină de dimineața este cea care conține cea mai crescută cantitate de hCG. Datorită reactivilor specifici, testul poate să depisteze și un nivel mai scăzut de hCG, de aproximativ 20 mIU/ml. Bineînțeles, astfel de lucruri depind în funcție de nivelul de precizie cu care dispozitivul a fost conceput.
Test de sarcină digital
Testul digital de sarcină este cel pe care femeile îl preferă cel mai mult, datorită nivelului crescut de acuratețe a rezultatului, dar și datorită informațiilor adiționale pe care le oferă în legătură cu evoluția sarcinii. Produsul este asemănător cu testul de sarcină în formă de bandă: dispozitivul se introduce în recipientul în care urina a fost colectată până la un anumit nivel, pentru aproximativ 20 de secunde.
Ulterior, se așază pe o suprafață dreaptă, fără denivelări. Tot ce contează este să nu ții testul cu vârful orientat în sus în perioada pe care o aștepți pentru rezultat, pentru că, altfel, există riscul ca rezultatul să sufere modificări. De regulă, perioada de așteptare este de aproximativ 3 minute, iar testul de sarcină va indica și numărul de săptămâni în care ești însărcinată.
Test de sarcină ultrasensibil tip stilou
Testul de sarcină ultrasensibil tip stilou are un nivel ridicat de precizie, reușind să depisteze fără nicio problemă prezența hormonului hCG la nivelul urinei. La fel ca în cazul oricărui test de sarcină, și acesta poate să fie efectuat în orice moment al zilei, însă se recomandă la prima urină de dimineața, pentru că atunci este momentul în care se secretă cea mai mare cantitate de hCG.
Datorită faptului că este dotat cu anumiți reactivi specifici, testul reușește să identifice prezența sarcinii și în cazul în care se secretă doar o cantitate de 10 mIU/ml în corp, având posibilitatea de a identifica și o posibilă sarcină extrauterină. Pentru mai multe informații, asigură-te că îți contactezi medicul obstetrician ginecolog și că discuți cu acesta despre toate frământările pe care le experimentezi în timpul sarcinii.
Analize de sânge pentru depistarea sarcinii
Îți dorești să afli concret și rapid dacă ești însărcinată? Arzi de nerăbdare să faci cunoștință cu noul membru al familiei, dar nu ești încă sigură dacă simptomele pe care le-ai avut în ultima vreme anunță o sarcină? Atunci, nu mai sta pe gânduri și programează-te pentru o ședință de analize de sânge pentru a vedea dacă ești sau nu gravidă.
Prin intermediul testului hCG total, ai ocazia să afli la doar 6 zile de la implantarea ovulului fecundat dacă ești însărcinată sau nu. Cu toate acestea, este important să cunoști câteva aspecte importante înainte de efectuarea analizelor. La ora actuală, există 2 categorii de teste de sânge pentru depistarea sarcinii:
- teste calitative – au capacitatea de a identifica doar daca la nivelul corpului se secretă hormonul hCG, fără alte informații adiționale. Cu alte cuvinte, nu este cu mult prea diferit față de un test de sarcină de urină care se efectuează acasă; astfel, dacă ai suficientă răbdare să faci testul după aproximativ 10-14 zile de la concepție, ai ocazia să afli un rezultat precis și prin intermediul testelor vândute în farmacii;
- teste cantitative – acestea reușesc să identifice cu succes și un nivel foarte scăzut al hormonului de sarcină. Un astfel de test se recomandă pentru verificarea constantă a nivelului hCG, în cazul în care ești predispusă la anumite probleme de sănătate. De exemplu, există multe femei care s-au confruntat la un moment dat cu o sarcină extrauterină. De regulă, aceasta este asociată cu un nivel hCG mult mai scăzut decât cel normal. De asemenea, o cantitate anormal de mică de hCG poate să anticipeze și un avort spontan.
Astfel, dacă suspectezi că ești gravidă, dar nu ești tocmai sigură și vrei să afli o informație certă, poți lua în considerare atât testele de urină, cât și pe cele de sânge. Datorită faptului că domeniul medical a cunoscut o evoluție impresionantă, tot mai multe teste de sarcină care pot fi efectuate la domiciliu reușesc să ofere un rezultat precis, mai ales dacă sunt realizate în mod corect.
Înainte de a cumpăra acest produs, asigură-te că ești familiarizată cu toate tipurile de teste de sarcină, citind informațiile menționate anterior, pentru a te folosi de un produs adecvat pentru necesitățile tale. De asemenea, nu neglija, sub nicio formă, controalele ginecologice, prin intermediul cărora medicul tău te poate îndruma corespunzător, indiferent de situația pe care o experimentezi.
unsplash.com
pixabay.com