Săptămâna 30 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 773

Săptămâna 30 de sarcină

 

Cum te simţi draga noastră mămica ştiind că peste aproximativ 10 săptămâni vei aduce pe lume un bebeluş care îţi va face viaţa mai frumoasă? Minunat, aşa este? Înainte de a vorbi despre ce se întâmplă în corpul tău şi cum se dezvolta în continuare bebelușul pe care curând îl vei aduce pe lume, este important să-ţi spunem că a venit momentul să vorbeşti cu medicul serios despre modul în care vei naşte – vom dezvolta spre finalul articolului ideea.

Cât de mare e bebeluşul tău 

sarcina 30 saptamani

În mod evident, bebeluşul tău a mai crescut, comparativ cu săptămâna trecută. Are 40 cm lungime şi aproximativ 1,3 kg, ajungând la mărimea unei verze albe, de la cea a unui dovleac cu formă alungită pe care o avea săptămâna trecută. Lungimea sa nu va mai înregistra o creştere notabilă în perioada următoare, însă greutatea se va mai mări semnificativ.

Ce se întâmplă în corpul tău în săptămâna 30 de sarcină?

saptamana 30 de sarcina

Te simţi mai obosită şi mai epuizată pe măsură ce săptămânile trec şi se apropie momentul în care vei naşte. Somnul, de asemenea, va fi inconfortabil, ceea ce înseamnă că nu te vei odihni bine în timpul nopţii. Încearcă să determini care sunt cauzele din care te trezeşti şi fă tot ce poţi să le elimini. În plus, hidratează-te corespunzător şi aşează-te în poziţii în care să te relaxezi – de exemplu, foloseşte perne pentru burtică, care să îţi asigure confort (în comerț găsești perne speciale). În niciun caz, nu risca să administrezi somnifere, nici măcar pe bază de plante, fără să discuţi cu medicul tău.

Organismul tău produce hormoni care determină ca articulaţiile să fie mai laxe. Prin urmare, poţi ajunge să porţi un număr mai mare la încălţăminte şi această modificare să se menţină şi după ce naşti. Chiar şi aşa, nu este un motiv să te simţi afectată – este un amănunt care nu-ți poate afecta viața.

Copilul continuă să se dezvolte și, în consecinţă, uterul creşte şi ajunge să apese pe muşchiul de sub plămâni – diafragm. Este o perioadă în care vei continua să respiri cu dificultate – dacă îţi reaminteşti, săptămâna trecută ţi-am spus acelaşi lucru (vezi aici toate articolele din sarcina pe săptămâni). Vei constata că începând cu săptămâna 36, când copilul coboară în pelvis şi nu va mai exista presiune pe diafragm, vei respira cu mult mai uşor.  Îţi poţi îmbunătăţi starea dormind cu trunchiul mai sus, pe o pernă. O astfel de abordare în timpul în care te odihnești poate să înlăture presiunea pusă pe plămâni.

Nu este exclus ca în această săptămână să te confrunţi şi cu contracţiile Braxton-Hicks, la cele mai multe graviduțe acum încep. De asemenea, urinarea va continua să fie frecventă, existând o presiune mai mare pe partea inferioară a corpului. Tensiunea şi/sau glicemia pot fi crescute, motiv pentru care este deosebit de important să urmezi un regim de viaţă echilibrat şi o dietă optimă.

Pielea de pe burtica întinzându-se, vei avea senzaţia de mâncărime. Masează-ţi abdomenul cu o cremă hidratantă pentru a înlătura această senzaţie neplăcută şi nu te scărpina pentru că nu faci decât să înrăutăţeşti situaţia. 

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

sarcina pe saptamani poze

Punctam cele mai importante caracteristici ale dezvoltării bebeluşului în această perioadă:

  • în mare parte a timpului, copilul ţine ochii larg deschişi şi poate să facă diferenţa între lumină şi întuneric;
  • îşi stabileşte bioritmul propriu în funcţie de al tău şi va fi minunat să ştii când doarme,  când este treaz;
  • volumul lichidului amniotic continuă să scadă pe măsură ce bebeluşul creşte. Acum, în jurul său se află aproximativ un litru de lichid amniotic;
  • la nivelul maduvii hematogene se formează celulele roşii;
  • plămânii sunt aproape complet dezvoltaţi, în mod similar tractul digestiv;
  • creierul continuă să se dezvolte şi circumvoluţiunile permit stocarea mai multor celule;
  • lanugo continuă să dispară.

Mămico, tu trebuie să ai mare grijă la regimul alimentar. Uite şi de ce:

  • în oasele bebeluşului tău ajunge calciul pe care tu îl preiei din alimentaţie;
  • în mod similar, fierul şi vitaminele din alimentaţia ta se vor constitui în depozite pentru bebeluş, suficiente până la 6-9 luni de viaţă extrauterină;
  • nu în ultimul rând, proteinele din alimentaţia ta susţin creșterea celulelor sănătoase în corpul bebeluşului.

Alimentaţia în sarcina este foarte importantă pentru dezvoltarea copilului tău şi pentru starea sa de bine.

Recomandări/Sfaturi

Există posibilitatea să faci parte din categoria graviduțelor cărora medicul obstretician le recomandă repausul la pat. Pune toate întrebările la care îţi doreşti răspuns şi află de ce îţi recomandă astfel.

Poţi avea în continuare dureri de spate, dat fiind faptul că dimensiunea uterului a crescut, centrul de greutate al corpului s-a schimbat şi hormonii au relaxat ligamentele de la nivelul bazinului. Pentru a ameliora astfel de dureri fă exerciţii fizice (despre care ţi-am vorbit aici –s26), nu ridica obiecte grele pentru a evita să forţezi articulaţiile laxe, evită să porţi încălţăminte cu tocuri înalte.

Îţi spuneam la începutul articolului că este important să decizi, discutând cu obstreticianul, modul în care vei naşte:

poţi să naşti natural – naşterea naturală  presupune patru stadii de travaliu;

medicul îţi poate recomanda naşterea prin cezariană, cu anestezie epidurală;

şi, chiar dacă nu toţi medicii susţin naşterea prin apă, poate că este o opţiune potrivită pentru tine.

Continuă să faci sport. Pe lângă mersul pe jos, înot sau diverse exerciţii fizice recomandate gravidutelor, poţi să descoperi avantajele dansului în sacina.

Sfaturi pentru tata

Continuă să-i fii alături mamei copilului tău. Este foarte important să ştie şi, mai ales, să simtă că nu este singura în această perioadă nu tocmai uşoară pentru ea din punct de vedere fizic. O poţi ajuta la diferite activităţi în casa – gătit, pus haine la spălat, aspirarea suprafeţelor etc.

Pe de altă parte, puteţi împărţi momente speciale, în mod evident doar ale voastre. Pune capul pe burtica mămicii pentru a fi mai aproape de bebeluşul tău, a-l simţi cum se mişcă şi a dezvolta relaţia emoţională cu acesta încă de acum.

În timpul acestei perioade viitoarea mămica şi tăticul bebeluşului trebuie să formeze o echipă, să-şi dovedească unul celuilalt că sunt pregătiţi să primească în vieţile lor cel mai frumos dar de la viaţa: copilul!

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 26 si 30

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.