De curând, ai aflat că eşti însărcinată. Te simţi bine ştiind că peste nouă luni îţi vei ţine în braţe bebeluşul şi cauţi să citeşti cât mai multe informaţii despre sarcina pe săptămâni, pe luni, pe trimestre. E minunat! Eşti o viitoare mămica atentă la nevoile sale şi ale copilului care se dezvoltă în tine.
Fătul se dezvoltă de la o săptămână la alta şi, în acelaşi timp, organismul tău trece prin schimbări la care, excepţie situaţia în care ai mai trecut prin această perioadă, nu te-ai fi gândit. Înainte de a trece la subiect, te felicităm pentru interesul manifestat pentru tine şi pentru copil, interes care te determină să te informezi cu privire la fiecare săptămână de sarcină.
Ce trebuie să ştii legat de sarcină pe săptămâni, începând cu prima săptămână şi până la săptămână 43 de sarcină (da, poţi depăşi 40 de săptămâni)? Care sunt etapele prin care tu şi fătul veţi trece? Cum trebuie să te pregăteşti că viitoare mama responsabilă? Noi ţi-am oferit informaţie relevanţă în care vei găsi răspunsuri la toate aceste întrebări şi la multe altele. Ţie îţi rămâne să te aşezi confortabil şi să parcurgi paginile pe care ţi le dedicăm.
Ne dorim ca toate femeile însărcinate să fie bine informate şi considerăm că niciun efort nu este prea mare pentru a reuşi cu acest proiect creat pentru voi, creatoarele de suflete.
Ştii cu exactitate în a câta săptămână de sarcină te afli?
La întrebarea asta multe dintre femeile însărcinate răspund afirmativ, după cum multe răspund negativ. Tu ce ştii despre calendarul sarcinii? Eşti cumva nedumerită pentru că ştii că eşti în săptămâna a treia de sarcină, dar testul ţi-a ieşit pozitiv din a doua săptămână de ovulaţie?
Iată cum se explică. Medicul obstretician îţi va spune că pentru a şti cu aproximaţie când se va naşte copilul tău, va trebui să adaugi 40 de săptămâni de la prima zi în care se instalează menstra în luna respectivă. Uneori este dificil să ştii exact perioada de ovolutie, când a fost ovolul fecundat, când ai rămas însărcinată, însă obstreticienii spun că sarcina se instalează în prima zi a ultimului ciclu menstrual, chiar şi în condiţiile în care acest lucru poate să însemne că se calculează chiar şi cu două săptămâni înainte ca ovulul să fie fecundat.
Perioada prin care vei trece în timpul sarcinii îţi este monitorizată pe trimestre, luni şi săptămâni.
Cele trei trimestre de sarcină
Deşi ai tendinţa să te gândeşti la 40 de săptămâni de sarcină, ai putea să naşti în saptamna 41 de sarcină, 42 sau chiar 43. Toate aceste săptămâni sunt monitorizate în cadrul a trei trimestre, care cuprind 12-13 (+ posibil în cazul ultimului trimestru) săptămâni. Concret, trimestrele de sarcina se desfăşoară după cum urmează:
primul trimestru: din prima săptămână de sarcină şi până la finalul săptămânii a 13-a de sarcină;
al doilea trimestru: începutul săptămâni a 14-a şi finalul săptămânii 27;
al treilea trimestru: de la începutul săptămânii 28 şi până când se naşte copilul.
Primul trimestru de sacină
L-am putea considera cel mai frumos, însă şi cel mai dificil pentru o parte dintre femeile însărcinate. Frumos, pentru că în acest trimestru se concepe copilul în momentul în care oul este fecundat. Primul semn care va anunţa instalarea sarcinii va fi lipsa ciclului menstrual.
Dificil, mai ales pentru femeile care urmează să dea naştere primului copil, fiind la prima sarcină. Acum vor experimenta simptome, unele nu foarte confortabile. Chiar şi aşa, nu este motiv de panică, fiind absolut normale.
La finalul acestui trimestru de sarcină fătul care se dezvoltă în tine va avea aproximativ 22 de grame şi 7,5 cm lungime. Fă un exerciţiu de imaginaţie. Realizezi cât de mic este?
Spuneam că vei experimenta simptome care îţi pot produce disconfort. În general, este vorba despre următoarele aspecte: stări de greaţă, vărsături, vei trece brusc de la o dispoziţie la alta, te vei simţi obosită, vei acumula kilograme în plus (sau – chiar dacă sună mai puţin credibil – vei observa o scădere în greutate), ţi se vor umfla sânii şi te vei putea trezi cu nişte pofte mai neobişnuite pentru unele alimente.
Despre primul trimestru de sarcină, simptome şi alte informaţii utile, am vorbit pe larg într-un alt articol dedicat ţie.
Al doilea trimestru de sarcină
Timpul zboară, nu trebuie să îţi spunem noi, ştii că aşa este. Cu simptome mai accentuate sau fără, vei ajunge în al doilea trimestru de sarcină. Acum vei începe să apară şi semnele care „trădează” perioada prin care treci. Vei avea un abdomen uşor umflat, pe care vei simţi nevoia să îl mângâi tot mai des. Se întâmplă începând cu săptămâna 14 de sarcină, prima săptămână a trimestrului al doilea.
În această perioadă cuprinsă între săptămâna 14 şi săptămâna 27 de sarcină, bebeluşul va începe să dea semne că se dezvoltă în burtica ta, mişcându-se. Este un sentiment unic pe care îl vei preţui. La finalul săptămânii 27, fătul va avea aproximativ 900 de grame şi 36 cm lungime.
Şi în acest trimestru vei experimenta simptome noi. Poate fi vorba despre senzaţia de prurit pe corp, determinată de modificările hormonale, poate că ţi se va umfla fata, picioarele şi gleznele, vor apărea şi vergeturile pe abdomen. Sunt simptome absolut normale, nu trebuie să intri în panică.
Despre al doilea trimestru de sarcină, simptome şi alte informaţii utile, am vorbit pe larg într-un alt articol dedicat ţie.
Al treilea trimestru de sarcină
Încă puţin şi îţi vei ţine în braţe bebeluşul. Sarcina nu este tocmai cea mai confortabilă perioada din viaţa ta, dar când vei naşte, vei înţelege de ce alte mămici spun că este cea mai frumoasă. Nimic, dar nimic pe lume, nu se compară cu sentimentul pe care îl vei avea la prima întâlnire cu copilul tău.
Ultimul trimestru de sarcină include perioada cea mai importantă pentru făt. Acum se va dezvolta cel mai mult şi va ajunge să cântărească aproximativ 2900 – 3550 de grame şi la aproximativ 50-52 cm lungime. Capul sau coboară în bazin. Se apropie momentul naşterii, bebeluşul tău este pregătit să te cunoască.
Vei continua să experimentezi o serie de simptome, între care: respiraţie mai greoaie, durerile de spate, vei urina mai des, ţi se vor umfla picioarele, poate că vei experimenta şi o aciditate crescută şi arsuri la stomac, sânii vor secretă colastru, vor apărea contracţii, te vei simţi în continuare obosită şi vei avea un disconfort general s.a.m.d. Simptomele pot fi numeroase, dar vor trece şi, cel mai important, nu-ţi pot depăşi că amploare bucuria de a deveni foarte curând mama.
Despre al treilea trimestru de sarcină, simptome şi alte informaţii utile, am vorbit pe larg într-un alt articol dedicat ţie.
Sarcina pe săptămâni – fătul se dezvoltă până la naştere
Săptămânile 1-3 de sarcină
Este vorba despre cum se formează o viaţă. A avut loc concepţia, ovulul a fost fertilizat, va trece prin pompa uterina, uter, pentru a se prinde pe peretele acestuia şi a începe să se dezvolte. Tu nu ştii că porţi în tine o viaţă, dar embrionul se dezvolta cu rapiditate şi tot începând din această perioadă, placenta începe să prindă contur. La 20 de zile, embrionul are dimensiunea gămăliei unui ac, însă este vizibil.
Săptămânile 4 – 6 de sarcină
Este o perioadă marcată de un moment important, în ideea în care inima fătului începe să bată. De asemenea, placenta se va dezvolta în continuare, apar muguri de membre, embrionul are mărimea unui bob de orez, lungimea sa fiind în jur de 1,3 cm.
Începând cu săptămâna 5 de sarcină sisteme importante ale organismului uman încep să se dezvolte – nervos central şi cel osos -, încep să se dezvolte fata, ochişorii, gura şi să ia contur tălpile.
Săptămânile 7 – 9 de sarcină
Embrionul continua să se dezvolte, fata începând să aibă acel aspect uman. De asemenea, membrele încep să se mişte, apar şi genele şi măsoară în jur de 3cm. Dar nu doar embrionul se dezvoltă, începând cu săptămâna 9 de sarcină şi la nivelul corpului tău apar modificări.
Săptămânile 10 – 12 de sarcină
Începând cu săptămâna 10 de sarcina se poate vorbi despre o perioadă semnificativă în viaţa fiinţei care se dezvoltă în tine. De la embrion, va trece la făt. Inima să pompează sânge, organele interne îi sunt formate (nu funcţionează toate, însă). Începe să se mişte liber în sacul amniotic şi să înghită lichid.
Săptămânile 13 – 15 de sarcină
Ai aşteptat mult momentul ăsta, aşa este? Chiar dacă are aproximativ 100 de grame, i se poate vedea sexul. Fetiţa, băiat, fetiţa sau băiat (doi băieţi, două fetiţe), în cazul în care vei fi mămica de gemeni. Vei fi mămica şi în scurt timp te vei bucura de acest statut care te înnobilează. Asta este tot ce contează.
Săptămânile 16 -18 de sarcină
Este timpul potrivit să faci nişte teste. Sunt absolut recomandate pentru a se depista anomalii, dacă există. Fătul se dezvoltă rapid şi are aproximativ 200 de grame. Te vei bucura că începi să îi simţi mişcările.
Săptămânile 19 – 21 de sarcină
Ce spuneam anterior? Timpul zboară. Ai ajuns la jumătatea perioadei de sarcină şi bebeluşul pe care îl porţi poate să distingă deja zgomote diferite, inclusiv tonul vocii tale. A crescut, are aproximativ 400 de grame.
Săptămânile 22 – 24 de sarcină
Fătul continua să crească. Are aproximativ 600 de grame şi o lungime de aproximativ 23 de grame. Da, tine ochişorii închişi, însă asta nu-l împiedica să distingă lumina de întuneric. Te avertizează că doarme sau este treaz? Pentru că poate. Când nu doarme este activ.
Săptămânile 25 – 27 de sarcină
Creşte câte un centimetru pe săptămână, este activ şi se mişcă mult. În plus, plămânii săi se afla în plină dezvoltare.
Săptămânile 28 – 30 de sarcină
Acum are o greutate de aproximativ un kilogram – urmează perioada în care îţi vom putea spune că şi-a triplat greutatea de acum. Vestea bună a perioadei este că începe să i se dezvolte sistemul imunitar. Ecografia în această perioadă poate să arate poziţia sa în uter.
Săptămânile 31 – 33 de sarcină
Are simţurile dezvoltate. Nimic nu te reţine să-ţi mângâi foarte des burtica. Fă-o! Va simţi. În mare parte a timpului doarme, dar creierul îi este activ. Exersează suptul, clipeşte, sughiţe.
Săptămânile 34 – 36 de sarcină
I-au crescut unghiile. Pielea are o culoare de roz. În ceea ce priveşte greutatea, are aproximativ 2.400 kg. Încă puţin şi aşteptarea de a-l strânge la piept va ajunge la final.
Săptămânile 37 – 39 de sarcină
Ce a fost mai mult, a trecut. Vei începe să simţi contracţiile uterine care pregătesc fibră musculară pentru ce va urma – travaliul. În ceea ce priveşte bebeluşul, este pregătit să te atingă cu mânuţele.
Săptămânile 40 – 41 de sarcină
Având în vedere că locul din uter nu prea îi mai permite să se mişte atât de mult precum înainte, mişcările sale nu vor mai fi foarte energice. Nu te panica, dacă nu ai născut încă, se va întâmpla curând.
sursa foto https://pixabay.com/