Nume de băieţi

Nu sunt articole.

La nume de băieţi te vei gândi până la momentul naşterii chiar, fie că îţi doreşti un băieţel, fie că ţi s-a confirmat deja sexul copilului şi ai început deja căutările. Tradiţiile din familie, preferinţele personale ale părinţilor, dorinţa naşilor de a contribui la numele copilului, precum şi experienţele adulţilor în interacţiunea cu persoane care purtau diverse nume şi au lăsat o anumită impresie, literatura şi filmele sunt tot atâţia factori care au un cuvânt de spus în alegerea numelui copilului.

Nume de băieţi frumoase ţi-au reţinut cu siguranţă atenţia, dar – ce să vezi – nu îi plac partenerului sau cineva din familie a avut o experienţă neplăcută cu o persoană numită la fel cu numele ales iniţial pentru cel mic şi trebuie să o iei de la capăt în căutări. Articolele din această subcategorie vor constitui un ghid de orientare într-o multitudine de nume încărcate fiecare cu semnificaţia lui şi te vor ajuta să te decizi mai uşor să alegi numele potrivit pentru băieţelul tău.

Alegerea numelui de băiat, o sarcină dificilă

Numele copilului tău este un dar pe care el nu şi-l poate alege şi pe care îl va purta toată viaţa, luându-l ca pe ceva firesc, iubindu-l, sau, dimpotrivă, dorindu-şi să fi purtat un alt nume. Pe lângă aceste considerente, vei dori să îl poţi striga pe puiul tău pe nume aşa cum ai visat, poate încă din propria copilărie, atunci când spuneai că ţi-ar plăcea să ai un băiat cu numele Alexandru sau Mihai şi le dădeai băieţilor tăi de jucărie acest nume.

În plus, numele nu este doar un construct lingvistic oarecare cu o formă sonoră care ţie poate să îţi încânte urechea, ci vine cu o istorie, o tradiţie şi o încărcătură de semnificaţii profunde. Se spune că numele unei persoane o încarcă pe aceasta cu anumite atribute şi trăsături şi îi poate influenţa destinul. Toate aceste considerente fac ca alegerea numelui de băiat să nu fie deloc uşoară.

Există teorii potrivit cărora fiecare literă a alfabetului este încărcată cu propriile ei puteri şi cu mesaje de care ar trebui să ţinem cont, asemenea runelor din vechime. Astfel, numele de băieţi cu litera A ar dobândi şi proprietăţile acestei litere, legate de noi începuturi, de prima literă a alfabetului grecesc, alpha, simbolul divinităţii.

Numele de băieţi cu litera B, deşi nu foarte multe la număr, ar putea fi dorite întrucât sunt conectate cu anumite calităţi precum echilibrul emoţional şi corectitudinea, dar şi de Zodia Berbecului.
Dacă cel mic se va naşte în Zodia Gemeni, poate vei dori să alegi dintre numele de băieţi cu litera D, asociată semnului zodiacal amintit şi legată de simţul artistic şi capacitatea de a convinge. Potrivit aceleiaşi interpretări, numele de băieţi cu litera C ar putea fi asociate cu bucuria şi optimismul, dar şi cu Zodia Capricornului.

Interpretări pot fi multe, dar, ca părinte, cu siguranţă ai criterii care primează în alegerea ta şi în modalitatea de interpretare a semnificaţiilor numelor de băieţi, precum şi un top nume de băieţi, propriu şi personal.

Nume de băieţi cu semnificaţie puternică

Sunt considerate nume de băieţi cu semnificaţie puternică acele nume care au o istorie anume şi aici cu siguranţă vom găsi exemple concludente în persoane reale sau fantastice şi imaginare la care avem azi acces datorită cărţilor de istorie sau mitologie. Numele de băieţi din Biblie sunt astăzi frecvent întâlnite şi nu neapărat în familii religioase.

Printre numele de băieţi cu E, o semnificaţie aparte o are Emanuel, nume teoforic care vorbeşte direct despre persoana lui Dumnezeu. Tot legat de divinitate este şi numele Gabriel, la loc de cinste în categoria nume de băieţi cu litera G. Gabriel înseamnă puterea lui Dumnezeu.

În grupul de nume sfinte de băieţi intră şi numele de sfinţi. Sfinţii pot face parte din calendarul ortodox sau din cel catolic, sunt fie printre apostolii şi primii mărturisitori ai credinţei creştine, fie printre sfinţii mai noi sau duhovnicii îndrăgiţi ai zilelor noastre.

La numele de băieţi cu L îl găsim pe Luca, apostol şi evanghelist al lui Hristos.

La numele de băieţi cu S sau Ş aflăm numele întâiului martir al credinţei creştine, Ştefan sau pe domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare, canonizat astăzi. Dacă eşti o persoană religioasă, vei dori o protecţie puternică pentru băieţelul tău, din partea sfântului al cărui nume îl poartă.

Poţi alege Ioan dintre numele de băieţi cu I, Samuel dintre numele de băieţi cu S şi vei avea cu siguranţă un nume plin de semnificaţii şi personalitate. Dintre sfinţii şi mărturisitorii mai noi, se întâlnesc mai recent nume ca Arsenie, Nectarie, Antonie.

Personalităţile istorice pot fi o sursă de inspiraţie, iar nume precum Alexandru, Cezar, Augustin, Claudiu, Constantin şi Iustinian sunt pline de forţă şi au o sonoritate nobilă.

Nume de băieţi moderne

În grupa nume de băieţi moderne intră multe dintre numele contemporane care au sau nu la bază nume cu tradiţie. Modernitatea şi ineditul unui nume se apreciază şi în funcţie de ţara de origine a copilului sau a părinţilor lui, de forma sonoră diferită de numele original sau, pur şi simplu, de ceea ce este considerat la modă într-o anumită perioadă, de filmele sau serialele preferate. Pot apărea de-a lungul timpului preferinţe pentru folosirea unor nume de fete şi băieţi aflate în centrul atenţiei mass-media. La băieţi, avem în vedere nume ca Marc sau Marco, Robert, Traian, Vlad, Marius, Ovidiu, Michael, Nicholas, Napoleon sau Leon, Frodo, Aramis, Brian.

Nume exotice de băieţi

În această categorie am putea include nume de băieţi străine, precum Kevin, Noah, Roger, Arthur, Andy, Louis, Edward, Darius, Carl, Carlos sau Carlo, Serghei, Albert şi altele. Datorită filmelor turceşti, probabil, a apărut şi în ţara noastră o tendinţă de a folosi nume de băieţi arăbeşti precum: Ayan, Amir, Amad, Asid, Cemal, Emir, Kadin, Ismet.

Tot contactul cu diverse civilizaţii prin intermediul filmelor în principal, dar şi prin intermediul unor practici din filosofia orientală au ajuns în ţara noastră nume din diverse spaţii culturale îndepărtate, precum Asia, Africa, dar şi din lumea scandinavă. Dacă vrei un nume deosebit pentru copilul tău, poţi opta pentru un nume exotic precum Anwell, de origine celtică, Ragnar – de origine scandinavă, Lindell – suedez, Einar – războinic, în limbile scandinave, Dalmar – de origine somaleză, Tanvir – de provenienţă indiană, Niyol – vânt la indienii navajo.

Numele perfect pentru bebeluşul tău

Cu cât mai multe variante, cu atât mai dificilă pare alegerea de nume de băieţi. Cel mai bine este să te informezi înainte de a decide care este cel mai potrivit nume pentru bebeluşul tău, un nume care să reflecte dragostea ta, momentul binecuvântat în care a apărut pe lume, care să îi asigure calităţile necesare unei personalităţi puternice şi apreciate de ceilalţi, care să îi influenţeze pozitiv destinul şi, eventual, să îi asigure şi protecţia divinităţii sau a unui sfânt. Multe criterii, nu-i aşa? Când te mai gândeşti că va trebui să îi placă şi lui când va fi mare, chiar că simţi şi mai puternic responsabilitatea alegerii.

Ce bine ar fi să putem alege aşa cum fac indienii din America, după ce îi cunoaştem personalitatea sau primim un semn. În privinţa semnelor, cel mai bine este să laşi intuiţia să te poarte spre numele pe care îl simţi cel mai aproape de suflet. Ca mamă, ai deja o comunicare suprasensibilă cu puiul tău şi acest lucru ar putea să conteze.

Citeşte împreună cu partenerul recomandările şi articolele din subcategoria Nume de băieţi, ghidează-te după semnificaţiile numelui şi după sonoritatea pe care o preferi şi faceţi separat câte o listă de nume. Hotărâţi împreună ce va rămâne pe lista comună şi începeţi să discutaţi, eliminând progresiv câte un nume. Păstrează până la 5 nume pe listă şi ai răbdare. Este posibil să întâlneşti persoane noi pe care să le apreciezi şi care să poarte unul dintre numele de pe listă. Poţi lua acest lucru ca pe un semn.

De asemenea, naşterea în apropierea unei sărbători religioase a unui sfânt din calendar te poate ajuta să te hotărăşti. La fel şi alte aspecte neprevăzute din timpul rămas până la naşterea copilului îţi pot facilita decizia.

Comunică tot timpul cu partenerul tău sau cu cineva apropiat şi exprimarea cu voce tare a argumentelor poate fi un factor care să îţi uşureze alegerea. Uneori felul în care se mişcă bebeluşul în burtică, dacă este energic sau mai liniştit, preferinţele lui pentru o anumită muzică, pentru mângâierile pe care le simte prin corpul mamei, îţi pot da indicii asupra felului său de a fi şi te pot inspira în alegerea numelui.

Eforturile tale, toată dragostea pe care o pui în alegerea numelui băieţelului, cu siguranţă vor fi răsplătite şi vei găsi numele perfect pentru puiul care se va naşte. Atunci când îi vei spune prima oară pe nume, probabil vei simţi că nu ai fi putut să faci o alegere mai bună şi că numele găsit chiar i se potriveşte, iar fiinţa pe care o ţii cu atâta iubire în braţe a venit pe lume pentru a purta acel nume şi nu altul.