Travaliul şi naşterea

Nu sunt articole.

Travaliul şi naşterea sunt două etape pe care orice femeie gravidă le aşteaptă cu sufletul la gură, dar pentru care se şi teme cel mai mult. Este momentul în care mica viaţă care s-a format în interiorul său apare, în sfârşit, pe lume. Primele semne de travaliu cu care te poţi confrunta sunt contracţiile progresive, care apar din ce în ce mai des şi care ating un nivel din ce în ce mai ridicat de durere.

Multe femei se întreabă ce simţi când ai contracţii de naştere. Medicii specialişti confirmă că senzaţia oferită de contracţii este asemănătoare cu cea a deranjamentului de stomac, iar durerea resimţită se extinde din abdomenul inferior către picioare, mai ales în zona superioară a coapselor.

Travaliul se desfăşoară în trei etape:

  • latentă, care este lung şi nu are un nivel ridicat de intensitate, extinzându-se până la câteva zile sau chiar câteva săptămâni. Se pot experimenta dureri de spate, crampe, diaree etc;
  • activă, care durează între 2 – 3 ore, implicând contracţii mai dureroase şi mai frecvente, sesizându-se o înrăutăţire a durerii resimţite la nivelul spatelui, picioarelor;
  • avansată, în care contracţiile devin din ce în ce mai frecvente, crescând în intensitate şi provocând greaţă, ameţeală, tremurat incontrolabil, presiune severă la nivel lombar.

Există multe femei care optează pentru naşterea naturală, datorită faptului că refacerea este mai rapidă, iar copilul este expus la o serie generoasă de bacterii sănătoase în momentul în care este expulzat, care îl ajută să-şi dezvolte un sistem imunitar puternic. Din păcate, naşterea naturală nu este recomandată de medic în orice situaţie, pentru că ar putea să pună în pericol sănătatea mamei, astfel, se recurge la naşterea prin cezariană.

 Cezariana este recomandată în momentul în care poziţia copilului este neadecvată, este prea mare pentru a fi născut pe cale naturală sau mămica are o sarcină multiplă. De asemenea, trebuie să iei în  considerare şi experimentarea unor lohii după cezariană, scurgeri vaginale care apar imediat după momentul naşterii şi care sunt formate din sânge, bacterii şi bucăţi de ţesut. În primele zile, lohiile vor fi formate în mare parte din sânge şi curg ori uniform, ori intermitent.

În ceea ce priveşte procesul de recuperare după cezariană, este necesar să se ţină cont de indicaţiile medicului specialist, pentru a se evita apariţia complicaţiilor. Astfel, trebuie să se evite efectuarea efortului fizic, cel puţin în primele săptămâni după naştere. De asemenea, este esenţial să se administreze antialgice pentru calmarea durerii resimţite.

Multe femei vor să se informeze corespunzător şi în privinţa elementelor care fac parte din bagajul de maternitate. Iată ce nu trebuie să-ţi lipsească sub nicio formă pentru internarea în spital:

  • produse de îngrijire personală – şerveţele (umede şi uscate), hârtie igienică, săpun, gel de duş, periuţă de dinţi, pastă de dinţi, şampon, prosop, elastice de păr etc.;
  • haine – halat, pijama, lenjerie intimă, şosete, papuci, haine pentru externare;
  • produse pentru alăptare – sutien special conceput pentru alăptare, pompă de sân, cremă cu lanolină şi tampoane concepute pentru îngrijirea sânilor.