Trimestrul 1 de sarcina: morfologia fetală, somn, lucruri interzise, dureri de burtă, alte informații utile

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 8 minute Vizualizari: 6193

Trimestrul 1 de sarcina: morfologia fetală, somn, lucruri interzise, dureri de burtă, alte informații utile

Trimestrul 1 de sarcină este o perioadă solicitantă atât pentru organismul viitoarei mame, cât și pentru starea sa emoțională. Dacă ai primit un rezultat pozitiv al testului de sarcină, ai fost la medicul ginecolog și ți-a confirmat că vei avea un copil, te așteaptă un prim trimestru plin de provocări, un adevărat carusel de stări fizice, simptome neașteptate și emoții puternice. Schimbările hormonale, includerea în structura și funcționarea corpului a unei noi vieți care se dezvoltă în pântecul tău presupun multe transformări pe care le vei resimți din plin. Nu te impacienta, sunt normale, se vor ameliora pe parcursul sarcinii. Citește articolul și află care sunt aspectele pe care ar trebui să le cunoști despre trimestru 1 de sarcină, probleme legate de somn, ce analize și investigații ar trebui să faci, ce să eviți în aceste prime luni, simptome normale și simptome care ar trebui să te îngrijoreze, alte informații utile.

De asemenea, poți consulta și articolele dedicate fiecărei luni de sarcină din primul trimestru: luna 1 de sarcină, cu simptome, analize și alte informații utile, luna 2 de sarcină și luna 3 de sarcină.

Somnul în trimestrul 1 de sarcină

Organismul are propriile sale mecanisme de apărare pentru a face față solicitărilor și acest aspect este evident și în timpul sarcinii. Transformările prin care trece corpul tău legate de noua viață care se dezvoltă în uter implică și un consum de energie uriaș pentru viitoarea mamă. Așa că nu trebuie să te surprindă nevoia crescută de somn. Multe femei dorm acum mai mult ca oricând și se simt obosite și în timpul zilei. Poți avea nevoie și de 12 ore de somn pentru a compensa oboseala pe care o simte organismul în primul trimestru de sarcină.

Dacă ești la primul copil și programul îți permite, dă curs nevoii de odihnă a corpului și dormi! Este mai dificil pentru gravidele care au deja copii să meargă la somn în orice parte a zilei. Profită de orele de somn ale copiilor, de somnul lor de după-amiază și mergi la culcare odată cu ei și seara. Poate că urinatul des, simptom specific al sarcinii, nu îți va oferi cel mai calitativ somn, dar cel puțin vei profita la maximum de un interval larg pentru odihnă.

Somnul în timpul sarcinii contribuie la o stare de sănătate bună a mamei, la dezvoltarea optimă a bebelușului și te ajută să treci mai ușor peste fluctuațiile de dispoziție specifice. Profită acum de odihnă, pentru că ultimul trimestru de sarcină ar putea veni cu tulburări de somn, iar nașterea celui mic va fi o perioadă solicitantă, indiferent cât de bine va dormi bebelușul sau de câte ori se va trezi pe parcursul nopții.

Analize în trimestrul 1 de sarcină

După diagnosticarea sarcinii este foarte important să îți alegi medicul ginecolog care îți va monitoriza sarcina și cu ajutorul căruia, probabil, îți vei aduce pe lume și bebelușul. Medicul îți va recomanda analizele și investigațiile standard pe care trebui să le efectueze orice viitoare mamă, dar și anumite investigații specifice, care țin de vârsta acesteia și de starea ei de sănătate.

Scopul analizelor este ca atât medicul, cât și gravida să se asigure că nu există probleme de sănătate care pot împiedica evoluția sarcinii și starea fătului. Hemoleucograma completă și coagulograma depistează diverse afecțiuni și carențe, cum ar fi anemia, respectiv probleme de coagulare a sângelui. Alte analize de sânge sau de urină dau indicii asupra unor probleme metabolice sau de sănătate a organelor interne.

Este deosebit de important să se verifice prezența sau absența anticorpilor specifici unor boli precum HIV/SIDA, sifilis, hepatita B, afecțiuni care influențează negativ sarcina și se pot transmite de la mamă la copil. Grupele de sânge ale părinților și Rh-ul trebuie cunoscute pentru a se determina și trata eventuale incompatibilități între sângele mamei și al bebelușului, care depinde de grupele părinților.

Pe lângă acestea, medicul va recomanda o examinare ecografică lunară, inițial pentru a verifica poziționarea corectă a sarcinii în uter, apoi pentru a verifica dezvoltarea și dimensiunile fătului în fiecare etapă de creștere, prezența unei cantități bune de lichid amniotic, starea placentei. Către finalul trimestrului 1, între săptămânile 11 și 14 se afectuează prima ecografie morfo-fetală, cu ajutorul căreia vei putea afla dacă fătul are o conformație normală și dacă nu sunt anomalii majore de structură.

Durerile de burtă în trimestrul 1 de sarcină

În primul trimestru de sarcină, viitoare mamă înregistrează adesea dureri de burtă care îi însoțesc mișcările, ridicările, aplecările și chiar mersul. Cum faci diferența între contracții și pericolul de avort spontan, pe de o parte, și durerile normale, pe de altă parte?

Majoritatea durerilor resimțite în primul trimestru de sarcină sunt absolut normale. Cauzele pot fi de la probleme de tranzit intestinal și până la creșterea uterului corespunzător dezvoltării embrionului, apoi fătului. Cantitatea mare de progesteron determină relaxarea musculaturii abdominale și încetinirea tranzitului, astfel că alimentele stau mai mult în intestine, producând balonare și constipație, care se pot resimți sub formă de crampe.

Creșterea uterului determină întinderea ligamentelor care îl susțin, ceea ce duce la apariția unor dureri în zona pelviană și în zona inghinală, mai ales la modificarea poziției corpului. Sunt perfect normale și aceste dureri, la fel ca și acelea provocate de modificările simfizei pubiene, zona în care se întâlnesc în față oasele pelviene. Ligamentele de la nivelul acestei zone sunt de obicei puternice și dense, dar în această perioadă se relaxează și determină mișcări anormale care cauzează dureri.

Majoritatea femeilor prezintă și dureri de spate, în zona lombară, din cauza modificărilor de poziție ale coloanei vertebrale și din cauza presiunii uterului pe mușchii care susțin coloana.

Durerile de burtă ar trebui să te îngrijoreze atunci când sunt însoțite de sângerări și se resimt asemănător durerilor din perioada menstruației, în partea inferioară a abdomenului. Aceste simptome pot fi semne ale unor contracții care pot duce la avort spontan, iar vizita la medic nu trebuie amânată.

Ecografia de morfologie fetală în trimestrul 1 de sarcină

Ecografia morfo-fetală de trimestru 1 este o investigație care examinează dezvoltarea fătului, dacă acesta prezintă o structură normală și poate depista de timpuriu dacă există malformații sau semne ale unui sindrom genetic cum ar fi sindromul Down, sindromul Edwards și altele.

De asemenea, morfologia fetală oferă date precise despre numărul de copii în sarcinile multiple, vârsta fătului și, în funcție de aceasta, data probabilă a nașterii, dezvoltarea bebelușului. Acuratețea informațiilor este limitată la dimensiunile reduse ale fătului și la elementele corpului care sunt dezvoltate până acum. Această investigație, pentru un grad mai mare de acuratețe a rezultatelor obținute, se completează cu testul serologic sau dublul test, cu prelevare de probă din sângele mamei. Se obține astfel o precizie de 90% a rezultatelor.

Lucruri interzise în trimestrul 1 de sarcină

Starea delicată în care te afli și preocuparea pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușului din pântecul tău te fac să fii mai precaută și mai atentă la ce este în jurul tău, de la alimentație, fumat și alte obiceiuri dăunătoare și până la sex. Importanța unei alimentații echilibrate are acum o miză dublă, întrucât sănătatea mamei este la fel de importantă ca și cea a copilului care se hrănește cu substanțele nutritive din alimentele pe care le consumă mama. Este de la sine înțeles că va trebui să ții cont de un regim de viață mai sănătos, care să elimine tutunul, alimentele greu de digerat, grăsimile, prăjelile, afumăturile, produsele ultraprocesate, mâncarea de tip fast-food, băuturile acidulate sau cele pe bază de cofeină, alcoolul.

Din cauza riscurilor de a dezvolta anumite infecții și boli, se recomandă să eviți consumul de lapte nepasteurizat și de produse lactate din lapte crud, cum ar fi brânzeturile Brie sau Camembert, brânzeturile cu mucegai, ouă crude sau moi, carne sau pește crud, pește care conține cantități mari de mercur, cum ar fi peștele oceanic de mari dimensiuni (rechin, macroul rege, peștele spadă, scoici și fructe de mare crude sau insuficient preparate, carnea crudă sau gătită în sânge și ficatul.

Sexul în primul trimestru de sarcină nu este interzis. Dacă nu ai o sarcină cu risc și medicul ți-a dat voie, nu te îngrijra pentru siguranța copilului. Fătul este bine protejat în uter, atât de pereții acestuia, cât și de lichidul amniotic. Singurul impediment poate fi libidoul scăzut din această din primul trimestru de sarcină.

Evită băile fierbinți și sauna, care pot provoca hipertermie mamei și anomalii congenitale fătului. Sporturile dure și activitățile precum săritul, patinajul sunt interzise deoarece pot duce la desprinderea placentei. Nu înseamnă că exercițiul fizic regulat nu are beneficiile lui, dimpotrivă.

Drogurile sunt strict interzise. Întreabă medicul ce medicamente poți să iei în sarcină, majoritatea acestora fiind dăunătoare fătului.

Tu cum reușești să treci peste neplăcerile primul trimestru de sarcină? Spune-ne într-un comentariu ce te face să te simți mai bine și cum reușești să te bucuri de miracolul care se dezvoltă în tine, ce planuri ai pentru trimestrul următor și pentru naștere.

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.