Săptămâna 23 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 1269

Săptămâna 23 de Sarcină

 

Mămico dragă, eşti deja în săptămâna 23 de sarcină! Suntem aici pentru tine, pentru a te ajuta să te informezi cât mai eficient despre starea ta şi a micuţului tău care continuă să se dezvolte în tine. 

Cât de mare e bebeluşul tău?

Sarcina 23 saptamani

Bebelușul tău a mai crescut puţin în greutate de săptămâna trecută și până acum, având aproximativ jumătate de kilogram. Cât înseamnă asta?  Să spunem că se aseamănă ca dimensiune cu un grapefruit. Bineînţeles, a mai crescut și în lungime, acum având aproape 29 centimetri. Și, dacă a crescut și totul este bine putem să și glumim: este momentul să vă relaxaţi amândoi, pe muzica lui Mozart, pe care o va înțelege.  

Ce se întâmplă în corpul tău?

saptamana 23 de sarcina

Corpul tău suporta multe modificări pe parcursul unei sarcini, dar asta știi deja. Prima modificare şi poate cea mai vizibilă este mărirea abdomenului – continuă să crească.  Cu siguranţă până în acest moment ai luat deja în greutate 6-7 kg. În timpul sarcinii nici nu contează! Vei reuși să le dai jos ulterior. Acum eşti însărcinată şi peste puţin timp vei trăi momente deosebite, aşadar profita de aceste clipe frumoase!

În această săptămână de sarcina, îţi vei simţi bebelușul cu mult mai activ. Vor fi momente în care te vei gândi că în tine crește un adevărat campion la box.

Transformările corpului vor fi într-un proces continuu, însă nu trebuie să te sperii! Totul face parte din ceea ce înseamnă normalitate în sarcină. Ce apare nou? Foarte posibil ca grețurile care ți-au dat bătăi de cap în perioada anterioară să își reducă intensitatea sau să dispară. Aceasta este vestea bună, însă există și o parte mai puțin bună, în ideea în care  vor apărea alte simptome, specifice acestei perioade:

  • umflarea gleznelor şi picioarelor – plimbările şi o hidratare corespunzătoare vor fi de folos;
  • poate au apărut deja sau or să apară şi durerile de spate, determinate de suprasolicitarea coloanei vertebrale – fă gimnastică, poți să incluzi între preocupările tale exerciţiile cu mingea, pe care le poţi face fie acasă, fie în cadrul unui program destinat gravidelor, un masaj blând, câteva şedinţe de  acupunctură îţi vor fi cu siguranţă benefice.
  • îţi recomandăm să dormi pe o saltea moale şi să eviţi să ridici orice fel de greutate.

Poate că ai auzit sau ai citit despre contracţiile Braxton Hicks, în mod evident, și tu te poți confrunta cu acestea –  nu este însă o certitudine. Dacă totuși apar, vei avea o senzaţie ciudată, de încordare a muşchilor, însă este stare care te pregăteşte pentru un viitor travaliu. Aceste contracţii sunt  nedureroase şi de scurtă durată și nu ar  trebui să te îngrijoreze. O simplă schimbare a poziţiei corpului, ar trebui să ducă la dispariţia acestora.

În altă ordine de idei, și tu treci de la o stare la alta foarte repede? Marea majoritate a femeilor gravide se confruntă cu acest lucru. Bucurie, tristeţe, emoţie, iar bucurie, tristeţe şi tot aşa. Ei bine, aşa se întâmplă când bebelușul este activ şi vrea să o treacă pe mami prin toate stările posibile într-un timp foarte scurt. Există și un vinovat care determină stările tale! Principalul vinovat este hormonul progesteron, care acţionează la nivel fiziologic.

Documentează-te în continuare, mergi la un specialist atunci când apare vreo problemă şi nu uita să te relaxezi!  Fie că bei un ceai sau răsfoieşti o carte, acest timp numai cu tine te va ajuta foarte mult şi-i va induce şi puiului tău o stare  totală de bine. Încă puţin şi-ţi vei putea strânge la piept bebeluşul.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău?

sarcina pe saptamani poze

Bebeluşul tău evoluează zilnic, iar greutatea sa are repercusiuni și asupra ta. Dincolo de greutate mărime, se poate vorbi și despre următoarele aspecte:

  • în săptămâna 23 de sarcină unul dintre cele mai importante aspecte ține de faptul că bebelușul îţi poate auzi atât bătăile inimii, cât şi vocea, pentru că aparatului său auditiv se dezvoltă continuu.
  • aspectul său se va schimba pe zi ce trece, căpătând trăsăturile unui nou-născut. Este minunat, nu? De-acum înainte puiul va creşte într-un ritm fantastic;
  • plămânii încep şi ei să se dezvolte rapid, ajutând fătul în procesul de respiraţie;
  • de asemenea, bebeluşul începe să acumuleze grăsime, pielea lui pierzându-şi din transparență odată cu formarea pigmenţilor. Deşi acum arată ca un bebeluş, este încă foarte fragil, cu foarte puţin ţesut adipos şi cu o piele puţin ridată;
  • o altă modificare se constată la nivelul pancreasului care se dezvoltă şi produce insulina;
  • acum este perioada apariţiei mugurilor dentari, aşadar cel mic este pregătit încă din uter pentru supt;
  • dacă vei avea fetiţa, acum este perioada când uterul şi ovarele sunt dezvoltate complet;
  • se pot observa modificări inclusiv la nivelul ochilor, aceştia efectuând mişcări rapide. Atât genele cât şi sprâncenele se formează şi prind contur;

Bebeluşii care se nasc prematur în această săptămână pot supravieţui doar cu o îngrijire medicală specializată, deoarece plămânii nu le sunt complet dezvoltaţi, motiv pentru care nu sunt capabili să respire singuri.

Recomandări/Sfaturi

Cu siguranţă medicul ţi-a recomandat să repeţi analizele pe care le-ai făcut deja în primul trimestru. Facem referire la nevoia de a repeta analizele de sânge şi de urină. Tot acum va trebui să faci ecografia morfologică. Aceasta presupune o evaluare fetală mai detaliată – bineînțeles, evaluarea principalelor organe ale bebeluşului. Este deosebit de importantă şi va trebui făcută de un medic cu experienţă în morfologia fetală. Există riscul ca anumite afecţiuni să nu poată fi depistate. În acest caz, se recomandă repetare morfologiei fetale şi în trimestrul 3 de sarcină.

Pe lângă ecografia morfologică, medicul îţi va recomanda să faci un test de toleranţă la glucoză. După cum ştii, riscul la diabet este foarte ridicat şi afectează căile respiratorii ale bebeluşului. Pe de altă parte, verificarea tensiunii arteriale este extrem de importantă. Medicul va evalua în trimestrul 2 riscul de hipertensiune indusă de sarcină.

Ai în vedere și următoarele aspecte:

  • este foarte importantă administrarea vitaminelor și, daca medicul îți recomandă, a tratamentului pe care va fi necesar să îl urmezi.
  • de asemenea, trebuie să te hidratezi corespunzător şi să ai o alimentaţie sănătoasă.
  • din programul zilnic nu ar trebui să îți lipsească odihna, plimbările în aer liber şi o activitate fizică moderată. 
  • consumul de alcool, cafea, ceai verde sau negru, droguri, este interzis.
  • evită expunerea la diverşi factori toxici.

Te vei simţi mult mai bine dacă vei respecta recomandările medicului. Vei fi sigură atât de sănătatea ta, cât şi de cea fătului, şi te vei pregăti cum trebuie pentru ultimul trimestru de sarcină.

Sfaturi pentru tată

Ştim că şi tu eşti foarte emoţionat, dar trebuie să fii şi la fel de pregătit. Trebuie să te documentezi, să ai cel puţin minime cunoştinţe despre perioada sarcinii, ce trebuie şi ce nu trebuie să faci. Ai grijă de graviduța ta, fii răbdător şi înţelegător cu ea, menţine-i optimismul şi promite-i că îi vei fi alături şi atunci când micuţul va plânge noaptea, că doar tu eşti jumătatea ei şi fericitul tată.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 21 si 25

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Un cometariu la articolul "Săptămâna 23 de Sarcină"

  1. Buna ziua ,fiica mea este insarcinata in 23 de saptamani si bebelusul este deja intors cu capul in jos,va rog sa imi spuneti da este o problema ?Multumesc

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.