Săptămâna 27 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1339

Săptămâna 27 de sarcină

 

Felicitări! În săptămâna 27 de sarcină ai bifat trimestrul al doilea de sarcină şi ai trecut în al treilea. Pentru că eşti preocupată de starea bebeluşului care urmează să se nască şi, bineînţeles, de persoana ta, îţi doreşti să te informezi corect, motiv pentru care suntem aici!

Cât de mare e bebeluşul tău 

sarcina 27 saptamani

Imaginează-ţi o conopidă, nici foarte mare, nici foarte mică – de aproximativ 875 de grame. Aceasta este şi greutatea fătului pe care îl porţi în pântec. Ca lungime, măsoară 36,6 cm de la cap la călcâi.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 27 de sarcina

Începem prin a-ţi spune că din această săptămână vei simţi că te ataşezi din ce în ce mai mult de copilul tău. Sună ciudat, poate, însă aceasta este realitatea. Fătul se mişcă din ce în ce mai mult, face mişcări atunci când îşi întinde mânuţele şi picioruşele şi se mişcă atunci când sughite, parcă şi-ar dori să conştientizezi şi mai bine că este acolo, în burtica ta. Ei bine, în acest context, legătura dintre voi căpăta valenţe mai ample, pe măsură ce zilele trec. 

Ţi se ridică abdomenul cu aproximativ 5 cm şi poţi simţi o senzaţie de tensiune la nivelul sânilor. Sunt stări fireşti, cărora li se mai pot adăuga şi simptome comune în sarcină sau provocate de anumite afecţiuni:

simptome comune: deşi nu este o regulă, 3 din 4 femei acuză umflarea picioarelor şi mâinilor. Este vorba despre o manifestare firească produsă pe fondul creşterii presiunii sângelui şi, în consecinţă, a presiunii pe vena cavă;

simptome provocate de anumite afecţiuni: în această perioadă te poţi confrunta cu infecţii urinare, o problemă medicală frecvent întâlnită la femeile gravide – 2-7% dintre acestea. De regulă, bacteriile care provoacă infecţia urinară se află în tractul intestinal sau lângă deschiderea vezicii.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

sarcina pe saptamani poze

Corpul tău trece prin schimbări importante, însă şi fătul continuă să se dezvolte. Cele mai importante caracteristici ale celei de 27-a săptămâni de sarcină sau a 25-a săptămână după concepţie, constau în următoarele aspecte:

creierul este activ şi continuă să se maturizeze. Faptul că fătul are creierul activ este o certitudine, ce nu se poate şti sigur este ce visează. Ai citit bine, sunt opinii care susţin că din această săptămână fătul începe să viseze. Sigur ţi-ai dori să ştii cu precizie ce vise are micuţul sau micuţa ta, însă este imposibil. În mod cert, însă, ritmul de somn/veghe al fătului poate fi diferit de al tău, aşa că nu este o regulă să visaţi în acelaşi timp.  Fătul doarme şi stă treaz la intervale regulate de timp. Pe de altă parte, încep să se formeze circumvoluţiunile creierului, iar ţesutul nervos se dezvoltă în continuare;

plămânii fătului se dezvoltă în continuare. Bine, sunt imaturi încă, dar există şi o parte foarte bună: sunt capabili să funcţioneze. Ceea ce înseamnă că dacă un copil se naşte prematur, cu îngrijire medicală eficientă va putea să supravieţuiască;

pe măsură ce plămânii se maturizează copilul va sughița, în episoade scurte. Nu te îngrijora, astfel de episoade de sughiţ nu-l afectează. Dar, da, vei simţi cum se mişcă în timpul acestora. Episoadele de sughiţ sunt absolut normale şi vor continua până la naştere;

inima micuţului sau micuţei tale bate rapid – 120-160 bătăi/minut;

pielea îi este ridată, dar este protejată de stratul vernix. Să dezvoltăm un pic acest termen. Stratul vernix este acea „mâzgă” colorată alb-gălbui, secretata de glandele sebacee şi de celule speciale ale amniosului, în al cărei conţinut se găsesc proteine, acizi graşi şi colesterol. Aşadar, copilul tău nu se va naşte curat, ci cu acest strat de vernix caseosa pe piept, gât sau pe partea dorsală.

Recomandări/Sfaturi

Cursuri potrivit de urmat. Săptămână a 27-a de sarcină poate fi momentul cel mai potrivit să începi cursuri care să te ajute în creşterea copilului:

curs pentru alăptarea copilului la san: cu atât mai mult dacă vei alăpta pentru prima dată; acesta se poate face gratuit în cadrul unui spital, sau cu o duală autorizată, ori il poti achizitiona împreună cu alte cursuri utile de la centrele specializate în a oferi suport;

curs de îngrijire a copilului mic: foarte util pentru momentul în care va trebui să faci baie copilului, să-l schimbi s.a.m.d.;

curs de prim ajutor pentru nou-născut: pentru a fi una dintre mămicile care ştiu cum să acţioneze pusă în faţa unui moment în care copilul este în pericol.

Nota* Medicul obstetrician care îţi supraveghează sarcina te poate îndruma cel mai corect pentru alege cursurile potrivite la care să te înscrii.

Găseşte medicul pediatru din timp. Tot în această săptămână te poţi ocupa de găsirea unui medic pediatru bun, căruia să i te adresezi după naşterea copilului. Pentru a-l găsi pe cel mai bun din proximitatea locuinţei tale (aspect foarte important!), poţi cere referinţe de la  medicul obstetrician, alţi părinţi de copii mici s.a.m.d. Nu este o idee rea să faci o vizită la cabinetul acestuia pentru a purta o discuţie. Vei decide mai uşor dacă este o opţiune bună sau nu. Ai în vedere că la medicul pediatru va trebui să mergi la scurt timp după ce vei naşte, pentru prima consultaţie a copilului.

Sfaturi pentru tata

Pe măsură ce săptămânile trec şi se apropie momentul atât de aşteptat, în care copilul se va naşte, pentru mama copilului tău va fi din ce în ce mai greu să se descurce cu treburile casnice. Nu permite să se expună inutil unor riscuri, ci implică-te şi ajut-o.  Ia de pe rafturile înalte obiectele la care nu ajunge fără să se urce pe un scaun. Dă cu aspiratorul, curăță cada, fă orice poţi să îi fie bine.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 26 si 30

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.