Te salutăm cu drag, mămico. Suntem din nou împreună pentru că îți dorești să afli noi detalii despre momentul sarcinii tale. În mod evident, și în săptămâna 25 de sarcină intervin anumite schimbări în corpul tău. Este necesar să te informezi cu privire la acestea pentru a nu te confrunta cu stări de nelinişte şi îngrijorare. Suntem aici pentru a îţi oferi toate informaţiile de care ai nevoie pentru o sarcină relaxată.
Cât de mare e bebeluşul tău
În această perioadă a sarcinii, dimensiunea bebeluşului tău se aseamănă cu o rădăcină de ţelină , cântărind între 600-700 de grame. Măsoară acum aproximativ 35 de centimetri. Este perioada în care copilului începe să îi crească părul şi să i se dezvolte corpul din ce în ce mai mult (vezi toata evolutia in categoria sarcina pe săptămâni).
Ce se întâmplă în corpul tău
În săptămâna 25 de sarcină vei începe să te confrunţi cu dureri de spate şi de picioare, în principiu. Deoarece bebeluşul tău începe să se dezvolte cu tot ceea ce înseamnă sistemul său nervos periferic, va pune o mai mare presiune pe oasele tale.
Este foarte posibil să simţi dureri în zona pelvisului atunci când mergi, motiv pentru care este recomandat să te odihneşti şi să petreci cât mai mult timp întinsă în pat, fără a face efort. În cazul în care durerile devin insuportabile, va fi necesar să programezi o vizită la medicul care îţi supraveghează sarcina pentru a îţi recomanda un tratament uşor.
Vei observa cum părul tău este mai bogat şi mai strălucitor până la naştere. Podoaba capilară îți va creşte mult mai rapid şi nu vei mai elimina atât de multe fire de păr precum se întâmpla anterior sarcinii. Este unul dintre beneficiile sarcinii – părul tau va arăta ca și in reclame, fara a depune efort în acest sens.
Este foarte important să continui să ai grijă de tine, să adopţi un stil de viaţă sănătos dacă nu ai făcut-o până acum, şi să faci mişcare atât cât îţi permite sarcina. Dacă erai o persoană foarte activă înainte de sarcină, medicul tău îţi poate recomanda în ce măsură poţi face mişcare în continuare.
Aceasta este perioada în care îţi va fi efectuat un test care stabileşte nivelul de glucoză din corp. Testul este recomandat a fi făcut între lunile 24-28 de sarcină. Astfel, va fi determinat dacă suferi sau nu de diabet gestațional – o condiţie de scurtă durată atunci când este tratată corespunzător.
În săptămâna 25 vei începe să simţi din ce în ce mai des mişcările bebeluşului, având în vedere comunicarea dintre voi doi care se dezvoltă odată cu trecerea timpului. Vei putea să îi recunoşti mişcările, să îi simţi picioruşele şi să ştii când doarme.
Este posibil să simţi nevoia să mergi la baie mult mai des, având în vedere că bebeluşul îţi apasă din ce în ce mai mult pe vezica urinară. De asemenea, te poţi confrunta cu crampe – de aceea, este esenţial să ai grijă la alimentaţie, evitând mâncărurile prăjite sau grase.
Există şanse să îţi simţi ochii foarte uscaţi acum. Nu este un motiv de îngrijorare – câteva picături sau „lacrimi artificiale” vor ameliora senzaţia de ochi sensibili la lumină.
Cum se dezvoltă bebeluşul tău
Bebeluşul tău începe acum să se dezvolte în ceea ce priveşte corpul său şi simţurile. Se va conecta cu ceea ce se întâmplă în exterior, dar cel mai mult cu tine. Va începe să îţi recunoască vocea şi să îţi răspundă prin mişcări. Bebeluşul te putea auzi şi înainte, însă acum se familiarizează cu vocea ta. Va auzi sunetele şi va putea răspunde la o lumină îndreptată către burtică.
Bebeluşului i se dezvoltă întreg sistemul periferic, plămânii şi nările. Începe să prindă contur, iar tu vei putea observa acest lucru cu trecerea timpului, odată cu vizitele la medic pentru ecografii. Îi vei putea distinge trăsăturile mai bine şi vei observa cum îi creşte părul de la o ecografie la alta.
Începe să recunoască muzica, aşa că acum este perioada în care îl poţi obişnui cu sunete plăcute care să îl liniştească. Tot acum bebeluşul începe să distingă „sus” de „jos”, dezvoltându-i-se orientarea, dar şi echilibrul.
În principiu, după ce a ajuns să cântărească între 600-700 de grame până în acest moment, genetica va conta foarte mult în ceea ce priveşte dezvoltarea sa.
Recomandări/ Sfaturi
Având în vedere durerile cu care te vei confrunta în această perioadă a sarcinii şi posibil chiar până la naştere, îţi recomandăm să te bucuri de cât mai multă odihnă. Ai încredere în medicul tău şi nu deveni neliniştită atunci când observi că organismul suferă schimbări. Totul va reveni la normal după naştere. De altfel, cel mai important aspect pentru tine trebuie să fie ducerea la bun sfârşit a sarcinii în condiţiile optime.
În situaţia în care durerile de spate sau de picioare se intensifică mult prea tare, este necesară o vizită la medic pentru a ți se recomanda un tratament non-invaziv. Este vorba, în general, despre administrarea paracetamolului, care de cele mai multe ori ameliorează durerile.
Salteaua pe care dormi trebuie să fie tare – acest lucru ajută la ameliorarea durerilor. Evită pe cât posibil efortul şi plimbările îndelungate. Petrece timp în aer liber, citeşte şi încearcă să te bucuri de părţile frumoase ale acestei perioade din viaţa ta. Este important să te odihneşti, având în vedere energia de care vei avea nevoie după naştere.
În această perioadă poţi efectua exerciţiile Kegel. Sunt exerciţii recomandate femeilor însărcinate şi nu presupun un efect fizic considerabil. Acestea au rolul de a îţi întări muchii perineului, pelvisul, precum şi muşchii vaginali. Efectuând astfel de exerciții te vei bucura de beneficii la momentul travaliului, dar şi după naştere – refacerea va fi mai rapidă şi mai simplă.
Dacă nu o făceai până acum, trebuie să acorzi foarte mare atenţie îngrijirii corpului tău, zi de zi. Din acest moment riscul de a îţi apărea vergeturi creşte. Foloseşte în fiecare zi, după baie, uleiuri şi creme hidratante special destinate femeilor însărcinate.
Aplică uleiul pe pielea umedă sau imediat după ce ai folosit crema hidratantă, pentru a obține efectul dorit. Aplicându-l direct pe piele, nu vei face decât să îl transferi pe aşternuturi sau pe îmbrăcăminte. Crema şi uleiul vor fi aplicate, cel mai important, pe sâni, coapse şi abdomen – acestea sunt zonele în care vergeturile îşi fac apariţia în timpul sarcinii.
De asemenea, poţi opta pentru un sutien special care să îţi susţină sânii pe perioada sarcinii. Altfel, rişti apariţia vergeturilor pe sâni sau schimbarea formei acestora.
Sfaturi pentru tată
Acum, în corpul partenerei tale de viaţă au loc schimbări majore, la care trebuie să vă adaptaţi împreună. Este o perioadă dificilă pentru ea, luând în considerare durerile cu care se confruntă. Este important să te aibă alături pe tot parcursul sarcinii atât ca suport fizic, dar mai ales moral.
Însoţeşte-o la medic atât pentru ecografii, dar mai ales dacă durerile se înrăutăţesc. Petreceţi timp împreună afară, dar şi în casă, propunându-i câteva activităţi prin care să se relaxeze – începeţi împreună un serial nou, citiţi sau gătiţi împreună. Faceţi planuri de viitor pentru noua voastră familie şi odihniţi-vă.
Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 21 si 25
Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com
Un cometariu la articolul "Săptămâna 25 de Sarcină"