Sforăitul

Nu sunt articole.

Sforăitul la copii, deși de regulă nu indică o problemă de sănătate, îi poate îngrijora pe părinți. Structura nasului la bebeluși și la copiii mici nu este încă definitivată, canalele sunt înguste, iar dacă există și secreții lichide sau solide, trecerea aerului printre ele provoacă o vibrație care poate fi percepută drept sforăit. Dacă vrei să știi de ce sforăie cel mic, citește articolele din subcategoria Sforăit și află dacă sforăitul sau fornăitul în timpul somnului copilului ar trebui să te îngrijoreze, care sunt posibilele cauze și dacă există un tratament anti sforăit.

Cauzele pentru sforăit. De ce sforăie copiii?

Cercetările medicale arată că aproape 20% dintre copii sforăie din când în când, între 7 și 10 % sforăie în fiecare noapte, iar după vârsta de 3 ani, toți copiii pot sforăi atunci când sunt în etapa de somn profund. În cele mai multe cazuri, sforăitul nu indică o problemă de sănătate, iar copilul se odihnește corespunzător. Poți confirma acest lucru dacă nu se trezește des peste noapte, nu este obosit și irascibil dimineața, nu se trezește greu după somnul de după-amiază.

  • Secrețiile nazale rămase pe căile nazale sau la nivelul gâtului provoacă vibrații la trecerea aerului. Ele pot exista la copilul sănătos ca reacție a căilor respiratorii la condiții improprii de umiditate din locuință, cum ar fi aerul prea uscat.
  • Răcelile sau virozele respiratorii au, de regulă, ca simptom congestionarea nasului. Copilul este împiedicat să respire pe nas, iar respirația pe gură provoacă sforăit.
  • Alergiile sezoniere pot duce la înfundarea nasului și la sforăit.
  • Polipii și amigdalele inflamate blochează căile respiratorii, ducând la îngustarea acestora și la circulația dificilă a aerului, însoțită de sforăit. Acestea sunt responsabile și pentru sindromul de apnee în somn la copii, definită prin existența unor pauze scurte în respirație, în care copilul nu respiră deloc. Dacă apar peste 30 de astfel de episoade pe parcursul unei nopți, copilul este agitat, transpiră și se trezește des, trebuie să mergi la medic. Este posibil să sufere de o tulburare de somn, care, netratată, duce ulterior la insuficiență cardiacă.
  • Deviația de sept este o altă cauză a sforăitului, în care respirația este îngreunată de deplasarea căilor aeriene ale nărilor.
  • Greutatea corporală în exces poate duce la presiune asupra căilor nazale, care se îngustează și îngreunează circulația aerului, ceea ce duce la sforăit.

Tratament pentru sfărăit și fornăit

Tratamentul sforăitului se face în funcție de cauza care îl declanșează și medicul îți poate indica cea mai bună soluție astfel încât să îi asiguri celui mic un somn de calitate. Dacă sforăitul nu indică alte probleme de sănătate, poți încerca remedii sforăit cum ar fi folosirea soluțiilor saline, schimbarea poziției celui mic în somn, respectarea unui ritual al somnului bine stabilit, asigurarea unor condiții bune de umiditate a aerului în locuință, înlăturarea mucegaiului de pe pereți, dacă există, o dietă echilibrată care să evite kilogramele în plus. Mai pot funcționa unele leacuri băbești pentru sforăit, dar nu te grăbi să le aplici dacă presupun administrarea unor preparate din plante. Consultă întotdeauna medicul dacă sforăitul celui mic îi afectează somnul.