Săptămâna 21 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 1016

Săptămâna 21 de Sarcină

Felicitări, te descurci minunat! Ai trecut de jumătate din perioada sarcinii. Dacă nu ştii ce se întâmplă cu corpul tău în această etapă, precum şi în ce proporţie de dezvoltă micuţul tău, noi îţi suntem în continuare alături, oferindu-ţi toate informaţiile pentru ca tu să te poţi relaxa. Credem că atunci când o mămică dispune de toate informaţiile necesare, răspunzându-i-se la curiozităţi, are toate motivele să ducă liniştită la bun sfârşit o sarcină fără probleme.

Cât de mare e bebeluşul tău

Sarcina 21 saptamani

Acum, in săptămâna 21 de sarcină, bebeluşul tău are lungimea unei banane, măsurând aproximativ 27 de centimetri şi cântăreşte între 350-360 de grame. Continuă să îşi dezvolte sistemul digestiv, precum şi sistemul nervos central (urmareste detaliat toata evolutia in categoria – sarcina pe saptamani).

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 21 de sarcina

Având în vedele aspectul fizic, vei observa câteva schimbări. Deja ai acumulat câteva kilograme în plus şi ai impresia că nicio piesă vestimentară nu se mai aşează pe tine cum o făcea înainte. Pe de altă parte, există femei care sunt mulţumite de noile lor forme – multe dintre acestea îşi doresc să rămână cu câteva kilograme în plus după naştere.

În caz contrar, dacă experimentezi sentimente de nemulţumire, te asigurăm că optând pentru un stil de viaţă sănătos atât în sarcină, cât şi după naştere, vei elimina kilogramele nedorite şi vei reveni la formele iniţiale. Este doar o perioadă din viaţa ta în care trebuie să te bucuri de părţile frumoase.

Organismul tău va da semne de oboseală în fiecare zi. Aşadar, odihneşte-te pe cât posibil. Vei simţi dureri la nivelul picioarelor din ce în ce mai des. Poţi încerca să stai întinsă în pat cu picioarele susţinute de câteva perne la înălţime. Cu toate că nu este recomandat să depui efort, câteva minute de plimbare în aer liber îţi vor fi benefice. Plimbările alături de partener vă pot relaxa pe amândoi şi pot fi un prilej bun de creionat cum va arăta noua voastră viaţă alături de bebeluș.

Este perioada în care rişti ca vergeturile să îşi facă apariţia. Nu uita să îţi hidratezi pielea corespunzător, folosind o loţiune şi un ulei de corp speciale pentru graviduțe. Acordă mare atenţie asupra hidratării corectă a pielii. Foloseşte crema înaintea uleiului, pentru că ambele previn apariţia vergeturilor.

Este foarte posibil să te confrunţi cu acneea. De aceea, trebuie să consulţi un dermatolog sau să continui să îţi îngrijeşti cu seriozitate tenul, aşa cum o făceai înaintea sarcinii. Pielea nu trebuie neglijată în această perioadă – altfel rişti să rămâi cu semne după naştere.

Din păcate, există şanse să experimentezi o perioadă mai sensibilă, denumită baby blues. Nu te îngrijora, vei depăşi această perioadă dificilă pe care o experimentează femeile însărcinate într-un procent de cel puţin 70%. Acum este perioada în care comunicarea are o importanţă majoră.

Comunică cu medicul care îţi supraveghează sarcina, dar şi cu partenerul tău de viaţă dacă te simţi extenuată, fără poftă de mâncare, dacă îţi schimbi starea de la fericire la tristeţe fără un motiv anume sau dacă ai insomnii. Trebuie să fii puternică pentru bebeluşul tău care aşteaptă cu nerăbdare să îşi cunoască mămica – o femeie puternică, o eroină.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău

sarcina pe saptamani poze

Acum bebeluşul îşi exersează funcţiile digestiei, gustând practic din tot ceea ce consumi tu. Este momentul în care cel mic gustă zi de zi din lichidul amniotic, simţind ceea ce mănânci. De aceea, trebuie să acorzi mare atenţie asupra a ceea ce servești într-o zi.

Micuţului tău i se dezvoltă pielea, i se conturează sprâncenele şi pleoapele. Poţi observa aceste trăsături mai bine la ecograf, de acum. Foarte interesant este că în săptămâna 21 va începe să sughită. Bebeluşul tău va tresări uşor când sughite, iar tu vei simţi totul. Sunt trăiri pe care nu le vei mai experimenta vreodată la fel – fiecare mişcare a bebeluşului. Tu eşti cea care va învăţa să facă deosebire între fiecare dintre aceste mişcări în cele 9 luni de sarcină, o perioadă cu totul specială.

Ştiai că bebeluşul va începe să crească cu 60 de grame în fiecare zi, începând cu săptămâna 21 de sarcină? Dar că poate clipi de acum? Dezvoltarea celui mic este foarte interesantă, iar tu dispui de tot timpul necesar informării cu privire la fiecare etapă.

Recomandări/ Sfaturi

Adresează-te medicului obstetrician cu privire la stările pe care le experimentezi. O părere avizată te va linişti întotdeauna. Discută cu partenerul tău de viaţă şi permite-i să se implice în perioada aceasta prin care treci. Este foarte important să ai pe cineva alături implicat activ şi nu doar să îşi dea cu părerea, aşa cum tind să o facă oamenii din jurul tău.

Dacă nu ai făcut-o până acum, adoptă un stil de viaţă sănătos. Ai grijă de tine aşa cum ai avea de bebeluşul tău. Consumă alimentele pe care i le-ai oferi lui – evită alimentele prăjite, fast-food sau mâncărurile condimentate. Sunt recomandate alimentele bogate în fier, cu ajutorul cărora bebeluşul tău îşi va dezvolta celulele roşii.

Nu adopta acel stil de viaţă conform căruia te hrăneşti pentru doi, găsind un refugiu în mâncare. Vei observa şi tu după naştere cât de repede te vei reface dacă ai mâncat sănătos, evitând dulciurile şi preparatele nerecomandate niciunui om – cu atât mai mult unei femei însărcinate.

Nu te îngrijora cu privire la kilogramele acumulate, care sunt perfect normale în sarcina. Este vorba despre bebeluş, care va cântări cel puţin 3,5 kilograme până la naştere. Ne referim în continuare la placentă, lichidul amniotic, uter, nutrienţii necesari alăptării, fluidele şi sângele suplimentare din organism, precum şi la ţesutul mamar suplimentar. Toate acestea vor veni cu câteva kilograme în plus asupra corpului tău. Vor avea loc schimbări în organism – toate acestea pentru dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului tău.

Sfaturi pentru tată

Rolul tău este unul principal în ceea ce priveşte parcursul sarcinii. Propune-i partenerei tale de viaţă activităţi care să îi distragă atenţia de la oboseală, durerea de picioare sau stările de disconfort. Dacă nu aţi făcut-o până acum, faceţi o listă cu nume, din care să îl alegeţi pe cel mai potrivit bebeluşului vostru. Faceţi planuri cu privire la cum va arăta viaţa voastră atunci când bebe va veni pe lume. O activitate pe care ea, cu siguranţă, o va adora – cumpărăturile online pentru bebeluş. Faceţi un research împreună privind camera copilului şi toate cele necesare primelor luni de viaţă.

Este important să petreceţi timp împreună, pentru ca ea să te ştie alături fizic şi moral. Mai aveţi de parcurs mai puţin de jumătate de drum până la naştere, însă de acum stările ei se intensifică. Petreceţi timp în parcuri, în faţa televizorului alături de un nou serial, mergeţi la plajă sau într-o zonă de munte. Sunt activităţi pe care este posibil ca timpul să nu vă mai permită să le desfăşuraţi după naştere. Aşadar, profitaţi de timpul petrecut în doi.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 21 si 25

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.