Săptămâna 11 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1719

Săptămâna 11 de Sarcină

 

Ai ajuns la săptămâna 11 de sarcină. Felicitări! Bebelușul tău crește, iar organele acestuia au intrat în perioada de dezvoltare, astfel încât, la finalul celor nouă luni de sarcină, după naștere, acestea să facă față cu succes lumii de afară.

Dacă până acum îți făceai griji de posibilitatea unui avort spontan, acum, că medicul a notat batăile de inimă ale bebelușului, riscul ca un avort spontan să aibă loc e de cel mult 3%, iar în următoarea săptămâna va fi și mai mic.

Cât de mare este bebelușul tău

Sarcina 11 saptamani

Fătul are acum aproximativ 5 cm și o greutate de aproximativ 7 grame (vezi intreaga evolutie in categoria – sarcina pe saptamani). Chiar dacă acum nu este mai mare ca o smochină, bebelușul tău va crește în mod accelarat în următoarea perioadă.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 11 de sarcina

E posibil ca schimbările fizice să nu fie foarte sesizabile la nivelul abdomenului, sau acestea să fie observate doar de tine. Asta dacă ești la prima sarcină. La a doua sarcină, sau dacă ai gemeni sau chiar tripleți, schimbările fizice ar trebui să fie sesizabile.

Chiar dacă burtica nu iese în evidență, ar trebui să apară modificări la nivelul sânilor. Dacă observi că aceștia au crescut în dimensiuni, ar trebui sî încerci un sutien special sau chiar unul de alăptare ce se va adapta la viitoare creșteri în volum a acestora. În această săptămână te vor încerca următoarele simptome:

  • grețuri – acestea nu se dau bătute, dar nici tu nu trebuie să faci asta. În curând vei scăpa de ele. Mănâncă puțin dar des, apelează cu încredere la un ceai de ghimbir și asigură-te că dieta ta cuprinde legume și fructe. În esență, încearcă să mănânci cât mai sănătos!
  • cârcei la nivelul picioarelor –cârcei îți pot da ceva bătăi de cap. Pentru a atenua din numărul lor, bea mai multă apă și întinde-ți picioarele în timpul zilei. Asigură-te că dieta ta cuprinde îndeajuns de multe alimente și fructe ce conțin magneziu și potasiu.
  • schimbări de dispoziție – da, este destul de probabil să fii evitată pentru că cei din jur nu știu cum să se comporte lângă tine. Încearcă yoga, plimbă-te prin parc, încearcă să faci ce îți place. Orice te ajută să te relaxeze, îi va relaxa și pe cei din jurul tău.

Cred că ar fi bine să îți spunem și de alte simptome, mai puțin cunoscute. Începând cu săptămâna 11, cele mai multe femei observă că unghiile și părul cresc mai repede. Firele de păr devin mai groase și în general un aspect mai sănătos. Când lumea spune că o femeie însărcinată “strălucește”, nu e doar o figură de stil. Multe femei observă o anumită strălucire a pielii. Deși nu este demonstrat, mulți medici pun aceste schimbări pe creșterea cantitativă a estrogenului.

Din păcate, aceste modificări nu apar la toate femeile însărcinate și nici nu sunt o schimbare permanentă.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

sarcina pe saptamani poze

Bebelușul tău se apropie tot mai mult de un fizic obișnuit. Deși capul este încă mare comparativ cu trunchiul, acesta începe să aibă o proporție tot mai normală. Ochii, nasul, buzele și urechile au acum forma obișnuită, iar gâtul este bine conturat.

Degetele de la mâini și picioare sunt acum separate, iar fătul va putea în curând să închidă și să deschidă pumnul, iar fătul începe deja să se miște. Pielea este încă destul de transparentă, putând fi astfel vizibile vasele de sânge. O parte din oase încep să se întărească, în acest moment începând să se formeze alveolele dentare sub gingii.

Organele genitale se dezvoltă extrem de rapid, astfel încât, la sfârșitul săptămânii, un medic îți poate spune sexul fătului în urma unui examen ecografic cu ajutorul unui echipament performant.

Un fapt interesant e că în această săptămână, fătul începe să sughită. Specialiștii consideră că acesta este un mod prin care fătul exersează instinctual respiratul.

Recomandări/sfaturi

Sarcina vine la pachet cu multe restricții, dar există pentru a proteja atât sănătatea ta, cât și cea a fătului. Nu trebuie să consumi absolut deloc alcool. Acesta trece foarte ușor din vasele tale de sânge în cele ale bebelușului, iar efectele pot fi drastice pentru sănătatea acestuia. Sucul sau laptele nepasteurizat ar trebui evitate și ele. Aceste băuturi pot conține bacterii ce te pot afecta și pe tine și pe bebeluș. Este de preferat să renunți și la cafea, deși studii mai recente arată că dacă e consumată în cantități moderate (mai puțin de 300 ml pe zi), aceasta nu are un impact semnificativ asupra fătului. Totuși, dacă poți, cel mai bine ar fi să renunți și la cafea.

În ceea ce privește alimentele, și aici sunt destule restricții de care trebuie să ții cont. Maioneza, fructele de mare, carnea crudă, afumăturile și unele brânzeturi pot afecta sănătatea bebelușului. Evită alimentele ce conțin ou crud.

Deși consumul de pește poate oferi fătului proteine, fier și zinc (nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copilului), consumul anumitor specii de pește poat dăuna destul de mult fătului. Carnea de ton, rechin, macrou rege sau pește-sabie conțin cantități ridicate de mercur. Poți mânca fără probleme somon, hering, sardine, păstrăv sau macrou de ocean.

Sfaturi pentru tată

Poți să te implici în activități ce țin de sarcină. Puteți merge împreună la cursuri despre sarcină sau despre pregătirile pentru naștere. Implică-te, arată-i că sunteți doi.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 10 si 15

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.