Săptămâna 8 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 2417

Săptămâna 8 de sarcină

 

Ai intrat in săptămâna 8 de sarcină și te pregătești să închei deja a doua lună (încă 7 și ai scăpat). Deși încă nu e vizibilă, sarcina începe să devină cât se poate de reală pentru tine.

sarcina 8 saptamani

Cât de mare este bebelușul tău

În săptămâna cu numărul opt, bebelușul tău are dimensiunea unei zmeure – adică aproximativ 1 cm și amețitoarea greutate de un gram. În fiecare zi, bebelușul tău crește cu aproape un milimetru, astfel încât, la sfârșitul săptămânii va avea 1.6 – 1.7 cm. Poti vedea in articolele urmatoare din categoria – sarcina pe săptămâni cum evolueaza.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 8 de sarcina

Avem vești pentru tine: în această săptămână își fac apariția noi simptome.  Probabil (sigur) nu ești prea entuziasmată de acest fapt, dar asta înseamnă că sarcina ta e pe drumul cel bun.

  • grețuri – acestea sunt încă aici și încă își fac de cap. Dacă vrei o veste bună în ceea ce le privește, trebuie să le mai suporți câteva săptămâni. Ca să mai ameliorezi din această senzație, încearcă să ții pe limbă cuburi de gheață, mănâncă puțin și des și evită alimentele ce conțin grăsimi. Vestea proastă e că următorul simptom va putea să-ți amplifice starea de greață.
  • miros amplificat – dacă înainte credeai că ai un simț olfactiv extrem de fin, în această săptămână vei afla ce înseamnă cu adevărat să ai un simâ al mirosului extrem de dezvoltat. O simplu iz de miros urât îți poate întoarce stomacul pe dos. Dacă cineva mănâncă o plăcintă peste drum, este foarte posibil să simți mirosul de plăcintă. Vei face cunoștință cu noi mirosuri, iar în general acestea ți se vor părea insuportabile. Din păcate va trebui să le înduri o perioadă.
  • oboseala – oboseala va fi resimțită de-acum în fiecare zi. Cauza sunt hormonii și tot ce poți face e să te odihnești cât mai des posibil și să eviți să te suprasoliciți. Încearcă să faci o baie caldă. Asta te va relaxa destul de substanțial.
  • crampe și sângerări – cramepele sunt un rezultat al întinderiii ligamentelor. Sunt ceva absolut normal și nu trebuie să te îngrijorezi. Dacă ai totuși crampe extrem de dureroase, ar fi bine să-ți contactezi medicul cât mai repede. Dacă găsești pete de sânge în lenjerie, nu e nevoie să-ți faci griji. Dacă ești totuși neliniștită, poți lua legătura cu medicul tău. Totuși, motive de îngrijorare ar trebui să ai doar dacă sângerarea este mai abundentă decât atunci când aveai menstruație.
  • sâni tensionați – sânii tăi cresc în dimensiuni și devin mai tensionați, iar motivul este extinderea celulelor ce produc lapte. Corpul tău se pregătește încet-încet pentru a asigura alăptarea bebelușului după naștere. E momentul să achiziționezi niște sutiene de maternitate, care să-ți ofere mai mult confort.
  • constipație – statistic vorbind, 50% dintre femeile însărcinate se confruntă cu această problemă. Deși în cele mai multe cazuri apare când bebelușul este mai mare și apasă pe aparatul digestiv, multe femei resimt această problemă încă din săptămâna a opta.
  •  vise ciudate – un alt nou simptom de care s-ar putea să te lovești sunt visele ciudate. Nu se știe din ce cauza apar, dar e posibil ca nivelul ridicat de hormoni, ori sentimentul de anxietate și tot felul de gânduri, pot contribui la apariția acestora. În cazul în care ești însărcinată cu gemeni, acest tip de vise vor fi mai dese și cu senzații mai puternice.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

sarcina pe saptamani poze

Bebelușul tău devine tot mai activ. Sigur, tu nu simți asta, dar el exersează sistemul nervos și cel muscular. Capul încă ocupă jumătate din dimensiunea totală a corpului, dar pe măsură ce sarcina avansează, această diferență începe să dispară.

Trunchiul începe să capete formă, codița inferioară dispărând, în timp ce picioarele și mâinile încep să crească destul de rapid. Degetele de la picioare și mâini sunt încă unite de o membrană transparentă, dar acesta va fi absorbită în scurt timp, în termen de câteva zile.

În săptămâna cu numărul 8 încep să se formeze articulațiile, bebelușul putând să îndoaie articulațiile genunchilor si a cotului. Bebelușul tău va putea în curând să întindă picioarele și chiar să le atingă între ele.

Fața începe să aibă un aspect mai uman, gura, nasul, ochii și urechile fiind în plină dezvoltare. Acum încep să ia formă limba, dinții, palatul și buzele. Capul este unit de corp prin intermediul gâtului.

Intern, încep să se dezvolte căile respiratorii, împreună cu plămânii, chiar dacă aceștia își vor putea îndeplini funcția de-abia în trimestrul al treilea. Intestinele cresc și ele, chiar dacă inițial sunt amplasate în afara cavității abdominale, acestea își vor ocupa spațiul normal în termen de câteva zile.

Inima bebelușului tău are un ritm cardiac asemănător cu o mașină de curse, având 120-160 bătăi pe minut, de două ori mai rapid decât inima ta.

Organele genitale nu sunt complet formate așa că nu ai cum să știi încă genul bebelușului.

Recomandări/sfaturi

Medicul îți va recomanda o listă de teste genetice, de diagnostic și de screening. În funcție de test, unele sunt teste de sânge, în timp ce altele sunt proceduri mai invazive. Acestea sunt opționale, așa că cel mai bine întrebi medicul ce face fiecare dintre ele.

Testele de screening oferă informații despre gradul de risc pentru anumite afecțiuni, iar cele de diagnostic oferă informații precise despre eventuale probleme pe care le poate avea bebelușul sau chiar tu.

În această perioadă vei avea probleme cu tenul, fie că vorbim de acnee sau  de ten gras. Evită cosmeticele pe bază de uleiuri sau cele grase! Poți utiliza un demachiant ușor, de două ori pe zi. Dacă întâmpini probleme cu acneea, vorbește cu un medic dermatolog specialist pentru a-ți recomanda o cremă specială. Nu uita să-i menționezi faptul că ești însărcinată. Dacă nu ești sigură că iei ce trebuie, vorbește și cu medicul tău înainte de a utiliza orice cremă sau medicament!

Sfaturi pentru tată

Partenera ta se va simți extrem de obosită în această perioadă. Oferă-i suport moral ajutând la treburile casnice, gătind (sau comandând) ceva de mâncare. Nu uita că trebuie să evite mâncărurile grase. În această perioadă va simți și pofte culinare deosebite așa că nu ar strica să le îndeplinești.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 1 si 9

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.