Săptămâna 16 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 2265

Săptămâna 16 de Sarcină

Vești interesante avem pentru tine dacă intri în săptămâna 16 de sarcină. Cea mai importantă: bebelușul începe să-ți audă vocea, astfel încât imediat după naștere o va recunoaște imediat. Destul de fantastic, nu-i așa?

Cât de mare este bebelușul tău

Sarcina 16 saptamani

Fătul atinge acum o dimensiune de 11-12 cm și are o greutate de aproximativ 100 grame. În lumea fructelor, el (sau ea) este cât un avocado (urmareste evolutia completa in categoria – sarcina pe saptamani).

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 16 de sarcina

Cantitatea de sânge care ajunge la nivelul pielii este mult mai ridicată, așa că atunci când cineva îți spune că strălucești, afirmația este cât se poate de reală. Această perioadă coincide cu echilibrarea cantităților de hormoni și scăderea grețurilor matinale, iar asta duce la un tonus ridicat, te simți plină de energie și cu chef de viață.

Unele femei spun că au început să simtă mișcările bebelușului încă din săptămâna 13, dar în general, mișcările sunt recunoscute de către mamă începând cu săptămânile 16-18. Cum se simt aceste mișcări? Ai auzit noțiunea de fluturi în stomac? Ceva în genul acesta. Femeile însărcinate ce sunt mai slabe simt aceste mișcări mai devreme, în timp ce multe femei aflate la prima sarcină le pot simți mai târziu, începând chiar cu săptămâna 20.

Printre simptomele ce vin la pachet cu această săptămână s-ar putea număra:

  • dureri de spate – centrul de greutate se mută ușor în față, iar coloana vertebrală și mușchii spatelui încearcă să compenseze această deplasare. Din acest motiv este foarte posibil să apară astfel de dureri. Aici intervin exercițiile fizice de care îți spunem că e bine să le faci încă de la începutul sarcinii. Acestea (mai ales înotul) antrenează mușchii, iar stresul la care sunt supuși aceștia în timpul sarcinii nu mai este atât de puternic.
  • constipație – un alt simptom neplăcut de care te lovești în această perioadă. Motivul este faptul că uterul apasă pe intestine. Un mod de a ușura acest simptom este să introduci în dieta ta și mâncare într-o formă mai lichidă cum este ciorba.
  • amețeli la mișcari bruște – acestea au loc chiar și atunci când nu ești însărcinată, dar acum sunt mult mai frecvente. Ele au loc din cauza sistemului cardiovascular ce se schimbă major. În acest trimestru presiunea arterială este mult mai scăzută decât în mod normal. Ceea ce trebuie să faci e simplu: nu te ridica brusc de pe scaun sau din pat!

Cum se dezvoltă bebelușul tău

sarcina pe saptamani poze

Piciorușele sunt dezvoltate destul de bine acum, recuperând destul de mult diferența față de mâini. Capul este bine format, globii oculari deplasându-se spre partea anterioară a capului, în timp ce pleoapele sunt încă foarte subțiri.

Aparatul auditiv intern se dezvoltă extrem de rapid. Așa cum îți spuneam mai sus, bebelușul îți poate auzi vocea acum, așa că nu te sfii să vorbești cu el. Unele din organe și sisteme sunt funcționale, printre ele numărându-se sistemul circulator și cel urinar. Evident, acestea nu funcționează la capacitate maximă, multe dintre sisteme și organe devenind complet funcționale abia după naștere.

Deși este extrem de mică, inima fătului este foarte puternică. Aceasta pompează aproximativ 20 litri de sânge zilnic, acesta recirculând prin corpul bebelușului și prin placentă. Tot în placentă are loc un proces deosebit de important: preluarea oxigenului și a nutrienților.

Oasele continuă să se întărească, iar bebelușul este capabil acum să apuce cu mâna cordonul ombilical. Sistemul nervos și cel osos au acum îndeajuns de multe conexiuni pentru a coordona mișcarile membrelor și a corpului. Mușchii feței se dezvoltă și ei. Datorită lor pare că bebelușul se încruntă sau se strâmbă, dar acestea sunt reacții involuntare.

Dacă bebe e o fetiță, în această perioadă, în ovarele ei se formează milioane de ovule.

Recomandări/sfaturi

Vorbește cu bebelușul tău! Acum acesta este capabil să te audă. Vorbindu-i, el se obișnuiește cu vocea ta și în plus se crează acea legătură unică între mamă și copil. Dacă vrei să mergi într-o scurtă vacanță, acesta este momentul perfect. Nu ai parte de simptome care să te indispună ca în primul trimestru și nici nu vei fi atât de obosită așa cum se va întâmpla în trimestrul trei.

În această perioadă se poate face și amniocenteza dacă este necesar. Acest test identifică cu o acuratețe foarte ridicată (peste 99%) anomalii în dezvoltarea bebelușului, cum este sindromul Down și aproape toate afecțiunile cromozomiale existente.

Înainte de a face această procedură, trebuie să fii extrem de sigură că poți face față dacă rezultatul nu este cel așteptat. În funcție de rezultate, unele femei aleg să întrerupă sarcina, în timp ce alte femei vor să mențină sarcina indiferent de rezultate. Acest test poate însă dezvălui și probleme metabolice ale fătului, probleme ce pot fi tratate intrauterin.

Procedura durează aproximativ 30 minute, timp în care medicul face o ecografie pentru a găsi locul perfect de unde să extragă lichid amniotic. Ajutandu-se de ecografie, medicul va introduce un ac lung și subțire prin abdomen și uter pentru a putea extrage o mică cantitate de lichid amniotic. Deși este cea mai sigură metodă de a identifica problemele enunțate mai sus, această procedură poate duce și la pierderea sarcinii, chiar dacă riscul este unul destul de scăzut.

Categoriile recomandate pentru a face acest test sunt:

  • femeile însărcinate ce au avut o sarcină anterioară din care a rezultat un făt cu anomalii;
  • femeile însărcinate ce au peste 35 ani (riscul de a avea un copil cu anomalii genetice cum e sindromul Down, crește odată cu vârsta);
  • femeile însărcinate ce au avut rezultate anormale la testele de screening prenatale (testul de screening pentru anomalii cromozomiale din trimestrul 1, bitestul sau triplul test);
  • este recomandat să se realizeze amniocenteza în cazul în care sunt probleme genetice în familiile părinților – unele boli se transmit pe cale genetică, așa cum este de exemplu fibroza chistică.

Chiar dacă acest test este opțional și prezintă unele riscuri la integritatea sarcinii, dacă te regăsești în categoriile de mai sus, este recomandat să faci acest test.

Bineinteles, există o alternativă la amniocenteză și aceasta este testul Panorama,  o testare non-invazivă prenatală ce determină informatii despre întregul set de cromozomi ai fătului din sangele matern.Testulte poate scuti de riscurile pe care o amniocenteză le are, dar , de asemenea, nu o inlocuiește 100%.

Sfaturi pentru tată

În această perioadă bebelușul nu începe să audă doar vocea mamei. Aude și vocile din jur. Vorbește-i! În felul acesta se va obișnui și cu vocea ta, iar bebe-ul va fi capabil să o recunoască destul de repede după naștere. Asta crează o legătură deosebită între tine și bebelus, dar va solidifica și relația ta cu viitoarea mămică.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 16 si 20

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.