Săptămâna 17 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1685

Săptămâna 17 de Sarcină

Ai intrat în săptămâna 17 de sarcină, iar asta înseamnă că ești calendaristic aproape de mijlocul sarcinii. În momentul în care conștientizezi asta, e posibil să te impacientezi și să crezi că nu mai ai îndeajuns timp de a pregăti totul pentru sosirea bebelușului. Poți sta liniștită pentru că acesta este momentul perfect în care să începi să planifici totul.

Cât de mare este bebelușul tău

Sarcina 17 saptamani

Bebe-ul e cât o rodie acum. A ajuns la 13 cm lungime și cântărește aproximativ 140 grame. Este o perioadă în care fătul crește foarte mult de la săptămână la săptămână (urmareste toata evolutia in categoria – sarcina pe saptamani).

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 17 de sarcina2

Începi să câștigi în greutate. Burtica este tot mai vizibilă, chiar și pentru cei din jur. Trebuie să te pregătești, pentru că de acum ea va crește constant. Pe măsură ce crește, și postura ta se va modifica, coloana vertebrală și mușchii din jurul ei încep să fie foarte solicitați.

În această perioadă ai putea să resimți următoarele simptome:

  • dureri de spate – acestea apar pentru că presiunea exercitată de burtică asupra coloanei și mușchilor spatelui este foarte mare. Pe cât posibil încearcă să stai dreaptă, renunță la pantofii cu toc înalt (poți purta pantofi cu toc mai mic sau cel mai bine pantofi sport – evită pantofii cu talpa dreaptă cum sunt balerinii) În același timp, dacă nu ai recomandări de la medic să nu faci asta, ai putea face exerciții fizice care să-ți întărească mușchii spatelui. Un sport perfect pentru asta este înotul.
  • creșterea nivelului de fluide corporale – ai observat că transpiri mai mult, îți curge nasul și ai secreții vaginale mult mai des? E normal ca asta să se întâmple pentru că fluxul sangvin este în creștere.
  • amplificarea alergiilor – sarcina are tendința de a amplifica totul, iar alergiile nu fac notă distinctă. Simptomele alergiilor vor fi mai puternice și mai dese. Din acest motiv este de preferat să te ferești de orice îți provoacă reacții alergice. NU lua medicamente pentru tratarea alergiilor fără să vorbești cu medicul. Unele medicamente nu sunt compatibile cu sarcina.
  • mâncărimi – mâncărimile le vei simți în special în zona burții și a sânilor. Asta pentru că atât sânii cât și burtica cresc accelerat, iar pielea se întinde, rezultând mâncărimi. Un alt efect al acestor creșteri sunt apariția vergeturilor.
  • poftă crescută de mâncare – da, simți constant nevoia să mănânci ceva. Deși este momentul perfect să-ți satisfaci poftele culinare, e important să reții că excesul dăunează. Nu uita nici de faptul că trebuie să mănânci sănătos.
  • vise ciudate – marea majoritate a femeilor însărcinată spun că în această perioadă au vise tot mai intense, mai colorate și mai ciudate. În fapt, cu toții avem vise intense, doar că atunci când suntem în somnul REM, trezirea este graduală și uităm visele. Femeile însărcinate se trezesc mult mai repede din acest somn profund, motiv pentru care sunt capabile să își amintească visele.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

saptamana 17 de sarcina

Cel mai important proces ce are loc în această perioadă e în dreptul sistemului osos. Acesta este cartilaginos în acest moment, dar el începe să se întărească și să se osifice. Auzul e și el în continuă dezvoltare, iar cordonul ombilical se îngroașă și devine mai puternic, pentru a permite transferuri crescute de substanțe nutritive de la placentă la bebeluș, extrem de necesare pentru creșterea acestuia.

Sprâncenele continuă să crească în această perioadă, la fel ca firele de păr de pe pe capul și corpul bebelușului. Ochii se dezvoltă și ei, alături de de sistemul nervos. Sughițul bebelușului în această perioadă este o constantă și este o modalitate de a-și exersa sistemul respirator.

În săptămâna 17, bebelușul începe să acumuleze grăsime sub piele. Acest proces va continua în următoarele săptămâni și se va accelera în trimestrul trei. Grăsimea acumulată îl va proteja la naștere de la trecerea din mediul cald al uterului în mediul exterior. Un alt factor al acestui proces va fi faptul că pielea devine tot mai opacă.

Recomandări/sfaturi

Bea multe lichide și ridică încet din pat sau de pe scaun. Vasele de sânge sunt dilatate în această perioadă, dar volumul de sânge nu crește, astfel încât presiunea arterială scade și ea, ceea ce poate duce la amețeli. Bea multe lichide, iar dacă ai senzația de leșini, întinde-te în pat, pe partea stângă.

Și pentru că tot vorbim de pat, există și o modalitate bună a poziției de somn și una greșită. Medicii consideră că cea mai bună poziție pentru somn este pe o parte, cu precădere pe partea stângă. Trebuie să eviți să dormi pe spate pentru că greutatea uterului poate presa o venă ce duce sângele din partea inferioară a corpului către inimă. Rezultatul constă în amețeli puternice și posibilitatea ca bebelușul să nu primească suficient sânge și substanțe nutritive. Problemele pot deveni mai grave dacă suferi de diabet sau hipertensiune arterială.

Deși nu poți controla fizic poziția de somn, asta nu înseamnă că nu poți încerca. Poți pune o pernă în față și una în spate ca și sprijin. O pernă pusă între picioare poate face poziția cu atât mai confortabilă. Chiar dacă te trezești pe spate, nu trebuie să-ți faci foarte multe griji. Întoarce-te pe partea stângă și încearcă adormi din nou.

Se presupune că deja ai făcut ecografia din primul trimestru (făcută în perioada săptămânilor 11-14), însă, uneori, medicul poate considera că mai este nevoie de o ecografie pentru reverificare. Partea bună? Poți auzi inima bebelușului care acum bate mult mai repede decât inima unui adult. Experiența poate fi una deosebită.

Sfaturi pentru tată

În timpul sarcinii, mămica este cea care captează toată atenția, asta nu înseamnă că grijile tale nu există. Foarte probabil și tu începi sa consideri că nu prea mai e mult timp până când bebelușul vine pe lume. Poți începe să planifici ceea ce ține de naștere și după. Această planificare te va ajuta mai târziu și vei fi sprijinul de care are nevoie atât partenera ta cât și copilul.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 16 si 20

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.