Săptămâna 34 de sarcina

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1484

Săptămâna 34 de sarcina

 

Încet, încet, sarcina ta se apropie de final, încă  puţin şi copilul care creşte în tine va veni pe lume, fiind cel mai frumos dar pe care viaţa ţi-l putea oferi.

Cât de mare e bebeluşul tău 

sarcina 34 saptamani

De la creşet şi până la călcâi, măsoară  aproximativ 2,2 kg, iar mărimea sa poate fi comparată cu aceea a unui pepene galben de dimensiuni mai mici.

Ce se întâmplă în corpul tău săptămâna 34 de sarcină?

saptamana 34 de sarcina

Cu menţiunea că sarcina nu este similară de la o femeie la alta şi nici datele măsurătorilor, în această săptămână de sarcină partea superioară a uterului poate fi palpată deasupra ombilicului la aproximativ 14 cm. Este foarte important ca uterul să înregistreze o creştere a cărei rată să fie constantă.

Ombilicul îţi este proeminent şi, prin urmare, sensibil la atingerea hainelor. Pentru a nu simţi disconfort e o idee bună să îl acoperi cu un plasture.

Ai luat considerabil în greutate – 11-14 kg sau poate mai mult. Nu intra în panică, lasa kilogramele în plus să te preocupe după ce vei naşte şi vei putea să acţionezi să le dai jos. Acum ai nevoie de 2500 calorii/zi.

Poate că vei avea intoleranţă la temperaturi ridicate, poate că în zona încheieturilor vor exista umflături, poate că te vei simţi mai irascibilă, însă toate acestea sunt stări normale în această perioadă a sarcinii. De asemenea, te mai poţi confrunta cu următoarele simptome:

  • arsuri la stomac: provocate de presiunea uterului care continuă să crească, la nivelul stomacului şi intestinelor;
  • nevoia de a merge tot mai frecvent la baie: asta pentru că nici vezica nu este obişnuită cu presiunea şi nu poate să ţină cantitatea de urină similar cu perioada de înainte;
  • incontinența la stres: se manifestă prin faptul că poţi să scapi în mod involuntar urina când râzi, strănuţi sau când tuşeşti;
  • dificultăţi de respiraţie: crescând constant, uterul va induce o presiune şi asupra diafragmei, ceea ce înseamnă că plămânii nu mai au loc suficient să se extindă în timpul inspiraţiei adânci;
  • tot creşterea uterului îţi poate provoca probleme legate de somn, ori faptul că nu vei avea un somn de calitate poate să ducă la o afectare a stării fizice în timpul zilei. Partenerul te poate ajuta mai mult, timp în care tu te poţi odihni;
  • tensiunea mică poate să se manifeste atunci când stai întinsă pe spate. Evită ameţelile pe care le provoacă stând aşezată pe o parte, cu spatele sprijinit de o pernă;
  • contracţiile Braxton Hicks pot continua să se manifeste sau de-abia acum apar.

Odată cu creşterea fătului, creşte şi volumul lichidului amniotic, între săptămâna 34 şi săptămâna 36 ajungând la o valoare maximă. Începând cu săptămâna 37 va începe să descrească, fiind reasorbit de corpul tău. Prin urmare, copilul va avea mai mult spaţiu la dispoziţie pentru a se mişca.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

34 saptamani de sarcina

Ei, bine, mămică dragă, nu doar tu treci prin anumite etape caracteristice sarcinii. Fătul tău a continuat să se dezvolte de la o săptămână la alta:

  • unghiuţele sale au ajuns la vârful degetelor;
  • în această săptămână auzul său va fi dezvoltat complet: vorbeşte-i mult, cântă-i;
  • stratul de ţesut adipos este deja format;
  • pielea este mai netedă şi mai puţin roșie;
  • stratul de vernix caseosa s-a îngroşat;
  • sistemul nervos central continuă să se maturizeze, în mod similar plămânii;
  • dacă până în această săptămână nu s-a întors cu capul în jos, o va face probabil acum. De astfel, obstreticianul îi va monitoriza poziţia în perioada următoare, pentru că oricând se poate întoarce;
  • craniul fătului nu este complet închis, de asemenea, este încă moale;
  • ţine ochii deschişi când este treaz şi închişi când doarme;
  • începe să dezvolte masă musculară, prin urmare, aşteaptă-te să simţi mai puternic mişcările sale.

Recomandări/Sfaturi

Tehnici care previn ruptura perineală

Este momentul să iei în calcul tehnici care să prevină ruptura perineală. Cei mai mulţi medici obstreticieni recomandă masajul perineului. Este un masaj util până la momentul naşterii, de aplicat zi de zi, căruia îi poţi aloca 10 minute. Medicul tău este în măsură să te sfătuiască cum să îl faci, însă, ca idee:

  • masajul îl faci doar după ce îţi tai unghiile, pentru a nu te răni;
  • te speli bine pe mâini cu apă şi săpun;
  • pui pe degetul mare un pic de lubrifiant şi îl introduci în interiorul vaginului;
  • exerciţi un minut, două, presiune pe peretele posterior al vaginului;
  • masezi uşor partea inferioară a vaginului.

Travaliul

Pe de altă parte, este important să te informezi cu privire la semnele travaliului. Chiar şi în condiţiile în care ai mai născut, cum nicio sarcină nu seamănă cu alta, nu poţi să ştii cum va decurge o nouă naştere. De astfel, nimeni nu-ţi poate spune cu exactitate acest lucru. Cu toate acestea, există acele stadii ale travaliului prin care vei trece. Informată fiind, la modul general, cu privire la acestea, vei şti la ce trebuie să te aştepţi.

Pregătirea camerei pentru copil

În altă ordine de idei, dacă îţi doreşti să zugrăveşti camera bebeluşului este bine să ştii că trebuie să eviţi vopselurile pe bază de ulei, plumb şi mercur, al celor cu latex cu formulă care include etilenglicol şi produse biocide. Deşi nu există studii care să demonstreze efectele nocive ale vopsirii unei camere asupra mamei sau copilului, e mai bine să laşi pe altcineva să se ocupe de acest aspect. 

Sfaturi pentru tata

Dincolo de aţi ajuta partenera însărcinată în activităţile zilnice, poţi să o ajuţi să facă masajul despre care am vorbit anterior. Masajul perineal o va ajuta să nască mai uşor. Medicul obstretician te poate îndruma să îl faci cât mai corect.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 31 si 35

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.