Tipuri de sarcini extrauterine. Sarcini ectopice cu localizări neobișnuite

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 49

Tipuri de sarcini extrauterine. Sarcini ectopice cu localizări neobișnuite

Sarcina ectopică își face apariția în momentul în care oul fertilizat se implantează în afara uterului, de regulă la nivelul trompelor uterine. Bineînțeles, acesta poate să se localizeze și în alte zone neobișnuite, cum ar la nivelul cavității abdominale, ovarului sau chiar în colul uterin. Sarcinile extrauterine sunt de-a dreptul periculoase și pot pune în pericol viața multor femei care își doresc să devină mame. Dacă vrei să afli mai multe informații, iți recomandam categoria dedicata subiectului ‘sarcina extrauterina‘ care cuprinde răspunsuri la toate întrebările tale.

Sarcinile extrauterine pot duce la apariția unor leziuni permanente sau chiar la deces în unele cazuri, dacă nu sunt tratate în timp util. Din acest motiv, este esențial să soliciți o monitorizare aprofundată realizată de medicul specialist, mai ales dacă știi că ești predispusă la o astfel de problemă. Din păcate, stabilirea unui diagnostic clar este o adevărată provocare pentru medicul ginecolog obstetrician, pentru că, deși efectuează examenul ecografic, este extrem de dificil de identificat o astfel de sarcină din cauza dimensiunii sale foarte reduse.

O sarcină ectopică este clasificată în mai multe tipuri, conform OMS (Organizației Mondiale a Sănătății) în funcție de locul în care se implantează ovulul fecundat. Citește în continuare pentru a te informa în mod corespunzător și pentru a descoperi care sunt tipurile de sarcini ectopice cu care te poți confrunta.

Sarcina heterotopică

Unul dintre cele mai rare tipuri de sarcină ectopică este chiar sarcina heterotopică –  care își face apariția la 1 din 30.000 de sarcini normale și la 1 din 100 de cupluri care folosesc tehnologii de reproducere asistată. De cele mai multe ori, aceasta este localizată în trompa uterină, însă poate fi găsită și la nivelul cervical sau ovarian.

Sarcina heterotopică face referire la apariția unei sarcini intrauterine și extrauterine simultan. Cu alte cuvinte, te confrunți și cu o sarcină normală, și cu una localizată în afara cavității uterine în același timp. Conform studiilor, motivul din cauza căruia te poți confrunta cu o astfel de problemă este redat și de bolile inflamatorii pelviene. Pentru că există o sarcină în cadrul uterului, este foarte ușor pentru medic să treacă cu vederea peste sarcina ectopică. Astfel, primul semn conform căruia mămica își dă seama că ceva nu este în regulă este redat chiar de ruptura trompei uterine.

Sarcina implantată pe cicatricea operației de cezariană

O altă formă rară de sarcină ectopică este chiar cea implantată pe cicatricea operației de cezariană, care are o incidență de 1 la 1800 de sarcini. Poate genera apariția unei hemoragii masive care necesită o histerectomie de urgență. Identificarea unei astfel de sarcini se poate realiza prin intermediul ecografiei transvaginale. Pentru tratarea unei astfel de probleme, medicii iau în considerare chiuretajul prin aspirație, embolizarea arterei uterine sau ligatura laparoscopică a arterelor uterine bilaterale, intervenție care, mai apoi, este urmată de excizia masei ectopice.

Sarcină ectopică interstițială

Sarcina interstițială își face apariția chiar în segmentul interstițial de la nivelul trompelor uterine, localizat în peretele muscular al uterului. Pentru diagnosticarea acestei forme rare de sarcină este necesar ca medicul specialist să efectueze toate investigațiile necesare, astfel încât să interpreteze corect rezultatele obținute. Poate fi necesară și efectuarea unei evaluări laparoscopice. Una dintre formele de tratament care poate fi aplicată este chiar histerectomia (intervenția chirurgicală prin intermediul căreia uterul este extirpat).

Sarcina ectopică cervicală

Sarcina ectopică cervicală (cea localizată la nivelul colului uterin) este întâlnită la mai puțin de 1% din toate sarcinile, având o incidență de 1 la 2500 și 1 la 18.000. În trecut, femeile care aveau această afecțiune, se confruntau cu hemoragii intense, periculoase, care erau tratate direct prin histerectomie. Din fericire, în prezent, lucrurile sunt mult mai optimiste. Datorită evoluției tehnologice de a detecta în timp util o astfel de sarcină, pacientele pot beneficia de tratamente mai puțin agresive, care să limiteze semnificativ rata de mortalitate, dar și care să păstreze fertilitatea.

În ceea ce privește cauzele de apariție a unei astfel de sarcini, acestea nu au fost identificate cu certitudine. Cu toate acestea, există câțiva factori de risc, printre care se numără și: operația de cezariană, chiuretajul cavității uterine, folosirea dispozitivelor intrauterine, fertilizarea in vitro, cicatrici uterine, aspirațiile cavității uterine, endometrioza și sindromul Asherman. Sindromul Asherman este cunoscut și sub denumirea de sinechie uterină, reprezentând prezența fibrozei sau a adeziunilor la nivelul cavității uterine. Acest sindrom apare mai ales după chiuretaj, dilatare, sarcină pierdută, naștere sau avort.

Sarcina ectopică abdominală

Sarcina ectopică abdominală este un eveniment extrem de rar, 1,4% din sarcinile ectopice, care este dificil de diagnosticat. Cu toate acestea, este foarte important să se identifice în timp util, pentru reducerea semnificativă a mortalității. Aceasta este implantată la nivelul cavităților abdominale; poate să se localizeze și în organe vitale. Până atinge câteva săptămâni din vârsta gestațională, sarcina ectopică abdominală este dificil de identificat și poate duce la apariția unor hemoragii severe.

În cazul în care testul de sarcină este pozitiv și observi să nu mai ai menstruație, însă totodată nu te confrunți cu simptomele obișnuite de sarcină, trebuie să efectuezi toate investigațiile necesare pentru ca medicul să se asigure că totul decurge în parametri optimi. Printr-o scanare cu ultrasunete, medicul poate să identifice dacă la nivelul uterului nu există nimic și că sângele, de fapt, s-a acumulat în altă zonă a corpului, cum ar fi în cavitatea abdominală.

Conform experților, dacă sarcina a avansat prea mult, singurele tratamente care mai pot fi aplicate sunt intervențiile de îndepărtare a trompelor uterine, care poartă numele de salpingectomie sau chiar a intervențiilor de înlăturare a unui ovar.

Sarcina ectopică ovariană

Sarcina ovariană este una dintre cele mai rare forme – 0,15 – 3% din toate sarcinile ectopice. Cele mai multe dintre femei se confruntă cu dureri abdominale, dar și cu dezechilibre menstruale, iar stabilirea unui diagnostic corect este de-a dreptul dificilă. Din acest motiv, investigația recomandată este chiar ecografia transvaginală. Cu cât stabilirea diagnosticului întârzie, cu atât sarcina poate ajunge mai repede la momentul rupturii, situație în care viața femeii este pusă în pericol. De asemenea, sarcinile ovariene sunt confundate de multe ori și cu chisturi, ceea ce poate duce la stabilirea unui tratament nepotrivit.

În concluzie, există o mulțime de tipuri de sarcină extrauterină pe care femeile le experimentează și din cauza cărora își pot pune viața în pericol. Din acest motiv, dacă suspectezi câteva simptome anormale sau comportamente ciudate experimentate în perioada de gestație din primele săptămâni, efectuează toate investigațiile necesare pentru a te asigura că nu suferi de o sarcină ectopică. În caz contrar, este necesară aplicarea tratamentului adecvat imediat.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

 

 

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.