Tratamentul sarcinii extrauterine (ectopice)

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 189

Tratamentul sarcinii extrauterine (ectopice)

Sarcina ectopică își face apariția în momentul în care ovulul fertilizat nu reușește să se implanteze în cadrul cavității uterine, ci în afara sa. Astfel, se poate atașa de alte organe. Cel mai des întâlnită situație cu care medicii se confruntă este cea a implantării ovulului chiar în interiorul uneia dintre cele două trompe uterine, cunoscute și sub denumirea de tuburi falopiene.

Sarcina extrauterină se află printre cele mai frecvente afecțiuni care ridică rata de mortalitate la femeile de vârstă reproductivă. Contractarea acestei probleme rămâne incertă, cu toate că medicii au reușit să identifice o serie generoasă de factori de risc. Până și diagnosticarea este dificilă, pentru că sarcina ectopică de mici dimensiuni nu poate să fie identificată nici prin efectuarea unui examen ecografic. Abia după săptămâna a patra din cadrul primului trimestru aceasta începe să fie vizibilă.

În țările considerate dezvoltate, conform unor studii, între 1% și 2% dintre sarcinile cu care medicii se confruntă sunt ectopice. Potrivit cercetătorilor, se crede că incidența este mai mare în țările care se află în curs de dezvoltare, însă nu se cunosc cifrele exacte. În Marea Britanie, această afecțiune rămâne principala cauză de deces a femeilor care se află în primul trimestru de sarcină  – 0,35/1000 de sarcini ectopice. Cu toate acestea, s-a constatat că în țările care se află în curs de dezvoltare, 10% dintre femeile care sunt diagnosticate cu sarcină extrauterină ajung să moară în cele din urmă.

Modalități de tratare a sarcinii ectopice

Sarcina ectopică poate să fie tratată prin trei modalități, conform unui studiu medical: chirurgical, medical sau prin metoda așteptării. Gestionarea eficientă a situației vine la pachet cu efectuarea regulată a tuturor investigațiilor și monitorizărilor necesare. În funcție de această monitorizare se stabilesc și formele de tratament existente.

Intervenție chirurgicală

Tratamentul care constă în intervenția chirurgicală este aplicat pentru cazurile urgente, în cazul în care este vorba despre o hemoragie internă cauzată de sarcină. Astfel, este necesară laparoscopia, o intervenție prin care se realizează o incizie de mici dimensiuni la nivelul abdomenului, prin care medicul elimină sarcina și se atenuează sângerarea. Din fericire, recuperarea nu este dificilă și îndelungată.

În cazul în care pacienta se confruntă cu ruperea tubului falopian (trompei uterine) și se află în stare de șoc din cauza durerii puternice, medicul poate să recurgă și la salpingectomie, intervenție chirurgicală prin intermediul căreia tubul falopian care conține gestația ectopică este îndepărtat. Operația este efectuată într-o manieră atentă, astfel încât cealaltă trompă uterină să poată în continuare să permită trecerea ovulului fertilizat. Bineînțeles, șansele ca femeia să rămână din nou gravidă după o astfel de intervenție sunt mai scăzute, dar nu inexistente.

Tratamentul chirurgical va ameliora sarcina ectopică mult mai rapid decât tratamentul medical. Timpul de recuperare în urma acestei operații este de obicei de 4 până la 6 săptămâni.

Tratament medical cu metotrexat

Tratamentul medical cu metotrexat are un nivel ridicat de eficiență în cazul pacientelor care se confruntă cu o sarcină ectopică în faza incipientă. Cu alte cuvinte, dacă ai fost diagnosticată cu o sarcină ectopică de mici dimensiuni, o poți trata fără să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. Metotrexatul intramuscular este unul dintre cele mai folosite și de succes tratamente medicale și este administrat, de regulă, într-o singură doză. Există și cazuri de femei care au nevoie de două doze pentru eliminarea sarcinii, însă acest lucru este stabilit doar de medicul specialist, în baza unor analize și monitorizări efectuate.

Din păcate, principalul dezavantaj al acestei metode de tratament este redat de faptul că trebuie să aștepți mai mult până când vei putea să rămâi însărcinată din nou. Metotrexatul este un medicament utilizat în chimioterapie. Acesta rămâne în celulele tale pentru aproximativ 12 săptămâni. Conform indicațiilor medicului, nu este recomandat să rămâi din nou însărcinată în acele 12 săptămâni. Folosește mijloace de contracepție în această perioadă.

De asemenea, tratamentul medical durează mai mult timp pentru a elimina sarcina decât o intervenție chirurgicală. Va trebui să fii monitorizată de medicul obstetrician pentru o perioadă mai lungă de timp, posibil chiar și 3 săptămâni. Potrivit statisticilor, 15% dintre femei vor avea nevoie de o a doua injecție de metotrexat, iar 7 din 100 de femei cu o sarcină ectopică au nevoie de intervenția chirurgicală.

Metoda așteptării

Există și unele cazuri de sarcini ectopice care se elimină spontan, fie prin regresie, fie printr-un avort, fără ca pacienta să fie afectată. Aceasta este o strategie pe care medicul poate să o pună în aplicare pentru pacientă doar în contextul în care o monitorizează în mod adecvat. În investigațiile sale trebuie să observe că nivelul de HCG din sânge scade treptat până când nu mai există. Monitorizarea trebuie să se realizeze între 1 și 3 ori pe săptămână, efectuându-se măsurarea nivelului de beta-HCG și examenul ecografic.

Cele mai multe șanse ca metoda așteptării să dea roade este atunci când nivelul inițial de beta-HCG este mai mic de 1000 UI/l, conform studiului „Operative laparoscopy versus laparotomy for the management of ectopic pregnancy: a prospective trial” realizat de AA Murphy, CW Nager, JJ Wujek. S-a înregistrat o rată de succes între 47% și 82% a acestei metode.

Pentru ca medicul să se asigure că această formă de tratament decurge în parametri optimi, va analiza mai întâi rezultatele analizelor de sânge, ale ecografiilor și va face o scurtă evaluare a stării tale generale de sănătate. Ești luată în considerare pentru tratament atunci când:

  • hormonul produs de sarcină (beta hCG) este scăzut;
  • starea generală de sănătate pare a fi stabilă;
  • nivelul durerii este considerat acceptabil;
  • ecografie indică o sarcină ectopică de mici dimensiuni, fără sângerare internă.

De ce medicii preferă metoda așteptării?

Medicii iau întotdeauna în considerare forma cel mai puțin invazivă de tratament, dacă există posibilitatea. Dovezile bazate pe cercetări au arătat că, pacientele care îndeplinesc criteriile de mai sus nu au nevoie de niciun tratament activ. Cu toate că așteptarea poate fi stresantă, dacă sarcina ectopică se elimină de la sine, vei avea ocazia de a te recupera mult mai rapid decât după tratamentul medical sau după intervenția chirurgicală.

Astfel, tratamentul folosit pentru eliminarea sarcinii ectopice este stabilit în funcție de necesitățile pacientei, pentru a se bucura de o vindecare rapidă, dar și pentru a putea să aibă sarcini sănătoase în viitor. Multe femei întâmpină probleme cu fertilitatea după ce se confruntă cu o astfel de situație. Tocmai de aceea este important ca medicul să opteze pentru varianta cea mai avantajoasă din toate punctele de vedere.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.