Complicațiile sarcinii extrauterine

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 4 minute Vizualizari: 63

Complicațiile sarcinii extrauterine

Sarcina ectopică face referire la dezvoltarea fătului în afara uterului. De cele mai multe ori, acesta tinde să se dezvolte la nivelul trompelor uterine, în canalul cervical sau în cavitatea abdominală. Cauza principală a unei sarcini ectopice este, de obicei, apariția unor infecții sau a unor inflamații la nivelul trompelor uterine, care le deformează, îngustându-le sau deteriorându-le. Astfel, ovulul fertilizat tinde să se blocheze la nivelul acestora, urmându-și traseul biologic de a se dezvolta.  Riscul de sarcină ectopică este crescut la femeile care au urmat proceduri de sterilizare, în special la femeile care aveau mai puțin de 30 de ani la momentul sterilizării.

Conform statisticilor, o sarcină ectopică apare la aproximativ 50 de sarcini normale și poate fi foarte periculoasă pentru mamă. Cu cât durează mai mult, cu atât sarcina continuă să se dezvolte, ducând, în cele din urmă, la ruperea trompei uterine. Forma de tratament trebuie să fie stabilită de medicul obstetrician ginecolog.

Ce trebuie să știi despre complicațiile sarcinii extrauterine?

În cazul în care sarcina ectopică duce la ruperea trompei uterine, ceea ce este mai puțin probabil, pot exista consecințe grave. Sângerările abundente pot cauza probleme medicale severe și, în cazuri rare, chiar decesul. Cu toate acestea, majoritatea femeilor sunt diagnosticate în stadii incipiente, înainte ca acest lucru să se întâmple. Într-un astfel de scenariu, majoritatea femeilor se recuperează într-un timp scurt fără să se confrunte cu dureri grave.

Există și unele complicații rare care pot apărea după operație, pe care ginecologul ți le va comunica. Multe dintre femei își doresc să afle dacă se pot bucura de o sarcină normală pe viitor după o sarcină ectopică. În cazul în care nu te-ai mai confruntat niciodată cu probleme în ceea ce privește conceperea unui copil sau daca nu ai experimentat probleme la nivelul trompelor uterine, ai toate șansele să te poți bucura de o viață normală chiar dacă ai suferit de sarcină ectopică. Conform medicilor, fertilitatea ta nu este afectată cu nimic.

Cu toate acestea, dacă te confrunți cu unul sau mai mulți factori de risc, este posibil să fii mai expusă riscului de a avea probleme în viitor. Dacă ai trecut printr-o intervenție chirurgicală la nivelul aparatului reproducător, este posibil să te confrunți cu probleme de fertilitate și, de asemenea, este posibil să te mai confrunți în viitor cu sarcini extrauterine.

Dacă te numeri printre cele care au suferit o salpingectomie (îndepărtarea unei trompe uterine), ai în continuare 6 din 10 șanse să te mai bucuri în viitor de o sarcină sănătoasă. Cu toate acestea, 1-2 din 10 sarcini viitoare pot duce la o altă sarcină ectopică. Prin urmare, este important ca, dacă ai suferit în trecut de o sarcină ectopică, să mergi la medic din timp la viitoarele sarcini pentru a preveni apariția altor complicații.

Complicații ale rupturii sarcinii extrauterine

Complicațiile sau efectele pe termen lung ale unei sarcini extrauterine depind de mulți factori. Prima preocupare este sângerarea; dacă medicii nu intervin rapid în cazul în care o femeie însărcinată sângerează, riscul de deces crește semnificativ. Din fericire, dacă se utilizează un tratament adecvat, pacienta nu este supusă niciunui risc iminent.

Aproximativ 70% dintre femeile care au avut sarcini ectopice pot rămâne din nou însărcinate, chiar dacă au o singură trompă uterină în urma unei intervenții chirurgicale. Din păcate, există un risc între 10% și 20% ca viitoarea sarcină pe care o vei experimenta să fie tot ectopică. Din acest motiv, la viitoarea sarcină trebuie să te asiguri că efectuezi toate investigațiile necesare recomandate de medic pentru a folosi un tratament adecvat.

Cum identifici prezența unei rupturi provocate de sarcina extrauterină?

Principalul simptom al sarcinii ectopice este durerea localizată în abdomenul inferior. Pacientele se prezintă, de obicei, la cabinetul medical cu dureri abdominale/pelviene inferioare și cu sângerare vaginală. De asemenea, poate exista un istoric de amenoree.

Alte simptome pe care acestea le experimentează sunt:

  • durere la nivelul umărului – iritarea diafragmei din cauza sângelui din cavitatea peritoneală duce la durere la manifestată la nivelul umărului;
  • scurgeri vaginale – de culoare maronie, descrisă în mod clasic ca fiind asemănătoare cu sucul de prune uscate. Acesta este rezultatul descompunerii deciduei (mucoasa care căptușește pereții uterului în timpul sarcinii).

La examinare, pacienta poate prezenta sensibilitate abdominală. În cazul în care sarcina ectopică s-a rupt, pacienta poate fi, de asemenea, instabilă hemodinamic (paloare, tahicardie, hipotensiune), cu semne de peritonită (sensibilitate abdominală). Examenul transvaginal poate identifica exact care este problema cu care pacienta se confruntă. Poți citi mai multe informații despre simptomele sarcinii extrauterine accesând acest link.

Când ar trebui să te programezi la medic?

Dacă suspectezi că suferi de sarcină extrauterină, ia imediat legătura cu medicul obstetrician ginecolog. În cazul în care și acesta a confirmat prezența unei astfel de anomalii, asigură-te că evaluezi cu atenție toate opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a o elimina. Important este ca tratamentul să se aplice într-un timp cât mai scurt, pentru că există riscul să te confrunți cu o hemoragie internă, care este de-a dreptul periculoasă.

Sarcina ectopică este o afecțiune pe care multe femei o experimentează atunci când se află la vârsta reproductivă. Pentru că a devenit atât de comună, este ușor de tratat prin metode simple, care să nu pună în pericol nici viața femeii, nici fertilitatea acesteia.

Citește acest articol despre cauzele sarcinii extrauterine pentru a afla cum să o eviți.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.