Simptomele sarcinii extrauterine

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 121

Simptomele sarcinii extrauterine

Sarcina ectopică este cea care se formează în afara uterului, iar cea mai frecventă localizare a acesteia este în trompele uterine. Există și cazuri de femei care se confruntă cu sarcini ectopice la nivelul ovarului sau chiar în colul uterin, însă acestea sunt mult mai rar întâlnite. Pentru că trompele uterine sunt cele care leagă ovarul de uter, șansa ca sarcina să se blocheze la nivelul lor este mult mai mare decât în alt loc.

Ovulul fertilizat blocat poate fi de-a dreptul periculos pentru sănătatea femeii, cauzând dureri îngrijorătoare. Dacă nu este identificat la timp, ovulul își urmează traseul biologic de a se transforma într-un copil și, din cauza creșterii sale în dimensiune, nu poate fi susținut de trompa uterină care se va rupe în cele din urmă. Odată cu ruperea sa, femeia se poate confrunta cu o hemoragie internă, de-a dreptul periculoasă, care poate să ducă și la moartea acesteia.

Astfel, recomandat ar fi ca, imediat ce afli că ești însărcinată, să îți rezervi bucuria și extazul de a fi mamă pentru mai târziu, pentru a te asigura că sarcina se dezvoltă în parametri optimi. Din păcate, nu poți salva sarcina sub nicio formă, iar sentimentele de neputință și dezamăgire pe care le vei simți ulterior vor fi incomparabile.

Conform cercetărilor din Marea Britanie, 1 din 90 de sarcini este ectopică, ceea ce înseamnă că într-un singur an medicii se confruntă cu 11.000 de astfel de cazuri. Află mai multe despre ceea ce semnifică sarcina ectopică sau extrauterina accesând categoria dedicata de pe KID.ro și pregătește-te în mod adecvat pentru o astfel de situație.

Când este recomandat să suni la salvare?

În cazul în care sarcina extrauterină se formează la nivelul tuburilor falopiene (trompelor uterine), te poți confrunta cu dureri insuportabile în momentul ruperii acestora, ceea ce înseamnă că ai nevoie de îngrijiri medicale de urgență. Durerea este atât de puternică încât îți vei da seama că ai nevoie de ajutorul medicilor cât mai rapid. Alte dureri pe care le poți experimenta și care dovedesc faptul că ai o sarcină ectopică:

  • durerea intensă la nivelul rectului din cauza sângerării interne;
  • durere anormală la nivelul umărului; cu toate că o astfel de senzație nu pare să aibă o legătură prea strânsă cu sarcina, durerea în umăr anunță faptul că unul dintre tuburile falopiene s-a rupt, iar sângele care ajunge la apropierea diafragmei poate să irite nervii conectați cu cei ai umărului;
  • durere severă, ascuțită, apărută dintr-odată, amețeală puternică sau chiar leșin; aceste semne denotă faptul că te confrunți cu un șoc puternic, iar corpul tău nu mai știe cum să reacționeze.

Dacă te confrunți cu una sau mai multe situații dintre cele enumerate mai sus, sună de urgență la salvare, pentru că ai nevoie de o intervenție medicală în cel mai scurt timp posibil.

Cum îți dai seama că te confrunți cu o sarcină ectopică?

Multe dintre simptomele sarcinii extrauterine (ectopice) apar încă din primele săptămâni, chiar înainte să îți dai seama că ești gravidă. Din fericire, poți folosi un test de sarcină atunci când sesizezi anumite schimbări în corpul tău, pentru a afla dacă ești însărcinată. Chiar dacă există riscul ca ovulul fertilizat să se localizeze în afara uterului, în organism se secretă în continuare HCG, ceea ce înseamnă că vei obține un rezultat pozitiv. După aceea, recomandat este să mergi la medicul specialist și să efectuezi toate investigațiile, monitorizările necesare, pentru a verifica dacă totul este în regulă. Cu toate acestea, conform Penn State Hershey Medical Center, te poți confrunta cu anumite simptome care ți-ar putea da de gândit. Printre aceste se numără și:

  • dureri în partea inferioară a abdomenului; durerea provenită de la sarcina extrauterină se localizează într-o anumită parte a abdomenului inferior și este suficient de persistentă;
  • sângerări vaginale de o culoare închisă și abundente, care sunt mai ușoare, dar mai prelungite spre deosebire de o menstruație normală;
  • simptomele specifice perioadei de sarcină, printre care se amintesc și: sensibilitatea la nivelul sânilor, lipsa menstruației, senzația de greață și nevoia frecventă de a urina;
  • tulburări ale intestinelor și ale vezicii urinare, cum ar fi constipația sau diareea;
  • senzație de sațietate, de prea plin înainte de somn, deși nu îți amintești să fi mâncat prea mult;
  • dureri intense de spate.

Este posibil și să nu ai astfel de simptome, dar totuși să te confrunți cu o sarcină extrauterină, care începe să fie simțită mai ușor odată cu evoluția fătului. Cu toate acestea, simptomele certe că suferi de această problemă le manifești în momentul ruperii tubului falopian sau organului în care sarcina s-a implantat, potrivit studiului „Patient education: Ectopic (tubal) pregnancy (Beyond the Basics)”. Odată ce te confrunți cu astfel de senzații, trebuie să suni de urgență la salvare:

  • dureri insuportabile manifestate la nivelul abdomenului inferior;
  • sângerări vaginale anormale;
  • amețeală, care este urmată imediat de leșin, din cauza stării de șoc a organismului;
  • durere anormală de umăr.

Curiozități legate de sarcina ectopică

Multe persoane se întreabă cât de frecvent sunt întâlnite sarcinile ectopice. Conform unui medic din Chicago, Josie L. Tenore, poate exista o sarcină extrauterină la 50 de sarcini normale.

Fertilizarea in vitro mărește riscul de experimentare a sarcinii extrauterine. Aceasta favorizează apariția unor tipuri neobișnuite, cum ar fi sarcina heterotopică, (existența simultană a sarcinii intrauterine și ectopice) și sarcina interstițială.

De asemenea, prevenirea sarcinii ectopice nu este posibilă, însă, dacă eviți contactarea bolilor cu transmitere sexuală, fumatul sau boala inflamatorie pelviană, reduci, deja, un risc major. Iti recomandam articolul despre cauzele de apariție a sarcinii extrauterine daca vrei sa aflii mai multe despre cauze și metode de prevenire.

În stadiile foarte incipiente, fătul poate ieși singur din locul în care s-a implantat, fără a fi nevoie de folosirea unui tratament suplimentar. Acest lucru poate duce la prezența unor simptome de avort spontan. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, devine mai dificil pentru acesta să iasă de unul singur, fiind, astfel, nevoie de un tratament medical sau chirurgical.

Dacă te confrunți și tu cu unul sau mai multe dintre simptomele enumerate anterior, nu neglija vizitele la cabinetul medical, pentru efectuarea investigațiilor adecvate, dar și pentru monitorizarea evoluției fătului. În cazul în care există anumite nereguli, medicul poate să le trateze mai bine atunci când se află în faza incipientă, situație în care te scutește și pe tine de dureri insuportabile.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.