Cauzele sarcinii extrauterine

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 32

Cauzele sarcinii extrauterine

Din momentul fertilizării până în momentul nașterii, sarcina trece printr-o mulțime de schimbări în corpul femeii, principala dintre ele fiind chiar traseul oului fertilizat către uter. În cazul unei sarcini extrauterine, ovulul fertilizat nu reușește să ajungă la uter, ci se poate atașa de alte zone, cum ar fi în cele din cavitatea abdominală, colul uterin sau chiar în trompele uterine (cele mai frecvente cazuri).

Cu toate că testul de sarcină te poate ajuta să afli că ești gravidă, acesta nu reușește să identifice și locul în care sarcina s-a localizat. Este suficient ca în organism să se secrete hormonul sarcinii, cunoscut și sub denumirea de HCG, pentru ca testul de sarcină să obțină rezultatul pozitiv. Conform Academiei Americane a Medicilor de Familie, apare o sarcină ectopică la 50 de sarcini normale (20 din 1000).

În cazul în care experimentezi o astfel de situație și nu o tratezi în timp util, se poate transforma oricând în urgență medicală. Din acest motiv, este important să se folosească tratamentul necesar, pentru reducerea riscului de complicații și pentru a crește șansele unei sarcini viitoare sănătoase. Accesează categoria dedicata sarcinii extrauterine  si afla totul despre aceasta. Ce presupune, care sunt simptomele, tratamentul sau cauzele, precum și cât de răspândită este la femeile din întreaga lume.

Impactul sarcinii ectopice pentru făt

Multe mămici se întreabă dacă își pot continua perioada de gestație după o sarcină ectopică. Din păcate, sarcina extrauterină este fatală pentru făt; acesta nu poate să supraviețuiască în exteriorul uterului, însă este necesar ca tratamentul să se aplice rapid pentru a o proteja pe mamă.

În cazul în care ovulul s-a implantat în interiorul trompei uterine și se rupe, mămica se confruntă cu o hemoragie internă, care poate să ducă la moartea acesteia, dacă medicul specialist nu intervine de urgență.

Ce poate cauza apariția unei sarcini ectopice?

Cauzele apariției unei sarcini ectopice nu sunt certe, pentru că nu există momentan studii sau cercetări realizate care să identifice motivul concret pentru care femeile se pot confrunta cu o astfel de sarcină. Cu toate acestea, există anumite afecțiuni sau probleme de sănătate care sunt corelate cu sarcina extrauterină și care favorizează îngustarea sau blocarea trompelor uterine. Printre acestea se numără și:

  • boala inflamatorie pelviană, care constă într-o inflamare a sistemului reproducător feminin; de cele mai multe ori, aceasta problemă este cauzată de o boală cu transmitere sexuală;
  • sarcină extrauterină anterioară – conform expertizei medicale, riscul să te confrunți din nou cu o sarcină extrauterină crește cu 10% în cazul în care ai mai suferit în trecut de această problemă;
  • intervenție chirurgicală anterioară la nivelul trompelor uterine, precum procedura nereușită de sterilizare;
  • folosirea tratamentului pentru fertilizare, așa cum este fertilizarea in vitro, sau administrarea unor medicamente care au ca scop stimularea ovulației;
  • conceperea copilului în timp ce se utilizează un dispozitiv intrauterin (steriletul) sau un sistem intrauterin ca metodă de contracepție. Este adevărat că șansa de a rămâne însărcinată este redusă semnificativ, însă dacă totuși se întâmplă ca metoda de contracepție să dea greș, cel mai probabil te confrunți cu o sarcină ectopică;
  • fumatul;
  • înaintarea în vârstă – odată ce femeile depășesc vârsta de 35 de ani, riscul ca acestea să se confrunte cu o sarcină extrauterină crește semnificativ;
  • inflamația trompelor uterine în urma unei afecțiuni medicale, a unei infecții sau a unei intervenții chirurgicale anterioare;
  • factori hormonali;
  • anomalii genetice;
  • defecte congenitale;
  • afecțiuni medicale care afectează forma și starea trompelor uterine, dar și a organelor de reproducere.

Din păcate, nu există studii clare care să confirme existența metodelor de prevenție pentru o astfel de sarcină, însă există câteva schimbări care pot contribui considerabil la reducerea riscului de contractare a problemei. Printre acestea se numără și omiterea fumatului, evitarea contactării bolilor cu transmitere sexuală și folosirea prezervativului în momentele în care nu se dorește conceperea unui copil.

Cine este expus riscului de experimentare a sarcinii ectopice?

Toate femeile active din punct de vedere sexual prezintă un anumit risc de sarcină ectopică. Factorii de risc sunt enumerați succint mai jos:

  • depășirea vârstei de 35 de ani;
  • antecedente în ceea ce privește intervențiile chirurgicale pelviene, abdominale sau avorturi multiple;
  • endometrioza;
  • experimentarea în trecut a bolii inflamatorii pelviene;
  • folosirea medicamentelor sau a procedurilor de fertilizare;
  • experimentarea în trecut a sarcinii ectopice;
  • excesul de fumat și alcool;
  • bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea;
  • prezența unor anomalii la nivelul trompelor uterine, care pot împiedica sau îngreuna traseul ovulului către cavitatea uterină.

Este posibilă prevenirea sarcinii ectopice?

Conform studiilor efectuate, nu s-a descoperit o metodă eficientă care să prevină apariția sarcinii ectopice, pentru că multe paciente care s-au confruntat cu o astfel de situație nu au fost expuse niciunui factor de risc. Cu toate acestea, dacă îți dorești să faci tot ce depinde de tine pentru a reduce riscul de a te confrunta cu o sarcină extrauterină, trebuie să eviți boala inflamatorie pelviană, care cauzează degradări semnificative la nivelul trompelor uterine.

Bineînțeles, medicii recomandă să te protejezi și împotriva bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, prin intermediul metodelor de protecție de tip barieră în timpul actului sexual, cum ar fi prezervativele, având capacitatea de a preveni transmiterea infecțiilor. De asemenea, se recomandă renunțarea la fumat înainte de momentul conceperii unui copil.

Pe lângă acestea, se indică și adoptarea unui stil de viață sănătos, în care se evită alimentația inflamatorie, nopțile pierdute sau adormitul la ore târzii și sedentarismul. Toate acestea pot duce, în mod indirect, la apariția infecțiilor în corp care favorizează apariția sarcinii ectopice.

Având în vedere toate informațiile de mai sus, asigură-te că duci un stil sănătos de viață și că ai o relație strânsă cu medicul specialist, mai ales după ce ai aflat că ai rămas însărcinată, pentru ca evoluția fătului să fie monitorizată constant. Cu cât sarcina ectopică este identificată mai din timp, cu atât riscul de a te confrunta cu diverse complicații care îți pot pune viața în pericol scade.

Accesează acest link pentru a afla mai multe despre tratament.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.