Evaluarea. Suspiciunea de sarcină extrauterină

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 80

Evaluarea. Suspiciunea de sarcină extrauterină

Femeile care se confruntă cu dureri anormale și sângerări în primul trimestru, trebuie să știe că sunt expuse riscului de a se confrunta cu o sarcină ectopică, o afecțiune care le poate pune viața în pericol. Problemele care predispun o femeie la o astfel de afecțiune sunt deteriorarea trompelor uterine în urma unei intervenții chirurgicale sau infecțiile pelviene. Accesează articolul acesta și află mai multe despre cauzele care pot provoca apariția sarcinii ectopice.

Având în vedere evoluția medicală din ultima vreme, monitorizarea și investigarea sarcinii sunt proceduri simple realizate cu ajutorul aparatelor ecografice, care pot oferi examinări atât abdominale, cât și transvaginale. Prin intermediul lor, medicul îți va putea oferi un diagnostic corect într-un timp scurt. Dacă îți dorești să afli mai multe despre sarcina ectopică și tot ce presupune, poți accesa categoria propriu-zisă, unde vei găsi o mulțime de informații explicate pe înțelesul tuturor.

Suspectezi că ai o sarcină extrauterină? Iată ce trebuie să știi!

Sarcina extrauterină apare în momentul în care un embrion se localizează oriunde în exteriorul uterului, cel mai frecvent întâlnită fiind situația în care acesta se implantează într-unul dintre tuburile falopiene. Conform studiului „Safe Abortion: Technical and Policy Guidance for Health Systems” al OMS (Organizației Mondiale a Sănătății), sarcina ectopică este o afecțiune anormală, care poate să pună în pericol viața mamei și apare la 1,5-2% din sarcini.

Este dificil de identificat o astfel de afecțiune, pentru că, în stadiile inițiale, sarcina ectopică este, de cele mai multe ori, asimptomatică. Din acest motiv, se recomandă efectuarea unor investigații detaliate, pentru a se afla din timp existența unei astfel de sarcini, care să primească medicamentația necesară.

Există, de asemenea, și cazuri de femei care se confruntă cu simptome. De cele mai multe ori, acestea sunt vagi: dureri abdominale, pelviene, dureri de umăr, slăbiciune, amețeală, sângerări vaginale. Din păcate, acestea nu sunt simptome definitorii pentru sarcina ectopică, ci pot fi întâlnite și la avorturile spontane sau chisturile ovariene.

În momentul în care suspectezi prezența unei astfel de afecțiuni, este necesară efectuarea testelor de sânge pentru beta-HCG, adică hormonul care se secretă în sânge atunci când ești gravidă, dar și ultrasunetele, care pot confirma sau infirma acest diagnostic.

Potrivit unui studiu elaborat de Ministerul Sănătății din Republica Moldova privind sarcina ectopică și suspectarea prezenței acesteia, există mai multe criterii care trebuie să fie luate în considerare. De exemplu, criteriile principale de suspectare a sarcinii extrauterine sunt:

  • amenoree (lipsa menstruației);
  • durere abdominală alături de sângerare vaginală în cadrul primului trimestru de sarcină;
  • dificultăți în localizarea sarcinii în cadrul cavității uterine;
  • rezultatul pozitiv al testului beta-HCG (urinar sau seric);
  • prezența dispozitivului intrauterin (sterilet) în timpul obținerii rezultatului pozitiv la testul beta-HCG;
  • experimentarea factorilor de risc.

În ceea ce privește sarcina extrauterină heterotopică, începe să fie suspectată la manifestarea următoarelor simptome:

  • durere la nivelul abdomenului inferior;
  • iritație peritoneală;
  • mărirea uterului în volum;
  • rezultatul pozitiv al testului de sarcină;
  • experimentarea sarcinii după fertilizarea in vitro.

Când vine vorba de sarcina extrauterină cervicală, medicii încep să îi suspecteze prezența în momentul în care pacienta se confruntă cu:

  • sângerări vaginale abundente fără să fie dureroase;
  • crampe abdominale;
  • rezultatul pozitiv la testul beta-HCG;
  • durere la nivelul hipogastrului.

Vezi acest link pentru a afla mai multe despre simptomele sarcinii extrauterine.

În ce perioadă de timp începe să se sesizeze durerea provocată de sarcina ectopică?

Inițial, o sarcină ectopică are aceleași simptome ca cele experimentate în cadrul sarcinii normale, printre care se amintesc și: absența menstruației, greața, sensibilitatea sânilor. Situația se schimbă, însă, după câteva săptămâni, când fătul continuă să crească. Aflându-se în locul nepotrivit, cum ar fi în interiorul trompelor uterine, poate provoca deteriorări severe ale tubului falopian în care a rămas blocat, experimentându-se dureri abdominale puternice și sângerări vaginale.

O sarcină ectopică este diagnosticată, de regulă, în intervalul 6-8 săptămâni în cazul în care este vorba de o sarcină localizată într-unul dintre tuburile falopiene. Dacă este vorba de implantarea ovulului fertilizat la nivelul unei cicatrici de cezariană, de exemplu, simptomele pot fi mult mai întârziate.

Ce trebuie să faci dacă suspectezi că ai o sarcină ectopică?

Durerea de sarcină ectopică poate varia de la o persoană la alta, motiv pentru care este vital să consulți un medic obstetrician ginecolog dacă te confrunți cu orice disconfort abdominal sau sângerare în timpul primului trimestru. Din fericire, având în vedere că tehnologia medicală a cunoscut o evoluție impresionantă, va fi ușor de depistat din timp o astfel de afecțiune, cu ajutorul medicului tău, care folosește o varietate de metode eficiente. Printre acestea se numără și testele de sânge sau ultrasunetele.

Dacă în urma investigațiilor se depistează prezența unei sarcini ectopice, medicii pot folosi un tratament cunoscut sub denumirea de metotrexat. Conform statisticilor, rata de succes este de aproximativ 90-95%. Cele mai multe femei au nevoie de o singură injecție sau perfuzie, dar, foarte rar, pot fi necesare amândouă.  De asemenea, dacă aceasta a evoluat prea mult, se poate recurge și la chirurgia laparoscopică, pentru ca femeia respectivă să se mai poată bucura în viitor de sarcini sănătoase. Tot ce trebuie să facă este să țină cont de indicațiile medicului ginecolog pentru a se recupera în mod adecvat.

Vei putea să rămâi însărcinată din nou?

Medicii susțin că este mai dificil să poți concepe din nou un copil și să te bucuri de o sarcină reușită după ce te-ai confruntat cu o sarcină extrauterină, dar, cu siguranță, nu este imposibil. Depinde foarte mult de motivele care au stat la baza sarcinii ectopice anterioare, dar și de istoricul tău ginecologic.

Care sunt șansele să te confrunți cu o altă sarcină ectopică?

Șansele de a te confrunta cu o altă sarcină ectopică sunt suficient de mari. Cu toate acestea, statistic vorbind, 9 din cele 10 sarcini viitoare nu vor fi ectopice. Cu alte cuvinte, riscul de a avea din nou această problemă sunt mai mici, ceea ce poate fi încurajator pentru multe mămici sau viitoare mămici.

Sarcina extrauterină este de-a dreptul periculoasă pentru viața unei femei și este o afecțiune experimentată frecvent. Din acest motiv, dacă ai până și cel mai mic dubiu că te confrunți cu o astfel de situație, solicită ajutorul medicului obstetrician ginecolog și vezi care sunt opțiunile de tratament din care poți alege și care ți se potrivesc.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.