Copilul la 2 ani: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 53

Copilul la 2 ani: somn, alimentație, suplimente, activități

Odată ce copilul tău împlinește 2 anișori (24 de luni) este cu adevărat un motiv de sărbătoare. La această vârstă, toate emoțiile îi sunt intensificate, indiferent că e vorba de sentimente pozitive sau negative. Tot ce poți face este să-i fii alături, să îl înțelegi și să îl asculți, pentru a se simți în siguranță în preajma ta și pentru a avea încredere în tine. După ce împlinește doi anișori, copilașul intră într-o altă etapă din viața sa, în care totul se rezumă la joc, la activități interesante și la îndeplinirea cât mai multor sarcini în locuință.

Dacă și copilul tău are 24 de luni și vrei să te informezi în mod corespunzător cu privire la programul său de somn, la alimentație, suplimente și activități pe care preferă să le desfășoare, citește în continuare articolul și descoperă care sunt aspectele cele mai importante din procesul său de creștere.

Somnul copilului la 2 ani

Nu există modificări substanțiale în comparație cu lunile anterioare, copilul dormind aproximativ 12-13 ore pe zi, dintre care 11-12 ore în timpul nopții, iar după amiaza doar o oră. Principala problemă cu care părinții se confruntă în momentul în care copilul lor împlinește vârsta de doi anișori este că nu știu dacă a sosit momentul să schimbe pătuțul sau nu. În această situație, totul depinde de fiecare copilaș în parte.

Dacă este mai agitat și tinde să se miște mult în timpul nopții, cel mai probabil va fi nevoie în continuare de un pătuț pentru a-l proteja și pentru a evita accidentarea. De cele mai multe ori, copilul  este pregătit de schimbarea pătuțului la vârsta preșcolară. Bineînțeles, poți oricând să începi tranziția cu pași mici către patul cel mare. În cazul în care nu se agită și nu începe să plângă, cel mai probabil îi va prinde bine o astfel de schimbare chiar dacă este de la o vârstă fragedă.

Ce mănâncă un copil de 2 ani?

Odată ce copilașul tău a împlinit vârsta de doi anișori, vei vedea că te vei putea bucura de mai multă diversitate în ceea ce privește preparatele pe care i le poți găti. Cel mai important aspect de care fiecare părinte trebuie să țină cont este respectarea celor trei mese printre care pot fi strecurate doua gustări. Bineînțeles, cel mai important aliment care nu trebuie să lipsească sub nicio fomră este chiar laptele. Îi poți oferi 400-500 ml de lapte dimineața și seara. De asemenea, trebuie să îi dai un ou la aproximativ doua sau chiar trei zile și 30-40 g de carne (vitel, găină, pește, pasăre, curcan) de aproximativ trei sau patru ori pe săptămână.

Bineînțeles, este necesar să te asiguri că nu incluzi în alimentația sa produse sau preparate care îi pot dăuna sănătății imunitare sau chiar digestive. Astfel, încearcă să omiți mezelurile, conservele, mâncarea de tip fast food, apă minerală, sucuri carbogazoase și orice fel de băutură care conține cofeină și îndulcitori, maioneză, margarină, fructe de mare, brânză topită, brânză de burduf, preparate afumate, prăjite sau organe. Toate acestea nu sunt potrivite pentru procesul copilașului tău de creștere, așa că cel mai bine le excluzi definitiv pentru o perioadă.

Mesele copilului la 2 ani

Înainte de toate, este necesar să iei în considerare faptul că un copilaș cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani trebuie să consume preparate care să însumeze maximum 1200 kcal pentru o dezvoltare armonioasă. Bineînțeles, trebuie să se respecte în fiecare zi cele trei mese principale și cele două gustări care să fie luate după micul dejun și, respectiv, după masa de prânz, la fel cum și adulții au nevoie, până la urmă de o anumită regularitate și un anumit program alimentar. Dacă nu știi cum să arate orarul meselor copilașului tău, iată un exemplu mai jos care ar putea să te inspire:

  • micul dejun – 07:30 – 08:30;
  • gustare – 10:30 – 11:30;
  • prânz – 13:30 – 14:30;
  • gustare – 16:30 – 17:30;
  • cina – 19:30 – 20:00.

Bineînțeles, poate să fie modificat după bunul plac și după preferințele copilului tău, dar, în principiu, este mai mult decât esențial să se respecte un program de masă în fiecare zi.

Suplimente pentru copii de 2 ani

Pentru un copil de 24 de luni, unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont constă chiar în suplimentele alimentare care contribuie semnificativ la sănătatea oaselor. Unul dintre aceste suplimente care nu trebuie să lipsească sub nicio formă din rutina copilului tău de zi cu zi este chiar vitamina D, recomandată și de medicii pediatri. Vitamina D vine la pachet cu o serie generoasă de beneficii printre care se numără și:

  • menține sănătos sistemul osos, muscular, dar și structura dentară, dacă este administrată în mod regulat;
  • contribuie la menținerea concentrației adecvate de calciu în sânge;
  • ajută la absorbția potrivită a calciului, a fosforului în corp;
  • întărește sistemul imunitar;
  • poate să fie folosită încă din prima zi de viață.

Activitățile copilului de 2 ani

Vârsta de doi anișori este întâmpinată cu o doză generoasă de energie din partea copilașului tău, dar și cu un nivel ridicat de curiozitate față de lumea înconjurătoare, dorindu-și să-și însușească noi abilități și cunoștințe. Astfel, este important să te aștepți la o mulțime de activități pe care le va desfășura regulat:

  • reușește să numească cinci părți ale corpului sau chiar ale păpușii;
  • își dezvoltă capacitatea de a forma propoziții care sunt compuse din aproximativ trei sau chiar patru cuvinte;
  • poate să se îmbrace și să se dezbrace singur, doar cu puțin ajutor;
  • reușește să alerge fără să se mai împiedice și poate să meargă cu spatele, dar este recomandat să îl supraveghezi;
  • poate să urce sau să coboare scările, încercând să le sară și transformând fiecare activitate într-un joc;
  • are capacitatea de a construi un turnuleț din patru sau chiar șase cuburi;
  • descoperă cât de mult îi place să se joace în nisip, folosindu-și jucăriile (lopățică, greblă, găletușă etc.);
  • reușește să utilizeze clanța ușii;
  • reușește să se spele singur pe mâini.

Prin urmare, odată cu împlinirea vârstei de doi anișori, copilașul tău începe să fie tot mai conștient de lumea înconjurătoare și își dorește constant să descopere cât mai multe locuri, jocuri, jucării etc. Lasă și tu un comentariu în care ne spui cum arată o zi din viața copilului tău și care sunt preparatele pe care i le pregătești pentru ziua de mâine. Bineînțeles, asigură-te că alegi din timp o grădiniță, care să corespundă tuturor condițiilor tale și în care crezi că micuțul tău s-ar simți excelent.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.