Copilul la 2 ani și 1 lună: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 40

Copilul la 2 ani și 1 lună: somn, alimentație, suplimente, activități

Cel mic este umbra ta, merge peste tot cu tine, chiar și acolo unde ai vrea să mergi singur(-ă), la baie sau la duș, încearcă să te implice tot timpul în jocurile și descoperirile sale și își raportează la părinți orice experiență, pe care încearcă să o comunice pentru a obține confirmarea propriului entuziasm sau a propriilor temeri. Îi este în continuare frică de persoanele noi pe care le întâlnește, se ascunde după corpul tău și își găsește siguranța în brațele tale. Lucrurile se schimbă după ce persoana îi devine familiară.

Vei auzi glasul celui mic cu tot felul de sunete, inteligibile și neinteligibile și își vei da seama de pe acum dacă este introvertit sau extrovertit, după cât de mult se exprimă. Poate să vorbească bine pentru vârsta lui și să nu spună foarte multe lucruri sau, dimpotrivă, stăpânește puține cuvinte, dar nu îi tace gura. Poți observa trăsăturile puiului tău cel mai bine în mijlocul copiilor, la locul de joacă din parc sau la creșă. Pentru a nu te îngrijora în urma comparațiilor cu ceilalți copii, citește articolul de mai jos și află la ce ar trebui să te aștepți luna această de la cel mic al tău în materie de somn, alimentație, suplimente și activități.

Somnul copilului la 2 ani și 1 lună

Somnul de noapte nu mai este demult o problemă. Cel mic doarme neîntrerupt și nu se trezește până dimineața. Probleme ar putea să apară în legătură cu somnul de după prânz. Copilul are încă nevoie de orele de odihnă din timpul zilei, chiar dacă este voluntar și vrea să facă multe lucruri în acel interval orar sau refuză din principiu să meargă la culcare. Nu este recomandat să treci peste orele de somn de după-amiază. Vei observa cu siguranță că este obosit, nu mai are chef de jucării, devine irascibil și mârâit, cere lucruri doar pentru a testa răbdarea părinților, nu își identifică nevoile. Respectarea cu fermitate a programului de somn îl va ajuta pe cel mic să scape de tantrumuri, să treacă mai ușor peste frustrări, să se adapteze mai bine la creșă sau la o grădiniță cu program prelungit. De asemenea, câteva ore de somn la amiază vor contribui la un somn nocturn de calitate.

Ce mănâncă un copil la 2 ani și 1 lună

Alimentația copilului la 25 de luni trebuie să fie diversificată și să conțină toți nutrienții necesari creșterii și dezvoltării armonioase a celui mic. Substanțele necesare pot fi luate din carne (de pui, găină,curcan, vită), pește, lactate, ouă, legume, fructe, cereale, pâine, paste. La această vârstă, mamele încetează de regulă alăptarea, dar nu este obligatoriu atâta vreme cât și mama, și copilul au beneficii de pe urma acestui obicei sănătos. Dacă nu mai bea lapte de la sân, probabil vei constata că va începe să mănânce mai bine hrana solidă. Pentru copiii hrăniți cu formulă, se poate înlocui laptele praf cu lapte de vacă. La această vârstă pot refuza să mănânce anumite alimente pentru că nu le place aspectul lor sau nu le place consistența. Copiii sunt de obicei reticenți la necunoscut. Nu insista, mai bine lasă-l pe cel mic să ceară singur când dorește să încerce un aliment pe care îl vede în meniul adulților.

Mesele copilului la 2 ani și 1 lună

La această vârstă, foamea este cel mai bun bucătar, așa încât trebuie să știi că, oricât de mult te-ai strădui să îi gătești celui mic o masă gustoasă și sănătoasă, este posibil să refuze dacă nu îi este foame. Se întâmplă acest lucru dacă tocmai a luat o gustare înainte de masă sau masa anterioară este prea apropiată ca timp. Pentru a evita astfel de situații, respectă un program bine stabilit al meselor și nu face concesii, oricât ar încerca puiul tău să te abată de la plan. De asemenea, nu ține cont de sfaturile și părerile bunicilor din parc, care se uită la tine ca la un dictator, manifestându-și mila față copil: “Îi e poftă și lui!”. Tu știi mai bine ce este benefic pentru copilul tău. În plus, cei mici pot fi distrași ușor de la eventualele pofte alimentare. Iată un program orientativ al celor cinci mese zilnice, trei mese principale și două gustări, pe care ar fi bine să te străduiești să îl respecți:

  • prima masă – 07:30 – 08:30 (micul dejun);
  • a doua masă – 10:30 – 11:30 (gustare);
  • a treia masă – 13:30 – 14:30 (masa de prânz);
  • a patra masă – 16:30 – 17:30 (gustare);
  • a cincea masă – 19:30 – 20:00 (cina).

Suplimente pentru copiii d2 ani și 1 lună

Continuă să îi administrezi celui mic suplimentul de Vitamina D, chiar și după vârsta de 2 ani, în toate lunile anului. Necesarul din acest compus este încă foarte ridicat și nu poți controla cantitatea de vitamina D pe care reușește să o sintetizeze din alimentație și din expunerea la soare. Preferințele în materie de hrană ale celui mic se pot îndrepta către anumite alimente, mai bogate sau mai sărace în vitamina D, iar aportul zilnic depinde de acestea. Cea mai sigură metodă este să îi dai în continuare picăturile cu care s-a obișnuit și care îl protejează împotriva infecțiilor, răcelilor, îi ajută creierul să se dezvolte corespunzător, la fel și oasele și mușchii, fără a exista carențe care pot duce la apariția rahitismului, o boală destul de frecventă în urmă cu câteva zeci de ani și care este combătută astăzi cu succes prin suplimentele de vitamina D.

Activitățile copilului la 2 ani și 1 lună

Viața alături de puiul tău devine din ce în ce mai interesantă, pe măsură ce el își adaugă în palmaresul cuceririlor alte descoperiri și progrese. Este încă legat de tine, dar începe tot mai mult să își manifeste independența, aleargă mult, ceea ce înseamnă că vei alerga și tu, ca o umbră care îl protejează și îl ghidează, încercând să îi lase cât de mult posibil spațiu pentru dezvoltarea personalității și noi descoperiri. Va dori să te știe alături și să împărtășească totul cu tine. Laudă-i progresele întotdeauna și exprimă-ți zgomotos bucuria pentru fiecare victorie legată de folosirea oliței. Reacțiile tale îl vor motiva în viitoarele încercări. La 25 de luni (2 ani și 1 lună), cel mic își va arăta interesul și va putea să execute noi mișcări și acțiuni:

  • se definitivează mersul, alergatul presupune folosirea corespunzătoare a tuturor părților tălpilor; de la vârf la călcâi, cel mic calcă tot mai sigur.
  • este interesat de jocul cu obiecte de diverse forme și culori, îi place să le pună unul peste celălalt.
  • în vocabularul său se întâlnesc tot mai des cuvinte ca eu, tu, al meu.

Care este jucăria preferată a puiului tău? Antrenamentul la oliță a început să dea roade? Spune-ne într-un comentariu în ce stadiu sunteți acum și ce obstacole întâmpinați. Ne-ar fi de folos să știm, pentru ceilalți părinți, ce grădiniță ai ales pentru copilul tău și cum crezi că îl va ajuta aceasta să se pregătească mai bine pentru viață.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.