Cel mic dă tot mai multe semne ale independenței, vrea să facă lucrurile singur, ca cei mari, să mănânce singur, să se îmbrace singur, să urce și coboare scările, să nu îl mai ții de mână când merge pe stradă și altele. Te mândrești cu puiul tău ambițios și autonom, dar în momentele în care te grăbești să ajungi undeva, încercările lui te pot exaspera. Este momentul potrivit pentru a renunța la scutec, când cel mic are deja sfincterele deplin maturizate. Mămicile și tăticii din parc se laudă cu progresele propriilor copii. Înainte să îi asculți și să ai îndoieli privind parcursul puiului tău, citește articolul de mai jos, informează-te asupra parametrilor dezvoltării normale la această vârstă și află ce trebuie să știi despre somnul, alimentația, suplimentele necesare și activitățile copilului la 2 ani și 2 luni (26 de luni).
Somnul copilului la 2 ani și 2 luni
La această vârstă, copilul nu mai are probleme legate de somn. Dacă nu ai renunțat încă la scutec, poți constata că acesta este uscat dimineața și copilul își controlează sfincterele foarte bine peste noapte. Respectă ritualurile de somn și programul celui mic, astfel încât să-l obișnuiești cu o disciplină sănătoasă, atât în privința orelor de odihnă, cât și în privința meselor. Un program bine stabilit de somn îl va ajuta pe cel mic să se adapteze mai ușor la o grădiniță cu program prelungit, unde somnul de după-amiază face parte din rutina zilnică. Pentru un somn de noapte liniștit, se recomandă ca ultima masă ori gustare să nu îl supraalimentare sau să îl energizeze prea tare pe cel mic. Sunt de evitat dulciurile la masa de seară.
Ce mănâncă un copil la 2 ani și 2 luni
Meniul unui copil de 2 ani și 2 luni este diversificat, conținând toate alimentele necesare unei dezvoltări sănătoase și unui aport de nutrienți cât mai variat. Vei constata că este din ce în ce mai ușor să îi construiești mesele, întrucât conținutul lor este foarte asemănător cu cel al părinților sau al fraților mai mari. Vei avea grijă în continuare să respecți principiile unei alimentații sănătoase, evitând alimente grase, procesate, foarte condimentate. Cel mic își va stabili singur aportul de lapte din meniu. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu mai bea la fel de mult lapte, ține cont că își ia nutrienții necesari și din iaurt, brânză de vaci, smântână. De regulă, începutul serviciului pentru mame încheie o perioadă frumoasă, cea a alăptării, dar nu este obligatoriu, dacă mama și copilul se simt confortabil în această situație.
Meniul unui copil de 2 ani și 2 luni va conține carne (pui, găină, curcan, vită) sau pește de 4-5 ori pe săptămână, ou de 2 sau 3 ori pe săptămână, lactate sănătoase, legume, fructe, cereale, pâine, paste. De la această vârstă, lactatele ar putea fi degresate, precum cele folosite în meniul adulților. Dacă cel mic își ia suficiente grăsimi sănătoase din alte alimente, i se va asigura necesarul pentru creștere și dezvoltare.
Mesele copilului la 2 ani și 2 luni
Un program alimentar bine întocmit, respectat zilnic îi va crea celui mic o disciplină de masă, de somn și de alte activități necesară atât pentru dezvoltarea fizică, cât și pentru dezvoltarea unui sentiment de siguranță și predictibilitate în ceea ce privește întâmplările de peste zi. Cel mic nu cunoaște prea multe lucruri despre lume, pe care o percepe prin intermediul reacțiilor părinților și prin propriile experiențe. Este bine ca acestea să se încadreze pe cât posibil într-o rutină cunoscută de cel mic. La această vârstă, copilul va avea 5 mese, 3 mese principale și 2 gustări. Evită să îi administrezi alte gustări între aceste 5 mese, astfel încât la orele stabilite să mănânce bine, iar orele de somn să nu îl găsească nemâncat sau, dimpotrivă, supraalimentat. Iată cum ar trebui să arate orientativ programul meselor celui mic:
- prima masă – 07:30 – 08:30 (micul dejun);
- a doua masă – 10:30 – 11:30 (gustare);
- a treia masă – 13:30 – 14:30 (masa de prânz);
- a patra masă – 16:30 – 17:30 (gustare);
- a cincea masă – 19:30 – 20:00 (cina).
Suplimente pentru copiii de 2 ani și 2 luni
Vei continua cu administrarea vitaminei D, chiar dacă cel mic își ia o parte din necesarul zilnic din alimente sau din expunerea la soare. Creșterea este încă accelerată, creierul este solicitat cu tot felul de experiențe noi, de învățare, de controlare a propriului corp, de identificare a senzațiilor, de însușire a vorbirii etc., deci nevoile de vitamina D vor fi crescute. Numărul de picături este stabilit de medicul de familie, de medicul pediatru sau chiar de farmacist și va asigura o protecție a sistemului imunitar, a aparatului locomotor. Administrarea suplimentului de vitamina D va fi, de asemenea, un aliat de nădejde în profilaxia rahitismului.
Activitățile copilului la 2 ani și 2 luni
Ai în casă un copil din ce în ce mai voluntar și mai independent, care vrea să facă tot mai multe lucruri pe care le fac cei mari, și vrea să le facă singur. Antrenamentul la oliță va începe să dea roade din această etapă de creștere, întrucât copilul este pe deplin maturizat din punct de vedere al controlului sfincterelor. Se poate dezbracă singur, iar îmbrăcatul devine mai dificil pentru tine, mai ales dacă mai poartă scutec. Îi place să stea gol, să alerge prin casă așa și vei avea nevoie uneori de o motivație bună să îl poți îmbrăca rapid. Iată ce ar trebui să poate face puiul tău la această vârstă:
- să folosească tacâmurile la masă, chiar dacă nu are suficientă precizie și murdărește masa ori hăinuțele proprii;
- să se spele singur pe mâini și să le și șteargă de apă;
- din punct de vedere al dezvoltării limbajului, reușește să se facă înțeles de majoritatea adulților cu care intră în contact;
- dacă i se pune un creion în mână, poate să traseze o linie aproape dreaptă.
Ai reînceput serviciul? Spune-ne într-un comentariu ce soluție ai găsit pentru cel mic? Merge la creșă sau la grădiniță? Ce ai ales pentru puiul tău? Spune-ne și nouă și ajută-i pe ceilalți părinți să se decidă mai ușor în privința grădiniței.
Sursa foto:
https://unsplash.com