Copilul la 2 ani și 9 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 860

Copilul la 2 ani și 9 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

O lume nouă răsare în această perioadă în viața ta, pe măsură ce copilul se arată tot mai interesat de universul basmelor, de diverse personaje din cărți, iar imaginația sa se dezvoltă tot mai mult. Poate să inventeze povești, să aibă chiar prieteni imaginari, să înceapă să vorbească cu păpușile și animalele de jucărie. Vei avea perioade în care camera îi va fi populată numai cu pisicuțe, cu Michey Mouse sau cu dinozauri, după care își va pierde interesul pentru ele după câteva luni și va avea alte interese. Acum începe să deosebească realitatea de fantezie și începe să înțeleagă că ce vede la televizor nu îi poate face rău, deși imaginile pot avea un impact puternic asupra lui, provocându-i emoții puternice. În general, un copil care te privește în ochi, este interesat de tot ce se întâmplă în jurul său, comunică verbal și cu ajutorul gesturilor, este expresiv, îi place compania altor copii, nu ar trebui să-l îngrijoreze pe părinte în privința dezvoltării în parametri optimi. Citește articolul de mai jos și află ce ar trebui să știi în materie de îngrijirea unui copil de 2 ani și 9 luni, referitor la somn, alimentație, suplimente și activități.

Cum este somnul pentru un copil de 2 ani și 9 luni?

Copilul la această vârstă doarme de obicei liniștit, dar pot exista și treziri nocturne, mai ales dacă doarme singur în camera sa. Un coșmar îl poate trezi pentru că, în această perioadă, apar tot felul de frici. Cel mic se poate trezi și pentru că vrea la oliță sau pentru a se culcuși în brațele părinților. Asigură-te că nu îi dai prea multe lichide înainte de culcare și îl așezi preventiv pe oliță înainte să meargă în pat. O lampă de veghe poate fi de ajutor pentru un somn mai liniștit, de asemenea, jucăria și păturica preferată. Dacă doarme în aceeași cameră cu părinții, probabil nu se va trezi la fel de des. Are în continuare nevoie de somnul de după-amiază, iar păstrarea acestui ritual îl va ajuta dacă va merge la o grădiniță cu program prelungit după împlinirea vârstei de 3 ani.

Ce mănâncă un copil de 2 ani și 9 luni

Copilul la această vârstă poate consuma orice dintr-o listă largă de alimente care include: carne (pui, găină, curcan, vită), pește, ouă, lactate (lapte, iaurt, brânză de vaci, smântână, unt), legume, fructe, cereale, pâine, paste, biscuiți etc. Evită să îi dai puiului tău carne grasă de porc, mezeluri, brânzeturi foarte procesate, afumături, băuturi acidulate și cofeină, maioneză, fructe de mare. Acum se formează obiceiurile alimentare care îi vor influența toată viața, așa că ar fi bine să fii cel mai bun exemplu pentru el și alimentele nesănătoase să stea departe de casa ta. Și cantitatea de mâncare este foarte importantă acum pentru viitorul lui și poate decide dacă va fi o persoană în formă sau o persoană cu kilograme în plus. Trebuie să ții cont că va avea perioade cu poftă de mâncare variabilă, în funcție de ritmul de creștere.

Mesele copilului la 2 ani și 9 luni

Respectă în continuare regula celor 5 mese zilnice, 3 mese principale și 2 gustări și obișnuiește-l pe cel mic cu această rutină. Obiceiurile alimentare instituite acum, inclusiv disciplina legată de orarul meselor, îi vor fi de ajutor în dezvoltarea unui metabolism sănătos și vor preveni tulburările de alimentație. Atât calitatea, cât și cantitatea alimentelor îl vor obișnui de mic cu un stil de viață sănătos.  Porția unui copil la această vârstă trebuie să fie între ¼ și ⅓ din porția unui adult. Iată cum ar trebui să arate un program orientativ al meselor copilului între 2 și 3 ani:

  • micul dejun – 07:30 – 08:30;
  • gustare – 10:30 – 11:30;
  • prânz – 13:30 – 14:30;
  • gustare – 16:30 – 17:30;
  • cina – 19:30 – 20:00.

Suplimente pentru copii la 2 ani și 9 luni

Suplimentele de vitamina D se vor administra la această vârstă doar în lunile din sezonul rece sau în lunile cu “r” în componența numelui lor: septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie, adică atunci când pielea copilului nu mai este expusă razelor soarelui, fie din cauza cerului înnorat, fie a faptului că cei mici sunt mai gros îmbrăcați, iar articolele vestimentare nu le mai lasă pielea la vedere. În aceste luni reci, copilul își ia vitamina D din picăturile de supliment și din alimentație.

Activitățile copilului de 2 ani și 9 luni

La această vârstă, o zi perfectă din viața unui copil arată cam așa: are părinții aproape, se joacă atât cu ei, singur, cât și la locurile de joacă cu alți copii de vârste apropiate, aleargă, beneficiază de afecțiune, se distrează la masă, are parte de gustări delicioase, descoperă ceva nou, are parte de o baie relaxantă, i se citește o poveste înainte de culcare. În perioada dinainte de împlinirea vârstei de 3 ani, cel mic ar trebui să aibă următoarele abilități:

  • să poată merge pe bicicleta cu roți ajutătoare, tricicletă, trotinetă;
  • să alerge bine, să urce și să coboare scările, să se cațere;
  • să se spele singur pe mâini și pe dinți;
  • să mănânce singur cu ajutorul tacâmurilor;
  • să folosească în mod curent olița;
  • să se facă înțeles cu ajutorul limbajului de aproape orice persoană adultă;
  • să aibă între 500 și 1000 de cuvinte în vocabular;
  • să numere până la 3, să potrivească forme și culori;
  • să își manifeste afecțiunea prin sărut și îmbrățișare;
  • să poată desena linii și forme simple;
  • să recunoască secvențe de litere, chiar propriul nume.

Cu care dintre realizările recente ale puiului tău te mândrești cel mai mult? Spune-ne într-un comentariu ce năzdrăvănii poate să facă cel mic al tău. De asemenea, am vrea să știm ce grădiniță crezi că i s-ar potrivi personalității sale și cum crezi că l-ar ajuta aceasta să se dezvolte armonios.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.