Copilul la 2 ani și 3 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 90

Copilul la 2 ani și 3 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Copilul la 2 ani și 3 luni (27 de luni) trece printr-un proces vizibil de schimbare, aflându-se la vârsta la care își dorește să se joace mai mult singur decât împreună cu ceilalți copii. Astfel, nu trebuie să te surprindă să vezi că doi copii care, deși stau împreună, sunt mult mai fascinați de jucăriile lor, ignorându-se reciproc. Cu toate acestea, micuții sunt conștienți de prezența celorlalți copii cu ei, fiind doar o etapă normală din cadrul procesului de dezvoltare.

Poți să îți încurajezi copilul cu fiecare ocazie care ți se ivește să socializeze și cu ceilalți, legând prietenii. Toată această procedură de cunoaștere a oamenilor noi îi ajută pe micuți să-și dezvolte abilitățile sociale, fiindu-le mult mai ușor să depășească momentele stânjenitoare de la începutul unei conversații. Citește în continuare și află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont în calitate de părinte.

Somnul copilului la 2 ani și 3 luni

Vârsta de doi anișori și trei luni este considerată a fi potrivită pentru înlocuirea pătuțului de bebeluș cu unul mare, însă este recomandat să faci tranziția cât se poate de atent, treptat, pentru a nu se confrunta brusc cu o situație nouă care să-i aducă neplăcere sau o stare de disconfort. Pentru că dezvoltă noi abilități și pentru că se bucură de un sistem imunitar tot mai puternic, copilul tinde să nu mai aibă nevoie de multe ore de somn ca înainte.

Astfel, unii copilași pot dormi în continuare 12-13 ore pe zi, în timp ce alții se limitează la 10-11 ore. De asemenea, există și posibilitatea ca somnul din timpul nopții să fie redus până la 9 ore, care să fie completat în timpul zilei cu încă o oră sau aproximativ două. De asemenea, ai ocazia și de a-l muta direct în patul de adult chiar dacă se află la o vârstă fragedă. Bineînțeles, nu trebuie să te grăbești să faci aceste schimbări, ci să le lași să vină natural.

Ce mănâncă un copil de 2 ani și 3 luni?

27 de luni este o vârstă permisivă în ceea ce privește pregătirea diverselor preparate pentru copilul tău, având capacitatea de a digera în mod corespunzător o mulțime de alimente. Bineînțeles, la fel ca în cazul adulților, este important să te asiguri că mănâncă în fiecare zi la aceeași oră, conform unui program bine delimitat. De asemenea, un alt aspect important în ceea ce privește alimentația copilașului constă în includerea alimentelor sănătoase, cum ar fi laptele (400-500 ml pe zi), ouăle (unul la două sau trei zile), carnea de pasăre, curcan, pește, găină, vițel (de aproximativ trei sau patru ori pe săptămână).

Din păcate, există și alimente care mai mult ar afecta sănătatea sa digestivă și imunitară: conservele, semipreparatele, mâncarea de top fast food, prăjită sau afumată, mezelurile, maioneza, brânza topită sau brânza de burduf, fructe de mare, organe, apă minerală și sucuri carbogazoare, mai ales dacă în componența lor se află cofeină și îndulcitori. De asemenea, este important și să mergi regulat la medicul pediatru pentru efectuarea analizelor și a consultației adecvate pentru prevenirea problemelor de sănătate sau pentru vindecarea acestora la timp.

Mesele copilului la 2 ani și 3 luni

La fel ca adulții, care trebuie să respecte zilnic un anumit orar alimentar pentru o sănătate digestivă de fier, așa se întâmplă și în cazul copiilor care au nevoie de un anumit program adecvat conform căruia să fie hrăniți. Cel mai important este să existe în fiecare zi trei mese principale, iar, printre acestea, două gustări sănătoase, preparate în casă. Iată un exemplu de orar alimentar pe care îl poți lua în considerare:

  • micul dejun – 07:30 – 08:30 (lapte fiert sau cu cereale, fulgi de porumb, griș etc.);
  • gustare – 10:30 – 11:30 (fructe);
  • prânz – 13:30 – 14:30 (piure de legume);
  • gustare – 16:30 – 17:30 (lapte, iaurt, prăjituri de casă);
  • cina – 19:30 – 20:00 (budincă, mămăligă cu unt și brânză, compot).

Preparatele menționate anterior sunt doar orientative, astfel că oricând poți opta pentru alte variante care să corespundă preferințelor și necesităților copilașului tău.

Suplimente pentru copii de 2 ani și 3 luni

Un alt aspect de care trebuie să te asiguri că ții cont este chiar folosirea suplimentelor alimentare, care sunt de-a dreptul necesare pentru micuții care sunt în plin proces de creștere. Vitamina D este un supliment alimentar care a fost recomandat puternic de medicii pediatri, datorită capacității sale de a întări și îmbunătăți semnificativ sistemul osos, dar și pe cel imunitar. De asemenea, tot vitamina D se dovedește a fi de un real folos în ceea ce privește sănătatea danturii.

Este recomandat să fie folosită în fiecare zi, în dozele recomandate de medicul specialist pentru ca organismul micuțului tău să aibă parte de toate proprietățile necesare, astfel încât să aibă un corp sănătos și lipsit de boli.

Activitățile copilului la 2 ani și 3 luni

Odată ce copilul a depășit granița vârstei de doi anișori, este important să știi că abilitățile sale se dezvoltă tot mai mult și că devine capabil atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere cognitiv să desfășoare o mulțime de activități care îi stârnesc curiozitatea. Printre acestea se numără și:

  • învață aproximativ cinci părți ale corpului și le poate denumi;
  • reușește să alcătuiască propoziții formate din aproximativ trei sau chiar patru cuvinte;
  • își dezvoltă abilitatea de a se îmbrăca de unul singur fără să aibă nevoie de mult ajutor din exterior;
  • reușește să alerge fără să se mai împiedice atât de mult ca în lunile anterioare și poate să meargă și cu spatele, însă trebuie să fie supravegheat în mod corespunzător;
  • poate să urce scări fără să întâmpine nicio dificultate;
  • poate sări;
  • are capacitatea de a construi un turn cu 4 – 6 cuburi;
  • descoperă că îi place să se joace în nisip, utilizând diverse jucării adecvate (greblă, găletușă);
  • reușește să deschidă ușa știind să apese pe clanță;
  • poate să bea din cană, fără să mai fie nevoie neapărat de biberon,
  • se spală pe mâini din proprie inițiativă, având nevoie de ajutorul părinților la uscare;
  • are nevoie de ajutor atunci când mănâncă pentru a nu se murdări.

În concluzie, odată ce copilul atinge vârsta de 2 anișori și 3 luni trebuie să fii conștient de nivelul său ridicat de energie și curiozitate față de mediul înconjurător. Lasă și tu un comentariu în care să ne povestești cum arată o zi normală din viața micuțului tău. De asemenea, asigură-te că te interesezi de o grădiniță potrivită, în care copilașul tău să se integreze imediat.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.