Copilul la 2 ani și 8 luni se află la vârsta la care are multe lucruri de învățat, printre acestea numărându-se și bunele maniere. Asigură-te că-l educi să spună „mulțumesc” atunci când primește ceva sau „te rog” atunci când solicită un anumit lucru. De asemenea, cuvântul „nu” va deveni preferatul său, mai ales atunci când se adună prea multe informații care îl suprasolicită sau care îl fac să se simtă inconfortabil.
În cazul în care ai făcut schimbarea de la pătuț la patul cel mare, este foarte posibil ca în timpul nopții să vină și să doarmă cu tine. Astfel, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și să îți duci de fiecare dată copilul în pătuțul lui. Deși pare neplăcut, cu timpul o să înțeleagă că acolo trebuie să doarmă și nu va mai veni în patul tău în timpul nopții. În cazul în care mai ai astfel de nelămuriri legate de comportamentul copilului tău, citește în continuare articolul și află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont.
Somnul copilului la 2 ani și 8 luni
Odată ce copilul împlinește vârsta de 32 de luni, poți lua în considerare mutarea sa din pătuțul mic în cel mare, de adult, pentru a se acomoda. În cazul în care nu este pregătit pentru o astfel de schimbare, nu este nicio problemă, mai poți aștepta atât timp cât este nevoie, pentru a se simți în largul său. Tot ce contează este ca noul pat să fie unul confortabil pentru a se odihni în mod corespunzător.
Este posibil ca în pătuțul nou să muți diverse obiecte sau jucării în prezența cărora micuțul se simte în siguranță și fără de care nu poate adormi. De asemenea, în cadrul procesului de acomodare este posibil ca micuțul să se mai trezească în timpul nopții, din cauza senzației de loc străin. Din fericire, după ce depășește perioada de acomodare, se va odihni în mod adecvat.
Ce mănâncă un copil 2 ani și 8 luni?
Vârsta de 32 de luni este permisivă în ceea ce privește alimentația copilului, care poate să fie hrănit aproape ca un adult. Ceea ce trebuie să fie respectat cu rigurozitate este faptul că micuțul tău are nevoie de un program de masă. Astfel, se recomandă acordarea a trei mese principale, însoțite de două gustări, care să fie luate după micul dejun și, respectiv, după masa de prânz.
În continuare, relația cu laptele va fi menținută strâns, acordându-se aproximativ 400-500 ml zilnic. La acestea se adaugă și un ou care trebuie să fie consumat o dată la 2 – 3 zile și carnea de pasăre, curcan, vițel, găină și pește (aproximativ 30-40 g de trei sau patru ori pe săptămână). Pentru o alimentație sănătoasă, este necesar să se excludă mezelurile, mâncarea de tip fast food, conservele, margarina, maioneza, brânza de burduf, brânza topită, preparatele afumate, prăjite, organele de orice fel, apa minerală, sucurile carbogazoase cu cofeină și îndulcitori artificiali, fructele de mare.
Mesele copilului la 2 ani și 8 luni
Fiecare copil, mai ales când se află la o vârstă fragedă, trebuie să aibă un anumit program de masă, care să fie respectat în fiecare zi, fără excepții. Doar așa, are ocazia de a-și forma obiceiuri sănătoase, care să-i permită să se bucure de un corp sănătos, ferit de boli periculoase. Iată un model de orar alimentar pe care îl poți pune în aplicare pentru copilașul tău, care este totodată valabil și pentru adulți:
- micul dejun – 07:30 – 08:30;
- gustare – 10:30 – 11:30;
- prânz – 13:30 – 14:30;
- gustare – 16:30 – 17:30;
- cina – 19:30 – 20:00.
Suplimente pentru copiii de 2 ani și 8 luni
Medicii pediatri recomandă, în cazul copiilor care au puțin peste doi ani și jumătate, să se administreze suplimente alimentare pe bază de vitamina D, eficientă în ceea ce privește reglarea sistemului imunitar și îmbunătățirea sistemului osos. Oasele bebelușilor și a copilașilor de până în trei ani sunt fragile și sunt expuse multor pericole sau boli severe, așa cum este și rahitismul.
Din fericire, există multe metode prin care astfel de boli pot fi combătute sau prevenite cu succes, iar una dintre ele se dovedește a fi administrarea vitaminei D, mai ales în lunile care conțin litera „r” (Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Septembrie etc.). Bineînțeles, nu trebuie să neglijezi expunerea copilului la soare. De asemenea, poți lua în considerare și consumarea alimentelor care au un conținut ridicat de vitamina D, cel mai cunoscut fiind chiar peștele.
Activitățile copiilor de 2 ani și 8 luni
Odată ce copilul tău împlinește vârsta de doi anișori și opt luni și se apropie cu pași repezi de primii trei anișori din viața sa, este posibil să observi cum își exercită tot mai mult sentimentul de independență și posesivitate. De asemenea, dobândește tot mai multe abilități și capacități de a desfășura activități care să îi stârnească latura cognitivă. Printre acestea se numără și:
- pentru că a căpătat un nivel mai mare de echilibru pe propriile picioare, riscul ca micuțul tău să cadă în timp ce aleargă este redus semnificativ;
- reușește să meargă pe vârful picioarelor;
- învață, cu ajutorul adultului, să meargă pe motocicletă sau tricicletă;
- poate să țină un instrument de scris corect în mână și să traseze diverse linii sau cercuri;
- atunci când este întrebat își poate spune numele, prenumele și vârsta;
- reușește să folosească multe cuvinte din vorbirea curentă, semn că și-a îmbogățit vocabularul (aproximativ 1000 de cuvinte);
- începe să utilizeze pronumele: „eu”, „tu”, „mie”;
- învață să folosească olița;
- își exprimă afecțiunea față de persoanele de care se simte atașat prin îmbrățișări și sărutări.
În concluzie, odată ce copilașul atinge vârsta de doi anișori și opt luni, orizontul său începe să se lărgească semnificativ și să dobândească un set generos de cunoștințe referitoare atât la el, cât și la mediul înconjurător. Lasă și tu un comentariu în care să ne spui care sunt activitățile favorite ale copilului tău și care sunt mâncărurile pe care le adoră. Bineînțeles, asigură-te că găsești o grădiniță adecvată din timp, unde îți vei înscrie micuțul.
Sursa foto:
https://unsplash.com