Copilul la 2 ani și 10 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 354

Copilul la 2 ani și 10 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Copilul la 2 ani și 10 luni are un simț al umorului mult mai dezvoltat față de acum câteva luni, fiind amuzat cu ușurință de anumite situații și glume. Din păcate, întâmpină dificultăți și cu temerile, care încep să fie din ce în ce mai acutizate, adoptând, de multe ori, un comportament impulsiv, agitat, negativ.

Pentru că are o imaginație puternic dezvoltată, copilașul dezvoltă o frică

Cum este somnul pentru un copil de 2 ani și 10 luni?

puternică față de întuneric, temându-se de gândul că ar putea fi abandonat, singur. Din acest motiv, este foarte important să îl asiguri că nu are niciun motiv de care să se teamă. De asemenea, poți folosi o lumină de veghe care să stea aprinsă pe tot parcursul nopții și care să îi ofere un sentiment de liniște. Dacă vrei să descoperi mai multe informații cu privire la procesul de creștere a copilului tău, citește în continuare articolul și află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont.

Copiii care se află la vârsta de 2 ani și 10 luni au adesea coșmaruri în timp ce dorm care îi agită și care le creează un sentiment neplăcut de nesiguranță. Înainte de a-ți liniști micuțul după ce a avut un episod agitat cu un coșmar, încearcă să identifici cauza pentru care se confruntă cu o astfel de situație.

 

În cele mai multe cazuri, coșmarurile nu apar degeaba, fără să fi fost provocare de o anumită teamă, traumă sau eveniment neplăcut care a făcut parte la un moment dat din procesul său de dezvoltare. Odată ce ai identificat cauza, încearcă să îți ferești micuțul de astfel de evenimente care îi pot provoca episoade severe de anxietate sau să îi explici, cu argumente clare, că nu are de ce să se îngrijoreze. Vestea bună este că dacă are un anumit program de somn care este respectat cu regularitate, șansa de a manifesta coșmaruri este redusă la minimum.

Ce mănâncă un copil de 2 ani și 10 luni?

În ceea ce privește alimentația, începe să devină din ce în ce mai asemănătoare cu cea a unui adult, cu mici excepții. În plus, este important ca preparatele gătite să fie sănătoase și să fie realizate din alimente care au un conținut ridicat de vitamine, minerale, proprietăți nutritive. Printre acestea se numără și legumele, fructele, cerealele integrale, lactatele (400-500 ml pe zi), carnea (de pui, găină, vițel, curcan, pasăre, pește). De asemenea, este important ca durata unei mese să nu depășească 20 – 30 de minute, pentru că, altfel, copilul se poate plictisi și poate fi ușor de distras.

Bineînțeles, este necesar să nu îl hrănești cu alimente nesănătoase, care îi pot pune sănătatea în pericol, cum ar fi mezelurile, mâncarea semipreparată, alimentele prăjite, afumate, organele de orice fel, brânza topită, brânza de burduf, apă minerală, sucuri acidulate care conțin cofeină sau îndulcitori artificiali, maioneza, conservele etc. Pentru a te asigura că totul decurge în parametri optimi, poți lua legătura cu un medic nutriționist, care să ofere indicațiile necesare în funcție de necesitățile copilului.

Mesele copilului la 2 ani și 10 luni

Respectarea unui orar alimentar este important atât pentru adulți, dar mai ales pentru copiii care se află la o vârstă fragedă și care au nevoie de obiceiuri alimentare sănătoase, pentru a se dezvolta în mod corespunzător. Astfel, asigură-te că micuțul tău are la dispoziție trei mese principale pe zi însoțite de două gustări (cele din urmă pot fi realizate din fructe sau lapte cu cereale, cu fulgi de porumb etc.). Iată un exemplu de orar alimentar pe care îl poți pune în aplicare și pentru copilul tău:

  • prima masă (micul dejun) – 07:30 – 08:30;
  • a doua masă (gustare) – 10:30 – 11:30;
  • a treia masă (prânz) – 13:30 – 14:30;
  • a patra masă (gustare) – 16:30 – 17:30;
  • a cincea masă (cina) – 19:30 – 20:00.

Suplimente pentru copiii de 2 ani și 10 luni

Suplimentul alimentar pe care toți medicii pediatri îl recomandă pentru copiii de doi ani și zece luni este vitamina D. Lipsa acesteia poate să ducă la apariția rahitismului, o boală puternic răspândită în rândul copiilor și bebelușilor. De asemenea, există și riscul ca micuțul să se confrunte cu deformări la nivelul oaselor de la membre, torace, clavicule, cutie craniană sau chiar coloana vertebrală.

Astfel, pe lângă expunerea la soare și asigurarea unor preparate care conțin alimente cu un conținut ridicat de vitamina D, este recomandată și administrarea vitaminei D sub formă de suplimente alimentare, datorită nivelului ridicat de eficiență în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului osos și imunitar. De asemenea, are și capacitatea de a îmbunătăți structura dentară, prevenind apariția multor afecțiuni periculoase.

Activitățile copiilor de 2 ani și 10 luni

La vârsta de 2 ani și 10 luni, copilul este din ce în ce mai capabil să desfășoare o mulțime de activități, datorită dezvoltării care a avut loc atât la nivel fizic, cât și la nivel cognitiv. Iată care sunt activitățile specifice vârstei sale pe care le practică frecvent:

  • își poate spune numele, prenumele și vârsta atunci când este întrebat;
  • își dezvoltă semnificativ vocabularul, însușindu-și peste 1000 de cuvinte pe care le folosește regulat;
  • reușește să țină creionul corect în mână și să traseze diverse linii, cerculețe;
  • poate să sară cu ambele picioare;
  • reușește să fugă fără să se împiedice și să cadă, pentru că are un nivel mai ridicat de stabilitate pe propriile picioare;
  • se învață să facă la oliță, reducându-se considerabil riscul de a mai uda patul;
  • știe să deosebească nuanțele;
  • își dorește să se respecte o anumită ordine și obiceiuri;
  • este foarte afectuos cu persoanele pe care le iubește.

Odată ce copilul tău a împlinit vârsta de 34 de luni, vei vedea că ai câștigat un partener de conversații, care este capabil să desfășoare o mulțime de activități. Lasă și tu un comentariu în care să ne povestești care sunt activitățile favorite ale copilului tău și care sunt progresele sale. De asemenea, a sosit și timpul să găsești o grădiniță potrivită la care să îl înscrii și unde să cunoască parteneri de discuții de vârsta lui.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.