Copilul la 2 ani și 6 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 32

Copilul la 2 ani și 6 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Copilul la 2 ani și jumătate se află într-o perioadă în care își exercită tot mai mult sentimentul posesivității asupra obiectelor, jucăriilor care au o semnificație puternică pentru el. În ceea ce privește interacțiunea cu ceilalți copii, preferă totuși să se joace singur. Din acest motiv este important să te asiguri că îl încurajezi să socializeze și să împartă din lucrurile pe care le deține și celorlalți.

Este important de menționat și faptul că separările de părinți (fie că sunt de scurtă sau lungă durată) i se par a fi dificile și sunt un motiv pentru acesta să fie trist. Din fericire, dacă îi promiți că te întorci într-o anumită zi sau la o anumită oră și reușești să respecți un astfel de aspect, copilul va prinde încredere în tine și la următoarele separări va ști că te vei întoarce. Dacă vrei să afli mai multe informații cu privire la activitățile, somnul și alimentația unui copil de 2 ani și 6 luni, citește în continuare articolul și află tot ce trebuie să știi.

Somnul copilului la 2 ani și 6 luni

Nu există schimbări sesizabile de la o lună la alta în ceea ce privește programul de dormit, mai ales după ce s-a stabilizat. Astfel, cel mai probabil copilul tău va tinde să doarmă aproximativ 13 ore pe zi, dintre care 9 – 11 ore sunt destinate somnului din timpul zilei, iar 1 – 2 ore somnului din timpul zilei.

Există, totuși, câteva aspecte cu care copilul tău se poate confrunta și care îi pot decala rutina de dormit: teama de întuneric, care se acutizează și frica de a rămâne singur în cameră. Astfel, se dovedește a fi de-a dreptul util ca micuțul să-și vadă mama de ori de câte ori se trezește, pentru a nu dobândi teama că a fost abandonat.

Ce mănâncă un copil de 2 ani și 6 luni?

Mâncarea capătă un rol esențial în procesul de dezvoltare armonioasă a copilului tău, care trebuie să fie hrănit cu preparate sănătoase, legume, fructe, lactate. Datorită faptului că au un conținut ridicat de vitamine și minerale, organismul copilului are capacitatea de a-și extrage toate proprietățile nutritive necesare de care are nevoie pentru a crește sănătos. Un rol important îl are și masa luată în familie, în cadrul căreia copilul își dezvoltă sentimentul de apartenență, realizând totodată că procesul de hrănire este unul esențial.

De asemenea, trebuie să se respecte o anumită rutină alimentară, care să includă 400-500 ml de lapte pe zi, un ou la 2 – 3 zile și carne de pasăre, curcan, vițel, pește (aproximativ 30 – 40 g de câte trei sau chiar patru ori pe saptămână). Bineînțeles, contează foarte mult să fie excluse din alimentație preparatele care îi pot dăuna sistemului digestiv. Printre acestea se numără și: mâncarea la conservă, margarina, mezelurile, apa minerală, sucuri acidulate care conțin îndulcitori artificiali și cofeină, mâncarea fast food, fructele de mare, organele de orice fel, brânza de burduf, brânza topită, preparatele afumate și prăjite.

Mesele copilului la 2 ani și 6 luni

Vârsta de 2 ani și jumătate vine la pachet cu multe permisiuni în ceea ce privește alegerea preparatelor pentru copii, însă, cu toate acestea, este important să se respecte un anumit program alimentar, pentru crearea obiceiurilor sănătoase. Dacă nu știi cum să îi organizezi mesele, poți lua în considerare exemplul de mai jos:

  • micul dejun – 07:30 – 08:30;
  • gustare – 10:30 – 11:30;
  • prânz – 13:30 – 14:30;
  • gustare – 16:30 – 17:30;
  • cina – 19:30 – 20:00.

Suplimente pentru copiii de 2 ani și 6 luni

Unul dintre suplimentele alimentare care sunt recomandate de medicii pediatri pentru copiii de doi anișori și jumătate este chiar vitamina D. Are capacitatea de a îmbunătăți semnificativ sistemul imunitar al copilului, dar și pe cel osos, prevenind cu succes apariția rahitismului, o boală periculoasă și dificil de vindecat. Contează foarte mult să se administreze în fiecare lună care conține litera „r” (Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Septembrie etc.) mai ales în zilele înnorate sau în care copilul nu este expus la soare.

Este adevărat că vitamina D poate să fie obținută și în mod natural, prin expunerea la razele solare, dar și prin consumarea alimentelor care cuprind o astfel de proprietate benefică pentru corp. Unul dintre alimentele catre care îți poți îndrepta atenția este chiar carnea de pește.

Activitățile copilului de 2 ani și 6 luni

Se află la o vârstă la care descoperă o mulțime de lucruri captivante atât despre propriul corp și capacitățile sale, cât și despre mediul înconjurător. Își dorește să exploreze cât mai multe locuri și să deslușească o gamă largă de mistere. Iată care sunt câteva dintre activitățile pe care copilul tău le desfășoară în mod frecvent:

  • începe să meargă tot mai mult pe vârful picioarelor (o activitate normală, practicată de toți copilașii);
  • reușește să dobândească un echilibru mai mare în propriile picioare, fără să cadă atunci când aleargă;
  • poate învăța să meargă pe tricicletă sau motocicletă pentru copii, care să aibă roțile late;
  • poate trasa linii cu creionul și poate ține instrumentul de scris corect în mână;
  • atunci când este întrebat își rostește numele, prenumele și vârsta;
  • reușește să folosească o mulțime de cuvinte care fac parte din vorbirea curentă (aproximativ 500-1000 de cuvinte);
  • începe să folosească olița, iar noaptea nu mai udă patul;
  • reușește să facă diferența între culori;
  • reușește să-și manifeste iubirea față de persoanele din jur prin săruturi și îmbrățișări.

Prin urmare, copilul care are vârsta de doi anișori și jumătate este mereu într-o continuă căutare de activități și jocuri noi. Lasă și tu un comentariu în care să ne povestești cum arată o zi din viața copilului tău și care sunt preparatele sale favorite. De asemenea, nu uita să începi căutările pentru o grădiniță adecvată, la care să îți înscrii micuțul pentru a lega noi prietenii și pentru a învăța să fie responsabil.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.