Greșeli de evitat la botezul copilului

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 4 minute Vizualizari: 35

Greșeli de evitat la botezul copilului

Botezul, primul mare eveniment din viața fiecărei persoane, este o tradiție prin care cel mic intră în rândul oamenilor și prin care numele său este sărbătorit cum se cuvine. Din acest motiv, atât părinții, nașii, cât și ceilalți invitați trebuie să se pregătească adecvat pentru eveniment. Cu toate acestea, există multe cazuri în care tradițiile și obiceiurile de botez nu sunt respectate așa cum ar trebui. 

Dacă și tu îți dorești să te pregătești de ceremonie cât mai atent și să eviți greșelile pe care alte persoane le-au făcut de-a lungul timpului, asigură-te că citești în continuare pentru a te documenta corespunzător și pentru a nu le repeta.

Zilele din an în care nu se desfășoară tradiția de botez

Există anumite zile din an în care, de regulă, nu se desfășoară botezul copilașului: zilele de post. Se consideră că un eveniment atât de important nu trebuie să fie sărbătorit într-o zi de liniște sufletească, de reculegere a sufletului. Astfel, evită următoarele zile:

  • postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care are loc între 15-28 iunie;
  • postul Paștelui, care însumează 40 de zile și care este considerat a fi cea mai lungă perioadă de post din an;
  • postul Crăciunului, care are loc între 14 noiembrie și 24 decembrie;
  • postul Adormirii Maicii Domnului, care are loc între 1 și 5 august.

Bineînțeles, se recomandă evitarea petrecerii de botez și în perioada 25 decembrie – 6 ianuarie, pentru că se consideră că este o abatere de la zilele sfinte. Cel mai bine, înainte de a te hotărî asupra unei zile, ar fi să vorbești cu preotul, care știe cu siguranță dacă data aleasă de tine este potrivită pentru Taina Botezului sau dacă trebuie amânată.

Nu uita de certificatul de naștere

Nu trebuie să uiți sub nicio formă să aduci certificatul de naștere și buletinul atât al tău, cât și al soțului/soției la ceremonie. Doar pe baza acestor date, preotul poate să noteze în registrul parohial informațiile despre copilaș, pe baza cărora se eliberează certificatul de botez.

Un număr generos de invitați

Se recomandă să se evite invitarea unui număr mult prea mare de persoane la eveniment. Este important să te rezumi doar la cei apropiați, la rude, familie și prieteni de suflet. Fiind un eveniment care este foarte solicitant pentru bebeluș, numărul mult prea mare de invitați ar putea să fie de-a dreptul stresant. În plus, toată ceremonia ar fi mult mai dificil de gestionat.

Candy bar

Alegerea unui candy bar pentru petrecerea de botez poate fi o idee excelentă, care o să fie pe placul multor invitați și care, cel mai probabil, o să fie punctul de atracție. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare că cele mai multe ritualuri de botez sunt organizate vara, ceea ce înseamnă că temperaturile pot atinge cote maxime. Astfel, există șanse mari ca dulciurile de la candy bar să ajungă să se topească înainte de a fi savurate. Înainte de a opta pentru un candy bar, asigură-te că toate dulciurile, mai ales cele cu glazura sau cremă de ciocolată, sunt păstrate la o temperatură cât mai scăzută.

Fotografiile cu bebelușul proaspăt botezat

Cu toate că pozele cu bebelușul abia botezat fac câte o mie de cuvinte, nu este recomandat să se insiste prea mult cu acest aspect, pentru că cel mic nu este adaptat încă la o atmosferă atât de agitată și s-ar putea simți copleșit. În plus, are nevoie constant de odihnă, așa că cel mai bine ar fi ca după eveniment să fie dus într-o cameră liniștită în care se poate odihni.

Rostirea numelui copilului imediat după botez

În prima zi, după finalizarea botezului, conform obiceiurilor, nimeni nu trebuie să rostească numele bebelușului. De asemenea, micuțul nu trebuie nici să fie pupat. Multe persoane par să uite de tradiție, însă, cei care își doresc să respecte obiceiurile întocmai, trebuie să se asigure că își informează toți invitații cu privire la acest aspect.

Botezul cu apă caldă

Potrivit tradiției, nu există nicio menționare care să facă referire la botezul copilului în apă caldă. De regulă, scufundarea are loc în apă rece, mai ales că nu există cazuri de bebeluși care să se fi îmbolnăvit după Taina Botezului.

Femeile gravide nu au voie în biserică

Femeia gravidă este, de fapt, binecuvântarea lui Dumnezeu. Astfel, conform tradiției, nu s-a menționat nicio interdicție de acest fel. Având „darul lui Dumnezeu” în pântece este mai mult decât primită în casa Domnului.

Greșelile și abaterile de la tradiții provin, mai ales, dintr-o necunoaștere a tuturor obiceiurilor. Din acest motiv, este important să discuți atât cu familia ta, care cunoaște toate tradițiile, dar și cu preotul, de la care poți afla o informație sigură. Desfășurarea evenimentului depinde foarte mult și de regiunea țării în care te afli, pentru că, de regulă, obiceiurile pot fi diferite de la o zonă la alta. De asemenea, poți să citești acest articol, pentru a afla mai multe despre botez în tradiția românească. 

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.