Ce reprezintă botezul în tradiția românească?

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 27

Ce reprezintă botezul în tradiția românească?

Botezul este un ritual de o importanță majoră în tradiția românească, prin care sufletul pruncului, așa cum este redat și în Biblie, se curăță prin învingerea păcatului strămoșesc. Este una dintre cele 7 taine ale religiei creștine care trebuie să fie efectuată la aproximativ 40 de zile de la momentul nașterii bebelușului. Acesta se poate realiza și la vârsta adolescenței, pentru că părinții își doresc să îi ofere micuțului posibilitatea de a-și alege de unul singur religia. Astfel, alegerea datei pentru ceremonia botezului diferă de la un caz la altul.

De regulă, tradiția se desfășoară în cadrul bisericii, în care preotul rostește Crezul și aprinde cele trei lumânări care semnifică simbolul Sfintei Treimi. Lumânările sunt amplasate înaintea cristelniței, iar apa în care copilul urmează să fie introdus este sfințită. Un al lucru important, care nu trebuie să fie omis indiferent de obiceiuri este ungerea copilașului cu untdelemn, simbolul milei Domnului. Ulterior, micuțul este cufundat în apa sfințită de trei ori.

Botezul bebelușului în funcție de regiuni

  • Moldova sau Bucovina

Satele din Bucovina sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a păstra obiceiurile tradiționale, sărbătorind cum se cuvine cele mai importante momente ale vieții unei persoane, printre care se numără și botezul. În cadrul tradiției din Moldova, moașa are un rol de-a dreptul esențial pentru copilaș. Spre lăsarea serii, aceasta pune în camera bebelușului o lumină, înainte se folosea o lumânare, pentru ca ursitoarele să fie mulțumite de „primire” și să îi ursească micuțului o viață fericită și împlinită.

Conform tradiției, pentru îndepărtarea forțelor negative și malefice, trebuie să se realizeze o serie de obiceiuri pentru cel mic imediat după momentul nașterii, printre care se numără și amplasarea firului de ață roșie în tocul ușii și legarea sa de mâna micuțului pentru a preveni apariția deochiului. De asemenea, se pune un bănuț de argint și foi de busuioc în momentul realizării primei băi. Cele două elemente importante au rolul de a purifica apa.

Un alt obicei care este practicat în zona Moldovei este schimbarea numelui în momentul în care bebelușul este bolnav și pare că nu se mai poate vindeca. Copilul era dat pe geam cu o lumânare unei persoane străine, care îi schimbă numele și care îi înapoiază mamei copilașul pe ușă. Din acel moment, micuțul urmează să fie strigat pe numele cel nou, astfel încât să nu mai fie recunoscut de boală.

  • Banat sau Transilvania

Înainte de a pleca la botez, moașa îi pune bebelușului în fașă pâine, sare și bani, pentru ca micuțul să fie norocos și bogat, rostind: „duc un păgân, ca să aduc un creștin”. Conform tradiției, în cazul în care copilașul nu plânge deloc, nu este semn bun. După desfășurarea ceremoniei, nașul trebuie să vină la casa copilașului cu lumânarea, din care se rupe o bucată. Bucata ruptă trebuie să îi fie arătată bebelușului bolnav.

  • Muntenia

În regiunea Munteniei există o mulțime de abordări pentru botez, care este un eveniment de-a dreptul important. Odată ce micuțul este dus la Biserică, trebuie să fie botezat în brațele moașei și să fie îmbrăcat de ea. După realizarea ritualului de baie, micuțul este dat cu parfum în anumite zone ale corpului pentru a mirosi plăcut tot restul vieții sale. 

Imediat după finalizarea ceremoniei de botez, părinții nu trebuie să își sărute copilul sau să îi înlocuiască hainele primite de la nași. Asemănătoare cu tradiția din Banat, nașa îi oferă mamei copilașul, rostind de 3 ori: „ți-am luat un păgân, ți-am adus un creștin”. De asemenea, apa în care cel mic a fost scăldat, trebuie să fie aruncată la rădăcina unei plante sau a unui copac.

  • Oltenia

În regiunea Olteniei, tradiția botezului este puternic legată de moașă, care este răsplătită de nași. Tot moașa este cea care ia apa în care bebelușul a fost scăldat și o pune la rădăcina unui păr sau  măr, ca metaforă pentru cel mic să crească frumos și sănătos exact ca acel copac.

„Datul de grindă” este un alt obicei important, care este practicat 3 ani la rând în dimineața Anului Nou. Mama micuțului însoțită de acesta merge la moașă cu ploconul. Conform obiceiului, moașa pune bani într-un covrig împletit pe care îl așază pe capul micuțului alături de un pahar de vin pe care mama îl ține să nu cadă. Apoi, aceasta îl ridică pe cel mic, urându-i să fie sănătos.

  • Basarabia sau Republica Moldova

Moldova este o regiune bogată în tradiții. Pentru ceremonia de botez, responsabilitatea părinților este de a aduce vin, untdelemn și dulciuri la biserică, pentru sărbătorirea evenimentului fastuos. Tot aceștia sunt responsabili de hăinuțele copilașului. Indiferent că este vorba despre o fetiță sau un băiețel, micuțul trebuie să fie îmbrăcat cu o rochiță albă și lunguță, care simbolizează inocența. 

Părinții trebuie să aibă o cutie unde vor păstra firele de păr tăiate ale copilașului și busuiocul. Apa folosită pentru spălarea bebelușului trebuie să fie pregătită adecvat și adusă înainte de zori de la fântână. În apă se introduc următoarele elemente: picături de lumânarea folosită la botez, lapte, sare, flori de mac, mușetel, apă sfințită, miere, ouă, pâine, flori de busuioc, ca simbol pentru o viață fericită, sănătoasă, noroc, hărnicie. Cei care sunt interesați să afle mai multe despre tradițiile tainei botezului în religia ortodoxă și nu numai, pot accesa articolul acesta, în care se furnizează informații mult mai detaliate despre ceremonie.

Ceremonia de botez este una dintre cele mai importante tradiții și momente din viața unei persoane care trebuie să fie sărbătorite cum se cuvine, alături de moașa și nași. Micuțul trece prin cea mai importantă perioadă de tranziție, în care capătă un nume și în care intră în rândul oamenilor.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.