Cum decurge băița de a doua zi după botez?

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 34

Cum decurge băița de a doua zi după botez?

Primul eveniment care are loc în viața unei persoane este chiar botezul. Sentimentul de mândrie al părinților în momentul botezului nu poate fi exprimat în cuvinte. Totodată, încep să se confrunte tot mai mult și cu sentimentul responsabilității, care îi apasă pe umeri din ce în ce mai mult. Dacă și tu te regăsești într-o această situație, trebuie să știi că majoritatea părinților experimentează astfel de trăiri. Începutul unui nou stil de viață, în care se alătură și micuțul tău poate fi de-a dreptul copleșitor, dar fiecare etapă trebuie tratată ca atare și cu răbdare, pentru că vine la pachet și cu multe bucurii.

Pe lângă organizarea botezului din toate punctele de vedere, contează foarte mult să acorzi atenție și tradițiilor care se desfășoară în afara bisericii. De exemplu, unul dintre cele mai importante obiceiuri care se respectă în cadrul celor mai multe regiuni din țară este chiar băița de a doua zi. Rămâi în continuare și citește ce are băița de a doua zi atât de special, cum trebuie să fie desfășurată și cum te poți pregăti în mod corespunzător.

În ce constă băița de după botez?

Potrivit tradiției, după ce copilașul a primit taina botezului, băița de a doua zi trebuie să aibă loc în prezența nașei, care are un rol de-a dreptul important în viața micuțului. Citește mai multe despre rolul nașilor aici și descoperă cât de important este ajutorul oferit de aceștia atât pentru tradiție, cât și pentru viața spirituală a micuțului.

În cădița cu apă trebuie să se regăsească și alte elemente, cum ar fi miere, bănuți, argint, petale de flori etc. Scopul acestora este de a simboliza o viață plină de noroc și sănătate pentru cel mic. Înainte de toate, nașa trebuie să vină pregătită cu: prosop, șampon, ulei, săpun, hăinuțe, scutece, păturică și jucărie. Imediat după ce botezul s-a încheiat, nimeni nu trebuie să îi strige numele celui mic sau să îl pupe pe obraz, pentru că, potrivit tradiției, se consideră că i se ia mirul. 

Astfel, tot nașei îi revine responsabilitatea de a-l unge cu ulei pe micuț din cap până în picioare, iar lumânarea de botez trebuie să stea aprinsă pe toată durata evenimentului. Ulterior, apa în care copilașul s-a scăldat trebuie să fie aruncată ori la flori, ori la un pom roditor. De asemenea, nașa trebuie să vină pregătită și cu o crenguță de busuioc, pentru ca micuțul să fie descântat la urechi, gură, ochi, picioare, cap, mâini și piept.

Din interiorul cădiței nu trebuie să lipsească sub nicio formă următoarele elemente:

  • ulei parfumat;
  • petale de flori (trandafiri, de regulă);
  • bănuți de argint sau aur;
  • flori de tei;
  • orez;
  • grâu;
  • ou;
  • miere;
  • busuioc;
  • lapte;
  • verighetă sfințită;
  • ulei de la biserică;
  • sare;
  • apă sfințită.

Tradiții specifice primei băițe după botez

Pentru prima băiță după botez există o mulțime de tradiții în funcție, bineînțeles, de regiunile țării și de obiceiurile predominante. Cele mai cunoscute și practicate dintre acestea sunt cele de mai jos:

  • dedesubtul cădiței se obișnuiește să se pună cărți, pentru ca micuțului să i se insufle pasiunea și dragostea pentru învățătură; de asemenea, după ce copilașul a fost scos din apă, este dat cu un strop de parfum în anumite zone ale corpului: după urechi, la piciorușe și la subraț;
  • până și moașa participă la băița de a doua zi, așezând în cădiță un măr; acesta simbolizează putere și sănătate. După ce micuțul s-a scăldat, iar apa a fost aruncată la flori sau la un pom roditor, cădița trebuie să fie întoarsă; peste ea se așază mărul adus de moașă și toate femeile prezente o înconjoară de trei ori în timp ce cântă și dansează;
  • toate femeile care participă la importantul eveniment sunt considerate a fi ursitoare, adresând urări de bine pentru bebeluș;
  • toate persoanele prezente aduc, de regulă, și cadouri simbolice pentru micuț, cum ar fi hăinuțe, rame de fotografii, jucării, bijuterii. Ritualul băiței de a doua zi are scopul de a crea o atmosferă plină de pace și bucurie.

Care cadouri sunt cele mai potrivite pentru băița de după botez?

De regulă, invitații vin însoțiți și de anumite cadouri pentru cel mic. Din acest motiv, cel mai adesea, ritualul se transformă într-o petrecere mică, în care sunt invitate doar persoanele apropiate de părinți, sărbătorindu-l pe cel mic cum se cuvine. Printre darurile care se obișnuiesc pentru acest eveniment se numără și:

  • încălțăminte sau îmbrăcăminte adecvată pentru micuț: pantalonași, rochițe, pantofiori, bluzițe, body, papucei, botoșei, căciulițe;
  • bijuterii, cum ar fi cerceii în cazul fetițelor și lănțișoare sau brățări pentru băieței;
  • produse de igienă și îngrijire, cum ar fi: gel de duș, șampon, ulei, foarfecă, perie, cremă, săpun;
  • diverse obiecte pentru camera micuțului;
  • jucării care să fie adecvate pentru vârsta celui mic;
  • diverse articole care sunt confecționate manual;
  • bani.

Tot ce contează cel mai mult este ca darul invitaților să fie oferit cu drag, din suflet. Cei care se află în postura de invitați nu trebuie să își facă griji cu privire la cadou, pentru că părinții se vor bucura, înainte de toate, de gestul și prezența invitatului respectiv. Băița de după botez este cunoscută și sub denumirea de scoaterea din mir. Pentru că nașii au un rol foarte important în viața copilașului, cel de părinți spirituali, este esențial ca niciunul dintre aceștia să nu lipsească de la acest ritual.

Potrivit obiceiurilor religioase, băița care are loc după botez este considerată a fi o tradiție păgână, însă, cu toate acestea, a devenit o tradiție care este practicată în multe regiuni din țară. Este important ca în timpul ceremoniei, bărbații să nu fie prezenți în încăperea în care bebelușul este scăldat în cădiță, considerându-se că este un obicei doar pentru femei.

Cu alte cuvinte, băița bebelușului care are loc a două zi după botez este văzută ca fiind una dintre cele mai importante tradiții practicate cu o frecvență ridicată. Dacă este prima dată când te afli în această situație și vrei să ții cont de toate tradițiile românești, ține cont de sfaturile menționate anterior în articol.

 

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.