Când trebuie să fie botezat copilul. Cum se alege data potrivită?

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 42

Când trebuie să fie botezat copilul. Cum se alege data potrivită?

Una dintre sarcinile proaspeților părinți este de a organiza ceremonia de botez, prin care micuțul lor capătă un nume și prin care este purificat. Botezul este un ritual care simbolizează „a doua naștere” în apă și Duh, fiind un obicei practicat încă din cele mai vechi timpuri într-o mulțime de alte religii. 

Cu toate că există anumite diferențe între religii, există și câteva puncte comune cu privire la ceremonia care are loc în orice colț al lumii: desfășurarea ritualului în lăcașul de cult, unde toți credincioșii se adună pentru sărbătorirea momentului. Toată lumea își dorește să marcheze importanța unuia dintre cele mai fericite momente din viața unei persoane. Dacă și tu ești părintele unui copilaș abia născut, cel mai probabil vrei să te documentezi cum se cuvine în legătură cu ceremonia de botez, dar și cu importanța acesteia. Citește în continuare și află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont.

Care este perioada potrivită în care cel mic trebuie să fie botezat?

Una dintre cele mai importante părți ale creștinismului, botezul, este o ceremonie de la care nu trebuie să lipsească nașii și părinții trupești sub nicio formă. Conform tradiției bisericii, mama nu poate să intre în lăcașul de cult pentru aproximativ 40 zile, pentru a se reface după momentul nașterii. După finalizarea celor 40 de zile, preotul îi citește mamei rugăciunea Moliftei atunci când intră în biserică. Ulterior, aceasta poate intra oricând în lăcașul de cult. 

Cu toate acestea, există și situații mai speciale, în care botezul trebuie să fie realizat mult mai repede. Astfel, ceremonia poate avea loc oricând după ce trec primele șapte zile de la momentul nașterii.

Botezul și perioadele de post

Spre deosebire de slujba cununiei, care nu poate să fie organizată în zilele de post, botezul este o ceremonie care poate să fie oficiată chiar și în zilele de sărbătoare, fără nicio problemă. Se poate realiza în orice zi din calendar, însă, bineînțeles, și preparatele servite la petrecere vor fi de post.

Realizarea botezului prin scufundare sau stropire

Cu mult timp în urmă, botezul era susținut doar într-o anumită zi: în noaptea de Paște. Scopul acestui obicei era de a scoate în evidență legătura dintre copil și învierea lui Hristos. În cadrul creștinismului vechi, obiceiul era redat de scufundarea în întregime a bebelușului în apă. În cazuri extreme, în care era nevoie, era acceptat și botezul prin stropire încă din secolul al doilea. Se recurgea la această metodă doar în cazul în care cufundarea copilului în întregime în apă reprezenta un pericol pentru sănătatea sa. 

Care este ziua din săptămână destinată botezului?

Conform tradiției, singura zi din săptămână care trebuie să fie omisă pentru realizarea botezului este vineri. În rest, orice altă zi poate să fie destinată acestui eveniment important. Cu toate acestea, cel mai probabil din lipsă de timp, cele mai multe persoane optează pentru desfășurarea ceremoniei de botez sâmbăta sau duminica. Cu toate acestea, se recomandă efectuarea ritualului duminica, după Liturghie. Pentru a afla mai multe informații despre obiceiurile care se practică în religia ortodoxă, poți accesa articolul de aici, în care sunt cuprinse detalii importante în legătură cu mult așteptatul și doritul eveniment.

Botezarea copilului este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unei persoane, simbolizând începerea vieții. Dacă și tu participi la această ceremonie pentru copilașul tău, asigură-te că te pregătești cum se cuvine și că ai alături oameni dragi, alături de care să împarți astfel de momente pline de fericire.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.