Diferențe la botez în diferite religii

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 11 minute Vizualizari: 1315

Diferențe la botez în diferite religii

Deși toți oamenii urmează același curs firesc al vieții, indiferent de locul sau regiunea în care se află, există totuși credințe religioase de-a dreptul diferite, mai ales când vine vorba de tradițiile pentru anumite evenimente importante, cum ar fi botezul, nunta sau înmormântarea. Extazul și bucuria părinților în momentul în care așteaptă apariția pe lume a copilașului lor nu poate să fie măsurată în cuvinte. Astfel, sosirea sa pe lume este un eveniment care trebuie să fie sărbătorit cum se cuvine. 

Cu toate că celebrarea momentului diferă de la o cultură sau religie la alta, există și câteva obiceiuri comune care sunt întâlnite la toate religiile, printre care se numără și: evenimentul se desfășoară în cadrul lăcașului de cult, este susținut de slujitorul de cult și oficiat de preot, care poate fi ortodox, catolic, imam, rabin etc. Botezul este, totodată, și evenimentul prin care sufletul copilului este purificat de orice energie negativă sau malefică, intrând în rândul lumii drept credincios și ferit de rele. Rămâi în continuare și află care sunt obiceiurile întâlnite și la alte religii.

Botezul la ortodocși

Potrivit obiceiurilor, mama nu are voie să intre în biserică pentru minimum 40 de zile de la momentul nașterii, ceea ce înseamnă că ceremonia poate să aibă loc după ce trece perioada indicată. De asemenea, înainte de ritual, este important ca certificatul de naștere să fie adus la lăcașul de cult.

Părinții celui mic trebuie, bineînțeles, să ofere un cadou simbolic nașilor ca recunoștință pentru rolul atât de important în viața copilului, și anume cel de părinți spirituali. Pentru ca micuțului să i se insufle iubirea față de învățătură și studiu, se așază diverse cărți sub vasul de botez, care vor sta acolo pe tot parcursul ritualului. Îmbrăcămintea sa trebuie să fie asigurată ori de moașă, ori de părinți.

Alături de toate aceste sarcini, părinții trebuie să aducă bomboane pentru invitații din biserică, o foarfecă și o cutie, care vor fi folosite ulterior pentru tăierea părului. În cutiuță urmează să se adauge și câteva dintre petalele de trandafir folosite pentru îmbăierea micuțului.

După ce bebelușul a fost îmbăiat, trebuie să fie parfumat la urechiușe, subraț și piciorușe. La finalul ceremoniei, copilul nu trebuie să fie schimbat de hainele pe care le-a purtat până a doua zi și, mai ales, nu trebuie să fie pupat de nimeni, nici de moașă.

Îndatoririle nașei pentru botezul copilului

Pe lângă părinți, și nașa capătă un rol de-a dreptul esențial pentru ceremonia de botez a copilașului, intrând pe lista atribuțiilor sale să cumpere lumânarea, care să fie cu fundă albastră, dacă este vorba de un băiețel, sau roz, roșie, dacă este vorba despre o fetiță. De asemenea, pentru ca micuțul să fie primit în biserică și la ceremonie, este important ca nașa să pregătească o bucată de pânză albă, de dimensiuni generoase, care să fie nefinisată și o fașă. Bucata de pânză semnifică purificarea sufletului celui mic.

În timpul ritualului, nașa este cea care pune în piept tuturor invitaților cruciulițe care sunt legate cu fundițe. Condiția este ca funda de la cruciuliță să fie de aceeași culoare ca funda folosită la lumânare. Tot de datoria nașilor este să îi cumpere celui mic un trusou complet, detaliile rămânând să fie stabilite de comun acord cu părinții, bineînțeles. De asemenea, aceștia trebuie să se pregătească și pentru preot cu un prosop nou alb și cu un săpun, tot alb, care sunt folosite pentru a curăța în prealabil cristelnița. 

Părinții spirituali sunt cei care plătesc slujba bisericească, iar la petrecere oferă un cadou ori sub formă de bani, ori sub formă de lucruri materiale. De asemenea, nașa îi oferă cercei fetiței sau lănțișor băiețelului. 

În ceea ce privește băița de a doua zi, nașa trebuie să fie prezentă la ritual, pentru a-l unge pe micuț cu mir sfințit de la botez pe tot corpul, pentru a-i aprinde lumânarea de la ceremonie și pentru a-i descânta celui mic. În cădiță este foarte important să se afle o crenguță de busuioc. Dacă vrei să afli mai multe despre rolul nașilor pentru ceremonie în sine, dar și pentru viața micuțului, poți citi acest articol.

Care sunt superstițiile specifice despre botez în religia ortodoxă?

Slujba de botez cuprinde o mulțime de superstiții, mai ales în religia ortodoxă, pentru care ar fi bine să te pregătești în mod corespunzător. Dacă le consideri a fi întemeiate, cel mai bine ar fi să le eviți. Ceremonia are o încărcătură spirituală de-a dreptul uriașă, astfel, pentru a te asigura că totul decurge în parametri optimi, ține cont de următoarele aspecte:

  • numirea copilașului nu trebuie să fie realizată după o rudă decedată – religios vorbind, nu este tocmai recomandat ca cel mic să fie numit după o rudă decedată, pentru că atrage cu sine energii negative;
  • conform superstițiilor, gemenii nu trebuie să fie botezați în aceeași apă împreună – dacă nu se respectă această condiție, se consideră că doar unul dintre bebeluși primește taina botezului, iar celălalt primește doar parțial sau deloc;
  • nu este indicat ca bebelușul să fie strigat pe nume înainte de botez – în caz contrar, conform superstiției, sufletul îi este mâncat de spiritele rele; acesta trebuie să fie strigat pe numele său după ce primește taina botezului;
  • fașa de botez trebuie să aibă o dimensiune adecvată – o fașă mult prea lungă simbolizează faptul că micuțul se va căsători mult prea târziu, iar una scurtă simbolizează o nuntă prea timpurie.

Botezul la musulmani

În ceea ce privește tradiția musulmană, bebelușii pot primi un nume imediat ce ajung acasă de la maternitate. Conform religiei, mama nu are voie să iasă din casă pentru 40 de zile, pentru a se reface după naștere, context în care imamul este chemat acasă. Pentru a desfășura taina botezului, acesta ia copilul în brațe, îl ridică și îi citește o rugăciune. Interesant este că, prima dată o rostește în dreptul urechii stângi, iar apoi în dreptul urechii drepte, urmând ca, la final, să rostească numele bebelușului de 3 ori. 

Există și un obicei vechi în care, după ce trece o săptămână de la naștere, părinții trebuie să tundă părul copilașului pe care să îl cântărească, iar apoi, echivalentul greutății sale să fie oferit către cei nevoiași ori sub formă de bani, ori sub formă de metale prețioase. Astfel, la musulmani, botezul este mai mult un eveniment orientat către dăruire și bunătate.

Botezul la iudaici

În tradiția iudaică se consideră că bebelușul are 3 părinți: mama, tata și Dumnezeu. Astfel, botezul este văzut ca o ceremonie prin care cel mic este acceptat în Congregația lui Israel, existând denumiri diferite ale evenimentului în funcție de genul copilului. Pentru fetițe se desfășoară Brit Bat, ceremonia prin care acestea își primesc numele în sinagogă imediat după naștere, la citirea Torei. Ulterior, tatăl rostește o binecuvântare pentru fiică. 

La băieți se desfășoară Brit Milah, care constă în săvârșirea circumciziei. De fapt, odată cu circumcizia, se consideră că micuțul se naște pentru a doua oară, aceasta fiind data de naștere care este trecută în acte. De exemplu, dacă băiețelul s-a născut pe 8 octombrie, iar circumcizia a avut loc pe 18 octombrie, data lui de naștere va fi considerată cea de 18 și nu de 8 octombrie. 

Botezul la catolici

Botezul catolic nu se diferențiază foarte mult de cel ortodox, însă există câteva discrepanțe care merită să fie menționate. De exemplu, în cazul ceremoniei inițiale, bebelușul nu va primi toate tainele botezului, așa cum se întâmplă la religia ortodoxă. Abia atunci când ajunge la vârsta de 12 ani, se completează procesul de inițiere, care a fost început la botez. 

Slujba botezului poate să aibă loc oricând, nu trebuie să se respecte regula celor 40 de zile, iar în privința nașilor, aceștia pot fi și de altă religie; singura condiție este să fie botezați și căsătoriți. De asemenea, pot exista mai multe perechi de nași. În comparație cu slujba religioasă ortodoxă, aceasta este mai scurtă și mult mai simplă.

Imediat ce părinții intră în biserică, preotul trebuie să fie înștiințat cu privire la numele copilașului care urmează să primească taina botezului. Ulterior, atât nașii, cât și părinții sunt întrebați de către preot dacă au capacitatea de a respecta toate îndatoririle pe care le au față de copilaș. Apoi, preotul citește câteva rugăciuni, face semnul crucii pe fruntea copilului cu degetul mare și, iar, după aceea, are loc prima ungere cu untdelemn (uleiul sfânt). 

Ulterior, are loc binecuvântarea apei botezului, rostirea promisiunii de lepădare de Satana și, apoi, se rostește Crezul. Spre deosebire de religia ortodoxă, unde bebelușul este cufundat în apă de trei ori, la catolici este necesar doar să fie stropit pe creștetul capului de trei ori, în timp ce preotul face și semnul crucii.

După finalizarea ceremoniei, micuțul este îmbrăcat într-o cămașă albă imaculată, care are scopul de a simboliza purificarea sufletului, dar și înnoirea. Important este ca în timpul ritualului să fie ținută aprinsă o lumânare, care simbolizează viața. Apoi, preotul îi oferă nașului lumânarea încă aprinsă, spunându-i să își păstreze credința mereu. De asemenea, îi spune să-i fie mereu ghid spiritual copilului. În timpul slujbei, mama ține copilașul în brațe, iar, la final, preotul îl înfașă într-o pânză albă după ungerea cu mir.

6 lucruri importante care sunt necesare pentru botezul catolic

  • Lumânarea

Lumânarea de botez este un obiect care nu trebuie să lipsească de la un botez catolic și trebuie să stea aprinsă pe tot decursul ceremoniei. La final, aceasta este înmânată nașului de către preot.

  • Cămașă albă

Cămașa folosită trebuie să fie albă, simbolizând inocența, puritatea și purificarea sufletului. Aceasta a fost îmbrăcămintea care a fost purtată și de Iisus Hristos în Vinerea Mare, atunci când a fost așezat în mormânt.

  • Hainele de botez

Bebelușul poate să fie îmbrăcat în hainele de botez de acasă, însă, în timpul ceremoniei, va trebui să îmbrace cămașa albă.

  • Pânza albă și panglică

Pânza albă poate să fie de aproximativ 2-3 m și, neapărat, trebuie să fie netivită, nefinisată. Este folosită de preot după botez, pentru a-l înfășa pe cel mic, urmând să fie legat cu panglica.

  • Cutiuță argintată

Pe lângă toate elementele menționate anterior, este necesară și cutiuța argintată în care urmează să fie depozitată șuvița de păr a micuțului. În timpul ritualului, preotul pune șuvița de păr sub formă de cruce în interiorul cutiei peste care toarnă ceară chiar de la lumânarea de botez.

  • Recipient pentru apa sfințită

În momentul în care preotul stropește creștetul copilului cu apă sfințită, este recomandat ca apa care se scurge să fie colectată într-un recipient.

În funcție de preferințele părinților, slujba poate să fie personalizată cu anumite discursuri realizate și rostite de preot, părinți sau nași. Astfel, se poate crea o atmosferă de familie, memorabilă, pe care toți invitații și-o vor aminti mereu. Deși până în anul 1054, religia ortodoxă și cea catolică făceau parte din aceeași ramură, în prezent există diferențe suficient de mari între cele două care trebuie să fie respectate.

Botezul la catolicii gnostici

În comparație cu alte religii, ca cele menționate anterior, pentru catolicii gnostici taina botezului are loc în momentul în care copilul împlinește vârsta de 11 ani. Ceremonia se realizează înainte de slujba liturghiei și este o metaforă pentru nașterea spirituală în comunitatea din care copilul face parte.

În concluzie, tradiția botezului se desfășoară diferit în funcție de religie, uneori ajungând să existe discrepanțe enorme. Cu toate acestea, ceremonia are și puncte comune indiferent de zonă sau cultură. Dacă și tu ești părintele unui nou-născut și vrei să îl pregătești de ritualul de botez, va trebui să te documentezi atent în funcție de zona în care te afli, mai ales dacă îți dorești să respecți multe dintre obiceiurile specifice.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.