Nașii, denumiți și părinți spirituali, îndeplinesc un rol de-a dreptul important atât în ritualul botezului, cât și în cel al cununiei. Conform tradiției, aceștia trebuie să fie un exemplu, buni îndrumători, mai ales pentru copilașul care a apărut pe lume și care are nevoie de tot sprijinul posibil pentru a crește în armonie și iubire. Din acest motiv, contează foarte mult ca nașii aleși să fie prieteni buni de familie, pentru ca relația dintre părinți, copil și ei să fie mereu la fel de puternică.
Astfel, ritualul botezului nu poate fi înfăptuit corespunzător și complet fără prezența substanțială a nașilor. Cu toate că pregătirile pot fi complexe și adesea extenuante, nimic nu este mai plăcut și onorabil decât să ți se ivească ocazia de a boteza un copil. Citește în continuare și află care sunt principalele îndatoriri ale unui naș, dar și care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte.
Cum se pregătesc nașii pentru botez?
Înainte de toate, nașii trebuie să se asigure că se pregătesc de eveniment în mod adecvat, astfel încât totul să decurgă cât mai armonios. Venind în ajutorul părinților cu multe sarcini complicate, prima responsabilitate a părinților spirituali este de a asigura toate articolele necesare pentru copilaș. Indicat ar fi să se ocupe de această activitate din timp, pentru că, având multe îndatoriri de îndeplinit, s-ar putea să fie extrem de sufocant ca în ultimele zile înainte de botez să găsească exact ce au nevoie.
O altă responsabilitate pe care nașii o au de îndeplinit este învățarea Crezului. Bineînțeles, nu este întotdeauna important ca rugăciunea să fie învățată pe dinafară, există și situații în care poate fi doar citită, însă contează foarte mult ca acest aspect să fie stabilit împreună cu preotul. De asemenea, mai este recomandat și ca nașii să petreacă mult timp alături de bebeluș înainte de eveniment, astfel încât micuțul să se obișnuiască tot mai mult să stea în prezența lor.
Experiența botezului poate fi suficient de sufocantă pentru cel mic, din acest motiv este important să aibă în jurul său cât mai multe fețe familiare. Ca o ultima sarcină, aceștia trebuie să se spovedească înainte de ceremonie.
5 aspecte pe care nașii le îndeplinesc pentru botezul micuțului
- Bebelușul este ținut în brațe de nași
Există o tradiție conform căreia bebelușul, dacă este băiețel, este ținut în brațe de naș, însă, dacă este fetiță, este ținută în brațe de nașă. Cel care nu-l ține pe micuț în brațe, ține lumânarea de botez. Există și cazuri în care copilașul se poate simți inconfortabil sau agitat în brațele nașilor, situație în care ajunge să fie ținut mare parte din ceremonie de către mămica sa. În această situație, este important, totuși, ca micuțul să fie ținut în brațe de nași în momentele esențiale, cum ar fi rostirea Crezului, în timpul „lepădării”, în momentul în care cel mic este scos din cristelniță și, bineînțeles, când este împărtășit.
- Rostirea „lepădărilor”
Pentru îndepărtarea tuturor duhurilor rele, nașii trebuie să rostească în numele copilașului: „Mă lepăd de satana” de trei ori. Ulterior, se îndreaptă cu fața către răsărit și rostesc: „M-am lepădat de satana. Mă unesc cu Hristos.” Abia apoi urmează și rostirea Crezului.
- Scufundarea de trei ori în cristelniță
La indicația preotului, nașa este cea care îl dezbracă pe cel mic pentru a-l pregăti de botezul propriu-zis. După ce ritualul a luat sfârșit, aceasta îl va șterge cu un prosop, urmând să îl înfeșe. Ulterior, urmează mirungerea, moment în casa nașa trebuie să rostească „Amin”. Apoi îl poate îmbrăca pe micuț în hăinuțele speciale de botez.
- Ritualul înconjurării mesei
În timp ce nașii îl țin în brațe pe cel mic, trebuie să înconjoare masa și cristelnița de trei ori. Apoi, preotul îl îndreaptă pe bebelușul proaspăt creștinat cu fața către porțile împărătești, iar nașul face semnul crucii de trei ori.
- Achitarea taxei bisericii
Nașul este cel care achită o taxă de biserică, iar nașa împarte bomboane și prăjituri tuturor invitaților. Obiceiul din urmă poate să fie îndeplinit și de mămică.
Îndatoririle nașilor după încheierea botezului
După încheierea ritualului, nașii vor aduce acasă bebelușul creștinat, iar nașa îl va trece peste prag, rostindu-i mamei „păgân mi l-ai dat, creștin ți l-am adus”. În cazul în care există o moașă de botez, această îndatorire îi va reveni ei. De asemenea, nașii pot acorda un cadou pentru copilaș; de regulă, cercei pentru fetițe și lănțișor pentru băieței.
Băița de a doua zi
Conform tradiției populare, este important ca nașii să fie prezenți la băița de a doua zi a copilașului, pentru care trebuie să se pregătească adecvat cu următoarele obiecte: fașă de botez, mir, lumânarea de botez, hăinuțe, prosop, scutec, păturică, săpun și șampon. După ce ritualul băiței a fost săvârșit, nașa îl unge cu mir pe bebeluș, îl îmbracă în hăinuțele noi și arunca apa în care cel mic s-a scăldat ori la flori, ori la un copăcel roditor.
Nașii și tradiția de tăiere a moțului
După ce bebelușul a împlinit un anișor, se desfășoară ritualul de tăiere a moțului (în cazul băiețeilor) sau de rupere a turtei (în cazul fetițelor). În cadrul evenimentului, nașii aduc diverse obiecte pe care le așază pe o tăviță din care cel mic va alege. Cu toate acestea, rolul nașilor nu se oprește aici. Aceștia trebuie să fie alături de copilaș pentru tot restul vieții sale, să îl îndrume în tot ce realizează, să îl ghideze indiferent de problemele pe care le experimentează și să îi insufle cu fiecare ocazie credința în Dumnezeu.
Rolul nașilor în ritualul botezului este de-a dreptul important, având o mulțime de responsabilități și îndatoriri de îndeplinit atât pentru părinți, cât și pentru micuț. Odată ce au primit onoarea de a fi părinți spirituali pentru copilaș, aceștia trebuie să fie mereu o punte de legătură cu Dumnezeu, insuflându-i micuțului cu fiecare o ocazie dragostea pentru divinitate și ocrotindu-l mereu. Din acest motiv, alegerea nașilor de botez este o activitate care trebuie să fie luată în serios.
Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com