Documente necesare la botezul copilului

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 19

Documente necesare la botezul copilului

Termenul „botez” este originar din limba greacă, „baptismos”, și are semnificația de „scufundare”, motiv pentru care multe dintre ritualurile de botez erau practicate înainte în râuri. Botezul, simbolic vorbind, este văzut ca o metodă de purificare, prin care fiecare copilaș se eliberează de păcatul strămoșesc. 

La fel ca orice eveniment important din viața unei persoane, și pentru botez este important ca părinții să se pregătească în mod adecvat cu o serie de acte și documente esențiale, astfel încât totul să decurgă în parametri optimi. Aceasta este procedura prin care micuțul primește un nume atât în fața divinității, cât și din punct de vedere legal. Astfel, totul trebuie să fie cât mai bine pus la punct. Dacă te regăsești și tu într-o astfel de situație, citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre documentele necesare pentru botez.

3 lucruri esențiale pentru botez pregătite de părinți

  • Certificatul de naștere

Documentul surprinde data exactă de naștere a micuțului, dar și numele primit de la părinți. Cu ajutorul preotului, ritualul își îndeplinește menirea, iar copilașul poate să fie strigat pe numele său. Conform tradiției, nu este indicat ca bebelușul să fie strigat pe numele pe care îl va primi fără să fie botezat, pentru că există credința că duhurile și energia negativă vor fi atrase asupra sa la nivel spiritual. 

  • Cadou simbolic pentru nași

Părinții trebuie să pregătească un cadou simbolic pentru nași, ca metodă de mulțumire pentru implicarea lor în creștinarea bebelușului, dar și pentru îndeplinirea rolului de părinți spirituali în toată viața sa. Dacă vrei să descoperi mai multe despre ce înseamnă să fii naș și cât de important este rolul său atât la botez, cât și în viață, poți accesa acest articol, care cuprinde informații esențiale și detaliate.

  • Obiecte necesare pentru ceremonie

Printre obiectele necesare pentru ceremonie pe care părinții trebuie să le pregătească se numără și: foarfecă și cutiuță, dulciuri, aperitive, hăinuțe pentru bebeluș, care să fie folosite înainte de începerea slujbei.

2 lucruri esențiale pentru botez pregătite de nași

  • Lumânare pentru botez

Lumânarea pentru botez trebuie să fie aprinsă pe toată durata evenimentului și, de regulă, este ținută de către unul dintre nași. Lumina emanată de aceasta simbolizează înțelepciunea lui Dumnezeu, dar și viața veșnică. 

  • Trusoul pentru botez

Trusoul de botez conține, de regulă, un prosop special pentru preot, un prosop generos în dimensiuni pentru bebeluș, o sticluță de mir, batistă, fașă de botez, săpun, pânză de mir. Cu alte cuvinte, trusoul trebuie să conțină cele mai importante obiecte care urmează să fie folosite în decursul ceremoniei. 

Astfel, pentru ca ritualul botezului să decurgă ca la carte, singurul act solicitat și care nu trebuie să lipsească sub nicio formă este chiar certificatul de naștere eliberat pentru micuț. Bineînțeles, dacă vrei să te asiguri că biserica la care ai hotărât să faci botezul copilului nu mai solicită și alte acte, cel mai bine ar fi să vorbești cu preotul legat de acest subiect, pentru a nu te confrunta cu situații imprevizibile neplăcute. 

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.