Copilul la 1 an și 1 lună: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 222

Copilul la 1 an și 1 lună: somn, alimentație, suplimente, activități

Viața cu un copil de 1 an și 1 lună este plină de experiențe haioase și provocări neașteptate. Cel mic își conturează de acum personalitatea, începe să spună NU cu fermitate și să își manifeste voința, atât în privința alimentației, cât și referitor la descoperirile sale asupra lumii înconjurătoare. Observarea relației cauză-efect, a căderii obiectelor, fascinația pentru obiecte mici, tendința de a gusta tot ce găsește pe jos sunt câteva dintre experiențele celui mic la aceasta vârstă. De asemenea, te poți aștepta oricând la surpriza primilor pași ai copilului de unul singur, nesusținut, așa că e bine să te pregătești pentru o filmare a acestui moment unic.

Ca părinte responsabil și preocupat de creșterea armonioasă și sănătoasă a copilului, ai probabil o mulțime de întrebări legate de această etapă de creștere. Cel mic se schimbă pe zi ce trece și transformările te încântă și te bulversează în același timp. Citește articolul de mai jos și află care sunt parametrii orientativi în ceea ce privește somnul, alimentația, îngrijirea și abilitățile copilului la 13 luni.

Somnul copilului la 1 an și 1 lună

Somnul de noapte al copilului la această vârstă ar trebui să fie neîntrerupt, fără probleme și cel mic să nu se mai trezească până dimineața. A trecut vremea meselor nocturne. Este momentul potrivit să încerci să îl muți în propria cameră, dacă nu ai făcut-o până acum și ai această intenție. Ar trebui să începi cu somnul de după-amiază, când nu este întuneric în cameră și anxietatea de separare se manifestă mai puțin. De asemenea, cel mic va petrece cât mai mult timp în această încăpere, unde i se vor asigura suficiente distracții, jucării și o atmosferă primitoare, pentru a fi atras și a înțelege că este camera lui.

Ce mănâncă un bebe la 13 luni (1 an și 1 lună)

În această etapă de creștere, copilul poate mânca orice. Se va face treptat trecerea către alimentația adulților, atât în privința ingredientelor, cât și în privința consistenței hranei. Alimentele noi se introduc la fel ca până acum, cu grijă, pe rând, lăsând loc unui interval de observare a unor eventuale reacții alergice, intoleranțe, tulburări digestive. La 1 an și 1 lună, meniul celui mic ar trebui să conțină lapte și produse lactate, carne de pui, găină, curcan sau vită, pește, fructe, legume, cereale, pâine, ou integral (gălbenuș și albuș). În linii mari, se pot aplica aceleași principii ale alimentației sănătoase care se recomandă și unui adult. Se exclud alimente nesănătoase precum carnea procesată (mezeluri, conserve, fast food), sosuri si dressing-uri grase ca maioneza, margarina, băuturile acidulate, cofeina, îndulcitorii, brânza topită, brânza de burduf și specialitățile cu mucegaiuri, afumăturile, prăjelile, organele de orice fel. Pentru sete se administrează apă, nu sucuri sau lapte.

Mesele unui bebe la 13 luni

Deși poate ai constatat că cel mic nu mai mănâncă la fel de bine ca înainte, nu trebuie să te îngrijorezi, întrucât, după 1 an, ritmul de creștere nu mai este la fel de alert ca în primele luni. Cu toate acestea, se recomandă trei mese pe zi și două gustări. Meniul va consta în 400-500 ml de lapte zilnic, un ou la două-trei zile, 30-40 grame de carne sau pește de patru sau cinci ori pe săptămână, legume și fructe. Este recomandat să așezi copilul în scăunel pentru masă și să îi oferi o linguriță, chiar dacă va trebui să cureți ulterior în urma lui. De asemenea, pentru apă, ai putea să îi dai o căniță cu cioc. Se continuă alăptarea, iar laptele praf din formulă va fi păstrat în alimentație până la vârsta de 2 ani.

Pentru un program bine stabilit al celui mic, este bine să respecți un anumit orar al meselor:

  • prima masă – 07:30 – 08:30 (micul dejun);
  • a doua masă – 10:30 – 11:30 (gustare);
  • a treia masă – 13:30 – 14:30 (masa de prânz);
  • a patra masă – 16:30 – 17:30 (gustare);
  • a cincea masă – 19:30 – 20:00 (cina).

Suplimente pentru copiii de 1 an și 1 lună

Și la această vârstă vei continua să îi administrezi vitamina D pentru o bună imunitate, oase puternice și prevenirea deformărilor osoase cauzate de rahitism. Picăturile oferite celui mic pot fi găsite sub diferite denumiri, Vigantol, Vigantoletten etc. De asemenea, o alimentație sănătoasă și diversificată îi va procura celui mic surse naturale de vitamina D. Aceasta poate fi conținută în alimente precum carne, pește gras, ouă, brânză de vaci, lapte. Petrecerea timpului în aer liber într-o zi însorită este de asemenea recomandată, cu respectarea unor măsuri de protecție, bineînțeles: evitarea expunerii între orele 12.00 și 16.00, vara și protejarea capului cu o pălărie, șapcă sau bandană.

Activitățile copilului de 1 an și 1 lună

O mulțime de progrese înregistrează zilnic micuțul tău și probabil vei dori să știi dacă abilitățile lui sunt suficient dezvoltate pentru această vârstă. Există variații de o lună-două în ceea ce privește mersul, însă, indiferent dacă cel mic se află între cei mai precoci sau o idee în urma altor copii în privința primilor pași, ar trebui să te mândrești cu fiecare dintre progresele lui. Iată ce abilități și activități au, de obicei, copiii la 13 luni:

  • Pot pronunța în jur de patru cuvinte: mama, tata, buna, pa, deși înțeleg mult mai multe.
  • Sunt capabili să stea în picioare nesusținuți și să se aplece spre obiectele de pe jos.
  • Fac pași ținuți de mână sau de-a lungul pereților, mobilierului. Unii merg singuri, fără ajutor.
  • Înțeleg ce li se spune, interdicțiile, dar nu se conformează.
  • Dau din cap în semn de refuz.
  • Dansează sau se leagănă pe ritmul muzicii, susținuți.
  • Dezvoltă primele atașamente de obiecte, jucării, plușuri, păturici.

Copilul a trecut de primul său an de viață și experiența de părinte a devenit din ce în ce mai interesantă. Pe zi ce trece înregistrează progrese notabile, merge, se joacă, scoate sunete, este interesat de jucării, nu numai de cele clasice, dar și de sticle de plastic, linguri, pungi de hârtie, tot felul de obiecte pe care le aruncă, le lovește, experimentând relația cauză-efect. Spune-ne într-un comentariu care este jucăria preferată a copilului tău și cum crezi că îl ajută ea să se dezvolte. De asemenea, scrie-ne dacă te-ai gândit deja la o grădiniță potrivită pentru cel mic și ajută-i astfel pe ceilalți părinți să se decidă.

Ți-ar putea fi de folos următoarele articole:

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Etichete populare: activitati copiivitamine copii

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.