Sarcina pe luni: simptome, analize și călătorii

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 209

Sarcina pe luni: simptome, analize și călătorii

Dacă ai aflat că ești însărcinată, trebuie să te asiguri că te informezi în mod corespunzător cu privire la tot ce presupune o sarcină, astfel încât să știi care sunt etapele la care să te aștepți și care este modul în care aceasta evoluează, mai ales dacă este prima dată când experimentezi o astfel de situație.

Vestea bună este că dacă accesezi această secțiune, vei putea să găsești o mulțime de informații amănunțite cu privire la simptomele pe care o să le manifești, dar și la modul eficient de a coopera cu ele. Tot aici vei putea afla despre analizele principale pe care trebuie să le efectuezi în funcție de luna în care te afli, dar și despre sfaturile de vacanță pe care trebuie să le respecți pentru a te simți cât mai confortabil. Tot ce trebuie să faci este să selectezi din listă luna în care ești însărcinată și să parcurgi toate detaliile menționate, astfel încât să fii pregătită din toate punctele de vedere.

Știm că este un moment important în viața ta și că nu îți dorești să dai greș cu nimic. Astfel, citește în continuare și află punctual care sunt informațiile de care poți beneficia în cadrul acestei secțiuni.

Simptomele gravidei pe luni de sarcină

Fie că te afli la prima sarcină sau că ai deja experiență, este imperios necesar să știi care sunt simptomele pe care le poți simți. Există multe cazuri de femei care au simptome diferite la a doua sarcină, chiar dacă sunt familiarizate cu alte aspecte. Din acest motiv, rămâi în continuare aici și descoperă care sunt problemele cu care te poți confrunta.

În prima lună simptomele sunt aproape insesizabile, astfel că în multe cazuri femeile nici nu-și dau seama că sunt gravide. Un indiciu al faptului că, totuși, s-ar putea să fii însărcinată constă în lipsa menstruației.

În luna a doua simptomele încep să-și facă simțită prezența printr-o dereglare a hormonilor, lucru care poate să genereze un disconfort atât la nivel psihic, cât și la nivel fizic. De asemenea, te poți confrunta cu greață, oboseală, mâncărimi la nivelul pielii, constipație, nevoia de a merge la toaletă și o sete acută.

În luna a treia te vei confrunta cu scurgeri maronii sau roșiatice, sânii se vor mări, începându-și procesul de pregătire pentru alăptare, iar crampele abdominale devin din ce în ce mai neplăcute.

Luna a patra este prima care face parte din trimestrul al doilea de sarcină și este cea în care vei experimenta o creștere semnificativă a abdomenului, disconfort la nivelul abdomenului inferior, constipație, aciditate gastrică și o creștere în greutate cu aproximativ 250 grame pe săptămână.

Luna a cincea este marcată de o creștere continuă a sânilor și o umflare a picioarelor, a gleznelor. Se acutizează și durerile de spate, constipația, sângerările la nivel gingival și amețeala.

Luna a șasea este caracterizată de apariția vergeturilor, care încep să fie din ce în ce mai pronunțate, frecvența crescută a mișcărilor fetale și pierderi involuntare de urină.

Luna a șaptea constă în pronunțarea vergeturilor, care încep să se pigmenteze, în agravarea contracțiilor uterine (cunoscute sub denumirea de contracții Braxton-Hicks), insomnii și amplificarea senzației de balonare.

Luna a opta este cea în care te vei confrunta cu intensificarea contracțiilor Braxton-Hicks, oboseală acută, insomnii și dureri articulare din ce în ce mai severe.

Luna a noua, ultima din cadrul trimestrului al treilea, este marcată de o avalanșă de emoții din cauza dereglării semnificative a hormonilor. Acest dezechilibru hormonal poate să genereze o senzație de disconfort în corp, dureri de spate, schimbări bruște ale stării de spirit, având totodată loc fenomenul de coborâre a copilului în bazin. Din fericire, toate simptomele resimțite vor fi estompate de gândul că ai ajuns la sfârșit și că, dintr-un moment în altul, îți vei putea ține copilul în brațe.

Analizele gravidei pe luni de sarcină

Înainte de a intra în detalii, este important de menționat că orice femeie gravidă trebuie să efectueze regulat un set de analize, prin care să verifice starea de sănătate atât a sa, cât și a copilului său. Acestea se realizează în funcție de indicațiile medicului ginecolog. De regulă, în lunile 1-3 (din cadrul primului trimestru) trebuie să beneficiezi de:

  • consult clinic;
  • examinare vaginală;
  • verificarea greutății corporale;
  • verificarea tensiunii arteriale;
  • examinarea pielii, a vaselor de sânge pentru a nu exista edeme sau varice;
  • controlarea fundului uterin;
  • efectuarea testelor BCF (Bătăile Cordului Fetal) și a MAF (Mișcări Active Fetale);
  • stabilirea grupei sanguine și a factorului Rh, care trebuie să fie compatibil cu cel al bebelușului; în caz contrar de administrează o injecție cu imunoglobină;
  • efectarea hemoleucogramei;
  • verificarea glicemiei;
  • efectuarea testului TSH, HIV, LUES, hepatita B;
  • test pentru identificarea streptococului gr. B;
  • sumar de urină;
  • ecografie prin morfologie fetală T1;
  • efectuarea testului PAP.

În cadrul lunilor 3-6, care fac parte din trimestrul al doilea, se efectuează același set de analize, cu menționarea că la examenul ecografic se realizează un eco triplu test, în cazul în care bitestul nu a fost efectuat, însoțit de morfologie fetală T2. În lunile 6-9, din cadrul ultimului trimestru de sarcină, se realizează examinări amănunțite în ceea ce privește streptococul din gr. B, verificându-se culturile anorectale și vaginale.

Sfaturi de vacanță și călătorii pentru gravidă în funcție de luna în care este însărcinată

Una dintre cele mai mari curiozități ale femeilor însărcinate este redată de călătoriile planificate în timpul sarcinii. Multe femei gravide își doresc să plece în vacanțe pentru a se bucura de momentele plăcute alături de cei dragi, dar și alături de noul membru care o să apară pe lume într-un viitor apropiat. Dacă și tu te numeri printre aceste femei, nu ezita să consulți secțiunea pentru a găsi detalii despre luna în care te afli în ceea ce privește sfaturile de călătorii.

De regulă, se recomandă folosirea unor haine adecvate, care să fie realizate dintr-un material calitativ, capabil să asigure confortul termic indiferent de vreme. De asemenea, un alt aspect important de care trebuie să se țină cont este încălțămintea, care trebuie să fie foarte confortabilă. Probabil că ești tentată să te încalți cu perechea favorită și elegantă de pantofi, însă, când ești însărcinată, trebuie să gândești practic. Înlocuiește perechea incomodă de pantofi cu o pereche casual de adidași, iar picioarele îți vor mulțumi înzecit.

Pe lângă toate aceste aspecte, sunt câteva detalii de care trebuie să ții cont și în ceea ce privește mijlocul de transport. Dacă te deplasezi cu mașina, asigură-te că ai parte de multe popasuri pentru a face mișcare la fiecare 30-60 de minute. Dacă mergi cu trenul sau autocarul, folosește culoarul pentru a face scurte „plimbări” care să prevină umflarea picioarelor. În cazul în care te deplasezi cu avionul, ai grijă ca zborul să nu dureze mai mult de 5-6 ore, pentru că ar putea fi extenuant. Toate informațiile legate de călătorii le vei găsi repartizate adecvat pe lunile de sarcină pentru a vedea punctual ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți.

Prin urmare, perioada de sarcină este una dintre cele mai frumoase din viața oricărei femei, în cadrul căreia se realizează o legătură puternică între mamă și copil. Astfel, pentru a te asigura că totul decurge cum trebuie și copilul se dezvoltă armonios, trebuie să efectuezi monitorizări chiar și săptămânal, bineînțeles, ținându-se cont de indicațiile medicului obstetrician ginecolog.

 

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Etichete populare: simptomele sarcinii

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.