Odată ce copilul atinge vârsta de 1 an și 2 luni, ai ocazia de a te bucura de un vocabular cât mai diversificat, care constă în mai multe cuvinte pe lângă cele clasice de „mama” sau „tata”, învățând mai ales să spună atunci când nu îi convine ceva, adoptând cuvântul „nu”. De asemenea, are capacitatea și de a reacționa la câteva cerințe simple de tipul „adu-mi jucăria”, „ridică pantofii”, „vino la mine” etc. Cea mai bună metodă prin care îl poți ajuta să se dezvolte în mod corespunzător este să îl asculți și să petreci timp împreună cu el.
Jocul este una dintre cele mai preferate metode prin care copilașul poate să învețe despre lumea înconjurătoare, așa că asigură-te că îi oferi această posibilitate. Dacă îți dorești să afli mai multe informații cu privire la procesul de creștere și de îngrijire a copilului la vârsta de 14 luni, citește în continuare și află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont.
Somnul copilului la 1 an și 2 luni
La 1 an și 2 luni (14 luni), copilul tău are nevoie de un somn de 14 ore, dintre acestea necesare fiind 11 ore pe timpul nopții, iar restul pe timpul zilei pentru a se odihni cum se cuvine. De asemenea, la această vârstă, micuțul se poate adapta la un program de somn adecvat, care să îi permită să doarmă neîntrerupt în timpul zilei, fără să mai fie nevoie de două reprize. Se recomandă să fie de 1,5 – 3 ore pentru a se odihni suficient.
Este important să te asiguri că are un program bine stabilit de somn, cu care să fie obișnuit, pentru că cel mai probabil nu îl va mai schimba până la vârsta de 4 – 5 anișori. Este adevărat că momentul de tranziție către o singură repriză de somn în timpul zilei este dificilă, însă cu timpul va veni totul natural.
Ce mănâncă un bebe de 1 an și 2 luni?
Vârsta de 14 luni este relativ permisivă pentru părinți, pentru că au posibilitatea de a introduce în alimentația copilului lor o varietate de alimente, care contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar și digestiv. Astfel, la fel ca la adulți, este necesar ca micuțul tău să aibă un program de mese cât mai bine stabilit (pe care îl detaliem ulterior) și care să fie respectat mereu: trei mese pe zi, iar între acestea să fie cuprinse două gustări.
Este recomandat să consume în fiecare zi aproximativ 400 – 500 ml de lactate, un ou la relativ 2 – 3 zile, 30 – 40 g carne de pasăre, curcan, vițel, găină de aproximativ 3 sau chiar 4 ori pe săptămână. Bineînțeles, nu trebuie să fie incluse în alimentație sub nicio formă mezelurile, conservele, mâncarea de tip fast food, apă minerală, suc carbogazos sau în componența căruia se află cofeină, îndulcitori. De asemenea, trebuie să se evite complet fructele de mare, brânza topită, brânza de burduf, alimentele afumate, mâncarea prăjită, margarina sau organele de orice fel. Rutina sa trebuie să cuprindă în principiu fructe și legume puternic colorate, piure din diverse legume (cartofi, morcovi etc.) zdrobite cu furculița, lactate.
Program de mese la un bebe la 1 an și 2 luni
La fel ca în cazul adulților, și copilul trebuie să respecte un anumit program de masă. De regulă, se recomandă trei mese principale și gustări (două sau maximum 3). Gustările se pot lua după micul dejun și după masa de prânz, la anumite ore stabilite. Bineînțeles, laptele este de nelipsit și este nevoie să fie inclus în masa de dimineață, dar și în cea de seară. Iată un exemplu de program de masă după care te poți ghida și pe care îl poți respecta cu încredere:
- prima masă – 07:30 – 08:30 (micul dejun);
- a doua masă – 10:30 – 11:30 (gustare);
- a treia masă – 13:30 – 14:30 (masa de prânz);
- a patra masă – 16:30 – 17:30 (gustare);
- a cincea masă – 19:30 – 20:30 (cina).
Suplimente pentru copii de 1 an și 2 luni
Este important să te asiguri că nu lipsesc sub nicio formă suplimentele alimentare pe bază de vitamina D din viața de zi cu zi a copilașului tău, pentru că se dovedesc a fi de un real folos în procesul său de creștere armonioasă. Se recomandă suplimentele Vigantol sau Vigantoletten.
Vitamina D are un rol uriaș în ceea ce privește sistemul osos, având capacitatea de a preveni apariția multor boli sau afecțiuni periculoase, cum ar fi rahitismul, comun în rândul copiilor și bebelușilor. Pentru că se află la vârsta în care nu au oasele foarte bine dezvoltate și nici sistemul imunitar care să creeze o barieră de protecție în jurul lor, suplimentele alimentare care conțin vitamina D sunt necesare și au un grad ridicat de eficiență. De asemenea, copilul își extrage necesarul de vitamina D și prin expunerea la soare, dar și prin diverse alimente: lapte, ouă, cereale integrale etc.
Activitățile unui bebe de 1 an și 2 luni
Pe parcurs ce copilul se dezvoltă și crește tot mai mult, are capacitatea de a căpăta noi abilități și poate să practice diverse activități, care, de cele mai multe ori, îi uimesc pe părinți. Din acest motiv, dacă și copilașul tău are 14 luni, trebuie să știi la ce să te aștepți când vine vorba de activitățile pe care le va desfășura în cea mai mare parte a timpului. Iată câteva exemple:
- capătă abilitatea de a merge singur, fără să fie supravegheat de un adult și fără să fie susținut;
- reușește să golească și să umple cutiile de jucării cu diverse obiecte;
- începe să poată mânca bucățele mai mari din preparatele pregătite;
- începe să imite tot jurul rău;
- reușește să pună mai multe cuburi unul peste celălalt.
Prin urmare, dacă și copilașul tău a împlinit frumoasa vârstă de 14 luni, vei vedea că este mult mai capabil să desfășoare diverse activități și că este mult mai receptiv la tot ce se întâmplă în jurul său. Lasă și tu un comentariu în care ne povestești despre cele mai amuzante momente petrecute alături de copilul tău și ce program alimentar îi pregătești pentru ziua de mâine. Bineînțeles, nu ar strica nici să începi căutările pentru o grădiniță la care să îți înscrii micuțul atunci când atinge vârsta adecvată.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com