Cât de importantă este joaca în dezvoltarea copilului

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 49

Cât de importantă este joaca în dezvoltarea copilului

Copiii, indiferent de mediul în care trăiesc, petrec foarte mult timp jucându-se. Deși adulții pot spune că joaca nu reprezintă ceva semnificativ, în fapt, copiii dezvoltă aptitudini, obiceiuri și atitudini ce vor române cu ei pe parcursul întregii vieți. În timp ce se joacă, ei învață să facă față fustrărilor, să învețe să se perfecționeze, să împartă cu ceilalți, să dea voce gândurilor și fanteziilor.

La fel ca plânsul sau mersul, copiii nu trebuie învățați să se joace. Asta nu înseamnă că părinții și persoanele ce se ocupă de educația copiilor nu sunt importante pentru ajutarea dezvoltării copiilor prin joacă.

Deși joacă este importantă pentru oamenii de toate vârstele, ea este cu atât mai importantă pentru copii. În fapt, joaca este munca lor și investesc foarte multă energie și efort în ea. Este indeajuns să priviți cu atenție pentru câteva minute cum se joacă un copil și veți descoperi cât de multă energie consumă într-un timp relativ scurt.

Sunt trei moduri în care joaca este importantă pentru copii: dezvoltarea aptitudinilor, dezvoltare socială, imaginiație și creativitate. Învățarea are loc la toate nivelele de dezvoltare în timp ce se joacă, iar ce se învață de la o vârsta fragedă, rămâne pentru totdeauna.

Putem observa dezvoltarea aptitudinilor, privind copiii mici cum se joacă cu jucăriile. Copiii foarte mici preferă jucăriile mai zgomotoase, învățand astfel să-și coordoneze mișcările mâinilor cu ceea ce văd și aud. Marele pediadru Dr. Arnold Gesell a afirmat că “mintea este hand-made”. Această afirmație arată cât de important este ca cei mici să aibă jucării deosebite pe care să le țină, să le asculte, să le simtă și să le manipuleze. În același timp, copiii pot descoperi că pentru a obține un anumit efect de la o jucărie, trebuie să depășească o anumită problemă, iar rezolvarea ei îi ajută să dezvolte noi aptitudini.

Joaca cu alți copii este critică în dezvoltarea aptitudinilor sociale. La început cei mai importanți parteneri de jocă sunt adulții, dar foarte repede ei devin nerăbdători să interacționezi cu copii de vârsta lor. Prin joaca cu ceilalți copii învață cum să se înțeleagă cu ceilalți: învață că lovind un alt copil pentru a obține jucăria dorită pierd un prieten; învață că ceilalți copii au aceleași dorințe ca și ei; învață că împărțind, obțin mai multe recompense decât îmbrâncind sau subtilizând jucăriile.

Joaca este crucială pentru cultivarea și exprimarea imaginiației și creativității. Copilul ce pretinde că este un doctor, avion, pompier, demonstrează că au cunoștințe despre rolul acestora și fac în așa fel încât să-și exprime ideile vis-a-vis de cum funcționează fiecare. Un copil ce vorbește cu o figurină, sau o aruncă, reușește în acest fel să scape de agresivitatea acumulată sau să dezvolte fizic ideile sale.

Este important ca adulții să încurajeze joaca, mai ales când aceștia sunt mici, pentru că astfel îi va ajuta să acumuleze cunoștințe. Chiar și pe măsură ce aceștia devin mai mari, joaca îi poate ajuta să elimine din stresul acumulat pe parcursul zilei. Ca adulți, trebuie să înțelegem cât de important este să lăsăm copiii să se joace sau să îi ajutăm să învețe prin intermediul unor jocuri interesante.

Etichete populare: activitati copiijoaca

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.