Ce ai nevoie după naștere. Lista pentru camera copilului

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 8 minute Vizualizari: 39

Ce ai nevoie după naștere. Lista pentru camera copilului

Nașterea unui copil aduce o schimbare pe toate planurile în viața unei familii. Pe lângă preocupările mamei legate de naștere, de bagajul pentru maternitate, se regăsesc și cele legate de necesarul de obiecte pentru a întâmpina nou-născutul cum se cuvine la venirea acasă, de dotarea camerei bebelușului cu tot mobilierul, hainele și produsele de îngrijire care să îi asigure o creștere armonioasă. De la entuziasmul cumpărării a cât mai multor lucruri doar pentru că sunt drăgalașe și s-ar potrivi fie cu tapetul, fie cu tabloul din cameră sau că ar face bebelușul să arate ca un spiriduș din poveste și până la considerente practice, este cale lungă.

Dacă te afli ca părinte la extrema în care vrei să cumperi tot ce ți se pare gingaș și amuzant pentru bebelușul tău și ai înclinat să crezi toate recomandările și promisiunile producătorilor, vei constata că lista se tot lungește, în condițiile în care bugetul rămâne același. În situația aceasta, trebuie să afli că nu tot ce îți recomandă producătorii sau ce ți se pare adorabil la prima vedere îți va fi și de folos. Pentru a nu te afla în situația unor cheltuieli inutile și a nu îți aglomera casa cu obiecte pe care nu le vei folosi, citește recomandările de mai jos și vei găsi un ghid de orientare pe o piață mult prea vastă a produselor destinate creșterii și îngrijirii nou-născutului. Mai multe sfaturi pentru eficientizarea cheltuielilor poți găsi aici: Idei pentru camera copilului, solutii ieftine.

Mobilierul și accesoriile pentru camera nou-născutului

– Pătuțul

Este o investiție pe care trebuie să o faci din timp, având în vedere că acesta trebuie montat și verificat înainte de folosire. Părinții pot să opteze între un pat din material rigid, lemn sau placaj, fix, pe care copilul să îl poată folosi până la vârsta de 3-4 ani sau un pat din pânză, pliabil, care are avantajul de a fi mai ușor și poate fi pliat dacă familia călătorește cu bebelușul și vrea să îi respecte obiceiurile de somn. Acesta din urmă va fi mai puțin rezistent, cu o durabilitate de până la 3 ani, în funcție de folosință, dar de regulă și mai ieftin și mai versatil. Poți citi mai multe aici: Idei pentru camera bebelusului, solutii practice.

De asemenea, decizia alegerii modelului trebuie să fie strâns legată de stilul de creștere pe care îl va adopta mama. Pentru stilul co-sleeping sau mixt, investiția într-un pătuț nu trebuie să fie mare, acesta fiind puțin utilizat, iar un pătuț de care familia se poate debarasa ușor este o variantă recomandată. Dimpotrivă, atunci când copilul are propria camera, un pat stabil, dotat cu elemente suplimentare de siguranță și confort, este de preferat. De asemenea, paturile din lemn necesită accesorii cum ar fi apărătoare, huse de protecție pentru amortizarea oricărui impact cu rama din material rigid.

– Salteaua

Uneori vine la pachet cu patul, alteori se achiziționează separat, cu grija potrivirii perfecte ca dimensiune în spațiul alocat. Salteaua trebuie să fie dintr-un material natural, hipoalergenic, cu o capacitate sporită de uscare și aerare.

Ca soluții de acoperire a saltelei, foarte practice sunt husele elastice din bumbac. Pentru noapte, o soluție sigură și practică este utilizarea unui sac de dormit, adaptat vârstei bebelușului și, bineînțeles, anotimpului și temperaturii din camera.

– Masa de schimbat scutecele

Unele dintre modelele de pătuț vin cu propria masă de schimbat inclusă, montabilă pe cadrul de sus al patului copilului. Aceasta însă nu va fi folosită mult timp, devenind neîncăpătoare și chiar periculos de folosit când cel mic va crește și se va întoarce de pe o parte pe cealaltă la schimbarea scutecului. Există și soluția unui corp de mobilier de sine stătător, prevăzut cu alte spații de depozitare pentru scutece, hăinuțe și produse de îngrijire a pielii bebelușului.

– Dulap pentru haine și produse de îngrijire

Este util în depozitarea tuturor obiectelor de îngrijire a bebelușului. Este bine să aibă atât un spațiu deschis, pentru lucrurile folosite foarte frecvent, cum sunt cele pentru schimbatul scutecelor, și un spațiu pentru hăinuțe, cearșafuri, pături.

– Accesorii pentru joacă

În primele zile de viață, bebelușul nu are vederea dezvoltată, ceea ce înseamnă că te poți dispensa în această perioadă de jucării și alte accesorii. Un carusel colorat, cu sau fără melodii, este o soluție drăguță și practică în același timp. Nu investi de pe acum în balansoare costisitoare, leagăne cu vibrații sau alte asemenea soluții de liniștire a nou-născutului. De multe ori nu vei ajunge să le folosești. Mai bine le cumperi pe parcurs dacă este nevoie.

– Baby monitor

Deși îți poate părea incredibil în primele zile după naștere să stai departe de bebelușul tău, vei vedea că activitățile casnice, igiena personală sau alte activități te vor face să îl lași pe cel mic singur în cameră pentru o anumită perioadă. Pentru momentele acestea este deosebit de util un aparat de monitorizare a camerei bebelușului, care poate înregistra de la sunete fine, mișcările acestuia în pătuț, plâns până la imagini care pot fi vizualizate de părinți pe dispozitive mobile, pe laptop sau computer.

– Termometru de camera

Este util mai ales dacă în locuință nu există o centrală cu termostat, de unde se poate stabili temperatura camerei. De asemenea, opțiunea măsurării umidității este binevenită.

Lampă de veghe sau veioză cu lumina reglabilă

Având în vedere desele treziri nocturne ale bebelușului, precum și necesitatea ca micuțul să poată fi urmărit în orice moment, o lampă de veghe sau o veioză cu lumina reglabilă este binevenită.

– Cădița de baie

Nou-născutul este de obicei îmbăiat zilnic chiar în camera în care doarme. În acest sens, este necesară o cădiță. Majoritatea au astăzi spații în care bebelușul să poată fi așezat confortabil, fără pericolul scufundării. 

Produse destinate hrănirii nou-născutului

Iată o listă orientativă, pentru a te putea aproviziona din timp. Sunt produse de care vei avea nevoie înainte de începerea diversificării. Mai multe detalii, precum și recomandări de produse găsești aici: Ce ai nevoie pentru un nou nascut, lista avantajoasa.

– Pompă pentru sân

Este utilă atât în primele zile după naștere, pentru stimularea lactației mamei, dar și ulterior, când mama nu este tot timpul aproape de copil și vrea să stocheze laptele.

– Biberoane

Se aleg inițial pentru strictul necesar. Mai ales dacă mama alăptează acestea nu vor fi folosite. Se recomandă alegerea tetinelor potrivite nou-născut, cu un debit redus de curgere a lichidului.

– Sterilizator de biberoane

Înainte de a fi folosite, biberoanele trebuie sterilizate. Acest proces poate fi realizat prin fierbere sau prin utilizarea unui aparat special. Dacă mama alăptează, se recomandă un sterilizator mic, cu spațiu pentru două biberoane.

– Accesorii și produse de îngrijire pentru sâni

Aici se includ lanolină, comprese speciale, tampoane absorbante pentru sâni și sutien pentru alăptat. 

Produse pentru îngrijirea nou-născutului

– Scutece de unică folosință

Nu cumpăra mai mult de două-trei pachete de scutece pentru nou-născut, pentru că în curând mărimea nu va mai corespunde. În primele săptămâni, bebelușii cresc considerabil.

– Cremă pentru funduleț

Poți încerca produsele recomandate de alte mămici, de farmaciști sau de medicul neonatolog sau pediatru.

– Servețele umede

La început se recomandă o variantă pentru piele sensibilă.

– Șampon și loțiune de baie

O soluție practică o reprezintă produsele 2 în 1, recomandate atât pentru cap, cât și pentru corp.

– Cremă sau loțiune pentru îngrijirea după baie

Pielea bebelușului este sensibilă și are nevoie de protecție suplimentară, iar o cremă potrivită asigură hidratarea și hrănirea necesare.

– Prosoape de baie cu glugă

Trebuie să fie din material moale și absorbant.

– Ceai pentru colici, picături

Ceaiul poate fi băut și de către mamă, cât timp alăptează, proprietățile acestuia transferându-se în lapte. Pentru celelalte soluții, se administrează ceaiul cu lingurița, biberonul, iar picăturile cu pipeta.

– Vitamina D

Dozele vor fi stabilite la recomandarea pediatrului.

– Termometru electronic

– Supozitoare cu paracetamol

– Alcool sanitar

– Ser fiziologic

– Comprese sterile

– Pipetă

– Linguriță cu vârf de silicon

– Pompiță pentru desfundarea nasului

– Forfecuță pentru unghii, cu vârfuri rotunjite

– Detergent de rufe pentru piele sensibilă

 Hainele pentru nou-născut

Nu trebuie să fie o investiție mare, întrucât cele potrivite în primele zile vor rămâne în scurt timp fără utilitate și, în plus, copilul va primi pe parcurs alte articole, fie cumpărate, fie dăruite de rude și prieteni. Părinții trebuie să se asigure că au în casă: body (3-4 inițial), pantaloni cu botoșei, o salopetă fără mâneci sau cu mâneci, în funcție de anotimp, un jerseu mai subțire sau mai gros, depinde de sezon, o păturică subțire sau o pătură tip sac de dormit pentru ieșiri.

Desigur că lista de mai sus are un caracter orientativ și fiecare familie poate adăuga sau elimina articole, în funcție de propriile nevoi, de stilul de creștere a bebelușului, de recomandările medicului și, bineînțeles, în funcție de buget. Tu ce ai adăuga în lista de mai sus? Lasă-ne un comentariu în care să ne spui ce articol ai folosit pentru bebelușul tău în primele zile de viață și ți s-a părut absolut indispensabil.

 

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.