Alimentatia prescolarului. Ce trebuie sa manance prichindeii?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 229

Alimentatia prescolarului. Ce trebuie sa manance prichindeii?

Atunci cand copilul este mic, hrana este una dintre cele mai mici probleme ale parintilor. Aceasta consta in lapte si in anumite cazuri piureuri. Odata ce creste insa, incepe sa apara nevoia de diversificare, iar atentia asupra modului in care se hraneste copilul trebuie sa fie din ce in ce mai mare.

O alimentatie corecta este foarte echilibrata si variata, fara a fi restrictiva (poate fi explicat in piramida alimentelor). Chiar si alimentele nesanatoase trebuie sa fie incercate de orice copil. Evident, accentul trebuie sa fie pus pe alimentele cu beneficii nutritive si pe o educatie cat mai corecta asupra modului in care trebuie sa se manance. In Romania exista o lipsa uriasa de educatie in ceea ce priveste alimentatia, insa partea buna este ca toti copiii de astazi pot sa invete cum sa manance corect.

Ce trebuie, asadar, sa manance orice copil?

  1. Legume si fructe. Cele mai sanatoase legume si fructe sunt cele consumate in stare naturala. Acestea au toate vitaminele intacte si sunt cat se poate de nutritive. Daca vrei sa le gatesti, trebuie sa o faci intr-un mod cat mai sanatos, evitand pe cat posibil prajelile. Este adevarat ca orice copil iubeste cartofii prajiti si carnita in mult ulei. Trebuie, insa, sa ii insufli placerea pentru legume. Poti gati la cuptor, poti fierbe sau poti alege sa faci salate care mai de care mai interesante si mai gustoase.
  2. Lactate. Laptele este alimentul de baza in primii ani de viata si poate sa continue sa fie consumat fara probleme ulterior. Este adevarat ca laptele matern este inlocuit de lapte de vaca, de oaie sau de capra. Oricare tip de lapte ai alege insa, 2 sau 3 pahare in fiecare zi pot fi extrem de sanatoase. Evita laptele complet degresat si incearca sa ii oferi celui mic o diversitate cat mai mare. Poate consuma branzica, smantana facuta in casa sau iaurturi proaspete.
  3. Desi sunt gustoase, cremele de branza nu sunt tocmai sanatoase, motiv pentru care trebuie sa fie evitate. De asemenea, la copiii mici trebuie sa se evite si cascavalul sau alte branzeturi foarte procesate.
  4. Daca laptele si branzeturile sunt consumate intr-o stare cat mai naturala, acestea aduc vitaminele A si D si de asemenea, ofera o cantitate insemnata de calciu.
  5. Produse fainoase. Mai toate produsele fainoase sunt bogate in fibre si carbohidrati. Pentru un copil care are nevoie sa cunoasca lumea inconjuratoare, acestea sunt esentiale deoarece ofera o cantitate mare de energie. Evident, trebuie sa fie evitate excesele, deoarece un aport prea mare de calorii din paste fainoase poate sa duca la obezitate.
  6. Pot fi consumate fara probleme alimente precum painea, orezul, pastele sau cerealele.
  7. Proteine. Alimentele proteice sunt si ele extrem de bine primite in alimentatia copiilor. Desi multa lume blameaza carnea rosie si exista destul de multi parinti care aleg sa isi educe copilul in stil vegetarian, cei mici trebuie sa consume carne. In carnea de vita sau de porc, spre exemplu, exista o cantitate mare de fier care poate sa elimine riscul de dezvoltare a anemiei sau a altor probleme. Este adevarat ca nu orice carne rosie este buna. Pentru a oferi toate beneficiile, carnea trebuie sa fie cat mai slaba.
  8. Dulciurile. Nu trebuie sa ii interzici copilului sa manance dulciuri. Nevoia de dulce este una reala, motiv pentru care este bine sa existe un aport de zahar in alimentatie. Totusi, acest zahar trebuie sa fie luat in proportie cat mai mare din fructe sau din alte surse naturale (miere, siropuri, etc) Un cubulet de ciocolata poate si el sa fie foarte bun, insa trebuie sa se tina sub control cantitatea de dulciuri, deoarece daca este prea mare poate duce la probleme serioase.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.