Un creier sănătos are nevoie de aceste alimente

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 31

Un creier sănătos are nevoie de aceste alimente

Alimentația are un rol decisiv în ceea ce privește dezvoltarea bebelușului din toate punctele de vedere, având un impact uriaș asupra sănătății creierului. Din acest motiv, alimentația trebuie să gestionată adecvat încă din perioada sarcinii, din momentul în care fătul extrage substanțele hrănitoare din alimentele pe care mama le consumă. Ulterior, reușește să extragă chiar din lapte elementele esențiale și adecvate pentru dezvoltarea creierului.

Cu trecerea timpului, rutina alimentară a bebelușului începe să semene tot mai mult cu cea a unui adult, consumând și alimente solide. Citește mai departe și află care sunt preparatele cu care copilașul trebuie să fie hrănit pentru a se dezvolta în parametri optimi.

Alimente pentru un creier sănătos 

  1. Ouă

Când se află în plin proces de creștere, copilul are nevoie să consume ouă, care au un conținut ridicat de proteine. De asemenea, mai trebuie cunoscut și faptul că gălbenușul de ou are o cantitate generoasă de colină, o proprietate care contribuie semnificativ la dezvoltarea memoriei și a capacității de a gândi. Astfel, asigură-te că îi acorzi copilașului tău cantitatea necesară de ou pentru a se dezvolta în parametri optimi.

  1. Cereale integrale

Pentru a fi sănătos, creierul are nevoie să-i fie asigurată în mod constant doza de glucoză, regăsibilă la nivelul cerealelor integrale. Acestea asigură și cantitatea adecvată de fibre, potrivită pentru un sistem digestiv sănătos.

De asemenea, au și un conținut ridicat de vitamina B, recunoscut pentru capacitatea sa de îmbunătățire a sistemului nervos. Astfel, asigură-te că îi oferi copilașului tău cantitatea necesară de cereale integrale, care sunt ușor de găsit la orice magazin și care sunt ușor de transformat în preparate de-a dreptul delicioase.

  1. Untul de arahide

Atât arahidele consumate ca atare, cât și untul de arahide se dovedesc a fi esențiale pentru alimentația copilului tău. Datorită conținutului bogat de vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, untul de arahide are capacitatea de a proteja membranele nervoase. De asemenea, la nivelul său se regăsește și tiamina, care contribuie semnificativ la dezvoltarea creierului.

  1. Ovăz

Pe lângă faptul că cerealele de ovăz sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de fibre, tot acestea sunt de un real folos și pentru sănătatea creierului copiilor. Au capacitatea de a îmbunătăți nivelul de energie resimțit în corp, intrând în categoria alimentelor potrivite pentru micul dejun, încurajând creierul să funcționeze la capacitate maximă. Ovăzul este, totodată, și o sursă de vitamina E, B zinc și potasiu, care ajută la sănătatea întregului organism.

  1. Legume cât mai puternic colorate

Unele dintre legumele care sunt cel mai puternic colorate sunt chiar cartofii dulci, roșiile, spanacul, morcovii. Acestea sunt bogate în antioxidanți și contribuie la menținerea sănătoasă a celulelor nervoase.

Ia în considerare prepararea unor cartofi dulci la cuptor peste care să adaugi busuioc sau oregano. De asemenea, în cazul în care copilașul tău este mare fan dovleci, prepară o brioșă cu dovleac. În ceea ce privește roșiile și morcovii, sunt potrivite pentru pachețelele copiilor. Alături de acestea poți adăuga și fructe, cum ar fi capșunile sau mandarinele.

  1. Produse lactate

În componența lactatelor se găsește o cantitate generoasă de vitamine din cadrul complexului B, care au un rol esențial în ceea ce privește dezvoltarea neurotransmițătorilor, enzimelor și a țesutului nervos. Pe lângă acest aspect, laptele și iaurtul au un conținut ridicat de proteine, vitamina D și carbohidrați, combinația perfectă care oferă energie creierului.

Potrivit cercetărilor, atât adolescenții, cât și copiii au nevoie de o doză de 10 ori mai mare de vitamina D în comparație cu adulții, fiind cea datorită căreia se asigură un ciclu sănătos de viață al tuturor celulelor regăsite în corp.

Sfaturi pentru un creier sănătos

Pe lângă o alimentație potrivită, specialiștii recomandă părinților să ia în considerare și câteva practici care ajută considerabil la un creier sănătos. Află care sunt acestea!

  1. Realizarea unui desen în paralel

Copilul trebuie să țină în fiecare mână câte un creion și, pe o foaie de mărime mare (sau pe două foi mici) să deseneze în același timp cu ambele mâini. Un astfel de exercițiu distractiv îl ajută pe micuț să-și dezvolte abilitățile motorii, dar și scrierea.

  1. Efectuarea unor exerciții de memorie

Există o mulțime de jocuri de memorie care pot fi jucate în familie și care au capacitatea de a le stimula memoria copiilor în diverse domenii de gândire.

  1. Puzzle

Potrivit cercetărilor, copiii care s-au jucat puzzle când erau mici, acum se pot bucura de abilități de concentrare și logică imbatabile. Astfel, indiferent de vârsta micuțului tău, asigură-te că nu-i lipsește puzzle-ul din activitățile zilnice de joacă. Pe măsură ce devine mai bun, achiziționează modele mai complexe cu piese mai multe.

  1. Pictură

Pe lângă nelipsitele cărți pe care este recomandat să i le citești noaptea înainte să adoarmă, îl poți încuraja pe micuț și să picteze, activitate care îi va stimula atât memoria, cât și creativitatea.

  1. Activități muzicale

O metodă eficientă prin care copilul își poate antrena creierul este reprezentată chiar de capacitatea de a învăța să cânte la un instrument. De pildă, pianul necesită un nivel ridicat de concentrare pentru a învăța notele, pentru a le descifra.

Prin urmare, asigură-te că ții cont de toate informațiile furnizate anterior în articol pentru o dezvoltare optimă și sănătoasă a creierului copilului tău. Lasă și tu un comentariu și împărtășește cu noi, dar și cu ceilalți părinți, cum arată o zi din viața copilului tău, care sunt activitățile pe care le consideri eficiente pentru dezvoltarea creierului și cum arată rutina sa alimentară.

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Etichete populare: activitati copiialimentatie

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.